Artsobservasjoner

Program høst 2015-vår 2016



Norsk Zoologisk Forening – Sørlandsavdelingen!
Program for resten a 2015 åsså et gått støkke inn i 2016


Tirsd. 29/9       Regnskog! Om noen gaanske få strakser går årets innsamlingsaksjon av stabelen, og årets fokus er Regnskog! (hallelujah!). Mens man i Bergensområdet betrakter all skog som regnskog, så har resten av verden fastslått at regnskog er noe vi bruker om de våte, tropiske skogene – som omfatter de eldste land-økosystem vi har på planeten. Truslene mot disse skogene er mange, fra etablering av palmeoljefarmer, rydding for landbruk og hensynsløs ressursutnyttelse for andre formål – altså ikke helt ulik vår egen næringsutvikling. For å sette oss i stemning for en viktig innsamlingsaksjon og et viktig fokus har vi fått besøk av Sjefssekretæren vår! – Camilla Moseid fra FNF (Forum for Natur og Friluftsliv). For en tid siden begikk hun regnskogene i møte med en av de sjeldneste gjestene i disse skogene, fjellgorillaene i tåkeskogene  i Rwanda. Siden regnskogene består av – skog – og dessuten er full á fugl så blir dette fellesmøte med gaukerforeningen (NOF) og de grønnkledte (botanikerene). Vi beklager dette.

Tirsd. 13/10     Ålegress! Med Asbjørn Lie og Lillian Tveit som idéskapere og iverksettere ble det i en forskrekkelig fart født et nytt og ganske omfattende prosjekt i regi av Zoologisk. Oppgaven var rett så omfattende; finn ut hvilket dyreliv – både i og over vannflaten som er avhengige av ålegrassamfunnet! Gjennom forsommer og sommer (jadda – det var sommer i år også, den falt visst på en torsdag) og en geskjeftig gjeng med Asbjørn, Lillian, typen te Lillian (sorry, har glemt navnet) og Ann-Elin i spissen/under vann har store områder blitt undersøkt og metodikk utprøvd. MEN – prosjektet er bare startet opp, og mer innsats skal gjøres! I dette foredraget av de ansvarlige får vi et gløtt inn i ålegrasengene – hvorfor de er så viktige – hvor de finnes og hva vi kan bidra med! Siden Ålegras utilsomt tilhører planteriket, og siden makrellterne er en av de viktige misbrukerene av småfisk som vokser opp i ålegrasengene er selvsagt bottanikerene og fjørfefolket velkomne!

Sønd 11\18/10 Kastenot!  Søndag 11/10 eller søndag 18/10 vil ålegrasgjengen (se over!!) gjennomføre kastenottrekk i en eller annen lokalitet i/nær Kristiansand for å avklare hvilken fauna man kan finne i/ved ålegraslokalitetene. Kastenota – som er en finmasket not som roes, ikke kastes, rundt en liten bukt eller rundt et gruntvannsområde, er enestående bra til å sikre nær sagt all vannfauna i en slik bukt. Dette er samme metode som Flødevigen benytter i sin berømte strandnotundersøkelse. Det morsomme med strandnoten er at den fanger også fiskearter som vanskelig kan sikres på andre måter, blant annet alle kutlingene og unge stadier av flatfisk. Sjekk bloggen eller hiv deg på asbjørn si mailliste for å finne ut når denne hæppeningen finner sted!

Helg 6-8/11     Hvaltur til Tromsø!! Nåjah, det heter egentlig ”sjøpattedyrtur” men d høres traurig ut. Uansett; bli med på FET tur nordover for å oppleve spekkhogger, knølhval, finnhval og kanskje andre ting i havet utenfor Tromsø! Turen arrangeres av Christiania Kvallaug med Bård Bredesen m. fl. i spissen men med vår egen Asbjørn Lie som selvskreven lokalkoordinator etter bokstavlig talt et hav av hvalturer på minnet/minnekortet. Meld interesse til Asbjørn og glan kontinuerlig på bloggen for å bli med på denne stordyrsceansen!


Sønd 22/11     Førjulsstemning på museet! Da nærmer det seg desember – hvitskjeggete menn med kritisk BMI og knallrøde sparkebukser har inntatt sørlandssenteret og vi går en formørket tid i møte! I forsøk på å live opp i dette samler museet likesinnede naturinteresserte til en fredelig (?) dag på museet. NZF bidrar i år med aktivitet ”Lag hus til dyrene”, hvor du kan bli med å lage nyttige julegaver, hva med en flaggermuskasse til nattflygerene våre, et humlehotell til viktige brumlebasser som ikke lenger har så mange steder å være, eller kanskje bare en fuglekasse for å sikre en samarbeidsvillig myggjeger i haven?! Kyndige zoologer så vel som kollegene våre fra NOF står klar til å fortelle hvor hullet skal være og hvor pinnen skal inn.. Medlemmer med adresse Gimlekollen eller Andøen vil som vanlig få anledning til å bygge i mahogny. For vanlige medlemmer står betydelige mengde 2-sortering furu til disposisjon. 

