Artsobservasjoner

Program høst 2018 / vår 2019

Norsk Zoologisk forening, Sørlandsavdelingen, Program Høst 2018 / Vår 2019
               
20-21. oktober – Kartlegging av pøbelplanter og marine områder på Randøya
I Oktober er det tid for en helg på Randøya, og på programmet står rydding av pøbelplanter og marint tema. I regi av botanisk forening tar vi en ny runde med opprydning av uønskede planter på øya, og vi tar også med strandnot og båt for å se litt nærmere på hva som kan befinne seg under vann på denne tiden av året. Litt opprydning av plast og skrot i fjæra er også mulig for de som har mulighet til dette. Det er overnattingsplasser på hytta til zoologisk (som nå er i mye bedre stand etter flott innsats fra medlemmer!), men det er begrenset plass, så påmelding til Asbjørn Lie (97064081) for de som måtte være interessert i å være der over helga!

13. november – Kortreist foredrag (Bjørn Vidar, Hilde og Jørn)
Våre foreningsmedlemmer er titt og ofte ute på tur, og heldigvis har mange av dem har ofte med seg kameraet! Vi inviterer noen av medlemmene våre til å vise og fortelle litt om turer og opplevelser de har hatt i løpet av året (eller året som var). Vi inviterer til en koselig kveld med flotte bilder og fortellinger fra nærområdet fra Bjørn Vidar, Hilde og Jørn. Oppmøte på Museet til vanlig tid (klokken 18:30). Vel møtt!

25. november – Førjulsstemning på museet
I tradisjon tro har vi igjen et Zoologisk stand på juleverkstedet på Agder Naturmuseum, både for foreningsmedlemmer og potensielle nye medlemmer. Her blir det mulighet for å lage flaggermuskasser, spise pepperkaker, og ikke minst en flott mulighet for å mingle med andre naturinteresserte. Arrangementet passer fint for både store og små, og jo flere jo bedre! Vel møtt!

1.     desember – Høsttur med Arve
Arve Henriksen er en dyktig naturfotograf, og i desember har vi vært så heldige å få en privat visning av en av Arves flotte naturlokaliteter. Oppmøte er kl. 09:30 på Krossen (turen må gå tidlig