Sønd. 6/12      Skautur!! Bli med på en heerlig jul & reklamefri skautur til spennende naturområde! Dette er en avslappende, god tradisjon med kaffibål, frisk luft og ude-preik som viktigste bestanddeler. I år er det aktuelt med tur litt vestover (Søgne) til spennende løvskogsområde som – dersom E39 skal bygges hvor planen sier – du får se kanskje for første og siste gang. Oppmøtested kunngjøres litt seinere, så følg med på bloggen eller Asbjørns mailliste, men ta gjerne kontakt med Bjørn Haugerud eller Bobestyreren for info eller skyss!

Tirsd. 19/1/16  Årsmøte!. Ingen bomber på denne delen av programmet; Dei faste påstane: (årsberetning – regnskap – valg), bespisning (Ræger!), fagdiskusjon (utvalgt sludder), Årskavalkade (blamerende bilder) og vel hjem! Som vanlig: bindende påmelding uka før te Styret (og som vanlig er det bare Bjørn Vidar og Arvid A som melder seg på innen fristen, mens alle kommer…). Sjåast! 

Tirsd. 16/2       Ålegressamfunnet fra fagmiljøets ståsted! Havforskningsinstituttets stasjon Flødevigen har i mange år overvåket utbredelse og tilstand på ålegrasengene i Agderfylkene, og med det største marinbiologiske miljøet mellom Oslo og Bergen er det folket på Flødevigen som kan gi oss best faglig input om disse viktige marine biotopene. Vi får besøk av forsker Tore Johannessen som gir oss absolutt siste hyl i info om hvordan det står til med en av våre viktigste marine biotoper – og fokus for foreningens nye prosjektsatsing!

Tirsd. 15/3       Alaska!  En av våre mest frittflytende Telegrafer, hr Jørn Johnsrud begikk høsten 2015 en tur i skauen sånn reeelativt langt unna. Vi snakker Alaska, Silver Salmon Creek og Denali National Park med bushplane som atkomstvei og grizzlybjørn og mose (skal visst være non form for elg) rekende rundt i nabolaget! Bli med til skauområder og heier som får til og med storskogene rundt Moseidvarden til å blekne! 

Lø-Sø 9-10/4   Voksengruppas orreleik! Bli med på den fineste måten å starte våren på – eller kanskje den ultimate avklaring av at villmark er best på TV. For dere som leser videre; en herlig tur til skogene ved Abusdal eller der omkring, dvs heiene sør og vest for Evje, hvor vi i mange år har oppsøkt orrfuglenes sjekkested – av og til med mer enn 10 fugl på leiken, stundom med bare no’ spill i det fjerne – men aldri uten å ha en flott tur! Vel møtt i skauen! Forskrekkelig fast påmelding ei veke før til Bjørn Haugerud eller Lars Jøran!.

Lø-Sø 16-17/4 Barnegruppas orreleik! Dette vårens nest vakreste eventyr, og er lagt til slagmarken etter voksengruppas herjinger! Ofte har allikevel frekkassene i juniorgruppa endt opp med bedre opplevelser av fugl enn gammalforeninga, det kan selvsagt skyldes at vi tidvis har vært noe sene med å slå på teleslyngen på morgenen.. Påmelding til LJ minst e veke før!!
Mai engang!    Ugletur! Etter et helt begredelig år i 2015 nesten helt uten hekkende kattugler, håper vi Jan Ivar Eeg i år har en fuglekasse med grå nøster av kattugler som vi kan få hilse på! Jan Ivar har et HAV av kattuglekasser hengende i hytt & vær rundt i Randesunds dype skoger, så sjansen for at det forekommer vellykkede kattuglenyp uten at Jan Ivar vet om det er knappest til stede. Spennende tur som også passer for barn i alle aldre (dvs fra syv te søtti!). Dato og møtested fastsettes senere; følg med på bloggen!!

Tirsdag 24/5    Fuglesangstur! Da er det igjen flat pedal på tenorene, kastratene, mezzosopranene og de rene skrikhalsene i vårskogen – dvs tid for fuglesangtur! Vår udkrøbne ekspert på området, Hr. Fhv. Universitetslektor Eldar Wrånes bestyrer skokken av ivrige lyttere, hvor årets mål er å slå rekorden fra 2015 på 31 (?) arter! Avgang kl. 18.00 ved ”kjettingen” (parkeringsplassen for tursti til Nygård). For å komme dit kjører du (eller buss M1) østover til Barstølveien (veien fra E18 og opp til Sørlandssenteret), ta 2 vei til høyre og kjør forbi Ford, hold til høyre og så inn til venstre på stor grusplass som er P-plass for turløype Nygård. Ta med kikkert og fuglebok om du har, og gjerne en kjeft kaffi da det blir skravlerast om fint vær!. Skyss? Ring en i styret da vel!


Sønd. 12/6      Randøyadagen! Åpen dag på Randøya hvor alle oss som hører til der ute har åpen hytte og bedriver tungt innsalg av foreningenes interesser. Zoologisk forening deler hytta på Randøya med NOF og botanikerene, og alle foreningene er med på Randøyadagen! I 2015 hadde vi marin vinkling i og med oppstart av ålegrasprosjektet, og dette viderefører vi i 2016. I tillegg kjører vi en dugnad på hytta dagen før, og det ligger til rette for en koselig helg med social aktivitet, grillings, spigring, møte med uvitende ikke-zoologer og ellers en flott sommerdag! Overnatting på hytta, i egen båt eller i ekstrasoveplasser vi sikrer på nabohytte eller skolehytta! Kontakt Eldar Wrånes (90770492) eller Hilde Skiffard for info! 


Udi august!      Flaggermustur! Agder Naturmuseum sin Naturlostur, men hvor NZF gjerne bidrar og deltar! Museets Roar Solheim er turleder og tar oss med ut i augustkvelden for å finne hvor flaggermusene jager! NZF har ultralyddetektorer til utlån, så med en slik og lommelykter kan vi både se dyrene og høre ultralydskrikene deres når de jakter! Spennende tur som passer glimrende mindre lettskremt personell. Sjekke museets hjemmeside, naturlosbrosjyren eller bloggen for tid&sted&sånn!!

Helg 2-4/9       Voksengruppas Listatur! Gjennom en enkel tildragelse i Foreningens Sveitservilla på Jøllestø helt vest på Lista åpnes officielt høsten. Med 10 sengeplasser, velutstyrt kjøkken, strandvandring, havsudsikt, kveldssol, trekkfugl, teleobjektiver, stettglass og oppvarmede tallerkener beredes grunnen til flotte dags- og kveldsopplevelser!  Ydderligere informasjoner så vel som påmelding rettes til Bobestyreren, som også besørger koordinering og samkjøring av den motoriserte delen av medlemsmassen, noe som betyr at også bilfrie medlemmer er hjertelig velkommen til å hive seg med!



Møtene holdes på Agder naturmuseum – Gimle gård kl 18.30 om ikke annet er nevnt!
__________________________________________________________________________


Andre aktiviteter å sånn!

Ålegressprosjektet
Med Asbjørn Lie som ideskaper og Lillian Tveit som søkemotor og iverksetter så vi i 2015 oppstart av et nytt og stort kartleggingsprosjekt i regi av NZF og med NOF og Botaniske forening som samarbeidspartnere. Formålet – å undersøke og kartlegge dyreliv i og over (fuglefauna)/i tilknytning til ålegressengene i Kristiansand kommune er stort og viktig som biologisk mangfold-prosjekt og føyer seg inn i foreningens stadig større satsing på marinbiologi. Fett! I gjennom programmet for 2015-2016 er det foreløpig ikke mindre enn 3 poster (fire om man regner med Randøyadagen!) som er dedikert til Ålegressprosjektet! Møt opp, lær og bli med i spennende feltarbeid over og under vann, kartlegging fra båt eller kajakk, og zoologisk jakt under vann med dykkermaske eller vannkikkert! Her kan alle få viktige oppgaver!

Skjøtsel av kulturlandskap
Foreningen har de siste årene vært engasjert i flere  prosjekter med praktisk skjøtsel. Vi har inngått en ti års avtale med Miljøvernavdelingen, Fylkesmannen i Vest-Agder slåtte av enger på Flekkerøy (Belteviga i Olsøy-Ryvingen landskapsvernområde). Forvaltningen av verneområdet er delegert til kommunene med et områdestyre. Vi har fått signaler om at denne avtalen vil bli videreført med områdestyret for verneområdet. I fjor utvidet vi med nye prosjekt på Østre Randøya og nær Bladdalstjønn Holskogen i Vågsbygd på oppdrag fra Parkvesenet i Kristiansand kommune. Dette prosjektet er en del av oppfølgingen av «Nasjonal handlingsplan for slåttemark». Dersom du synes dette høres interessant ut ta kontakt med Asbjørn Lie, asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no så setter vi deg på ei e-post-liste (www://mannen_med_ljåen.com) . Vi sender ut informasjon om prosjektet og når vi skal ha neste dugnad. Fordelen ved å bli med i prosjektet er at du får reduserte utgifter til turer og andre aktiviteter i regi av foreningen. Turene er åpne for alle medlemmene.

Medlemmenes femminnuttere!
Der hvor timeplanen og foredraget tillater, så rydder vi av og til plass til medlemmenes ”femminuttere!” som avslutning på kvelden! Her er plass for ditt miniforedrag, noen utvalgte bilder eller kanskje foto eller film av noe spesielt du har sett i naturen. Ha  en minnepinne i beredskap!

Foreningshyttene!!
Zoologisk forening er ingen stor ressurs hva gjelder jordisk gods, men har underlig nok - i tillegg til en kaffitrakter og et knippe flaggermusdetektorer – også et par hyggelige eiendommer til disposisjon! Disse brukes til aktiviteter i foreningsregi og disponeres f.ø. av medlemmene til zoologiske turer!

Den første eiendommen vi fikk bruksrett til, er Snikkedalen sør i ytre Drangsvann i Randesund. Denne ligger bare 500m fra Rona senter, og brukes til uformelle onsdagstreffer for sludring og kaffi, og er dessuten åsted for en usømmelig mengde bilder av småfugl og ekorn (som besøker hva som er en av byens best betjente fóringsplasser) tatt fra et sinnrikt arrangement av kamuflerte vinduer! Fuglefóring og fotografering styres av Bjørn Vidar Olson med hård hånd, så det er bare å pipe til han dersom du trenger slot-tid for beste fotoplass! Kaffitreffene bestyres av bobestyrer, som kaller inn etter innfalls-metoden, så ta kontakt for påmelding til snikkedals-sms-listen dersom dette frister!  

I tillegg til Snikkedalen, så deler NZF, NOF & botanisk forening på en hytte på Randøya! Denne perlen er glimrende for foreningsaktiviteter med utgangspunkt i skjærgården, og er selvsagt betjent på Randøyadagen (i juni, se program), hvor de tre foreningene presenterer seg for tilfeldige forbirekende. I skoleåret går det rutebåt til Randøya, men utenom dette er det best med egen skyss for å komme seg ut. Her skal nevnes at skjærgårdene og øyene tilknyttet Randøyene er gliiiiimrende kajakkområde og hytta ideelt turmål for dem som er satt opp med denne typen farkost! . Ut over faste aktiviteter er hytta tilgjengelig for medlemmene når ledig, noe som avklares med de foreningsansvarlige. Ta kontakt med Asbjørn Lie eller Hilde Skiffard for info!
Flaggermus!
 Foreningen kjøpt for et par år siden inn 10 detektorer for flaggermusregistrering, og disse er utlånt til medlemmene for lokal kartlegging av flaggermusfaunaen! Hovedsakelig er det i Kristianand kommune og tilgrensende områder registrering foregår. Utstyret vi har kjøpt inn er latterlig enkelt å bruke (se www.batbox.com for info. Vi bruker Batbox Baton frekvensdelingsdetektor med BatScan 9.8 analyseprogram og noen billige digi-opptagere. Dette gir grunnlag for å kjøre lydanalyse på en vanlig PC for identifikasjon av arter, og dette er noe alle fixer! Det er plass til flere i prosjektet, så synes du det hadde vært interessant å låne en detektor og opptager og starte kartlegging i eget område til våren, så ta kontakt med Tor K etter et av møtene! (Ps. medlemmer som ikke er klinisk hjernedøde med hensyn på datateknisk innsikt, vil dessuten få sjansen til å låne en Ultramic 200 ultralydmikrofon (se www.dodotronic.com ) som gir grunnlag for ekte tidsekspansjons-opptak til PC, da er du rett inne i high-end ultralyd opptak og analyse på flaggermus!).

__________________________________________________________________________________


Styret består i 2015 av;

Bobestyrer/leder Tor Kviljo (95244812)           Nestleder Lars Jøran Sundsdal (93258697)
Styremedlem Ann-Elin Synnes (93203914)    Styremedlem Arvid Anthonsen (99049794)
Styremedlem Hilde Skiffard (90652129)         Styremedlem Bjørn Haugerud (91670665)
Kasserer Nils Arnt Nilsen (92641204)              Styremedlem Linn Anette Haug (98684067)

Snailmail: NZF Sørlandsavdelingen v/Nils Arnt Nilsen, Teglverksvei 30, 4632 KRISTIANSAND

Ingen kommentarer: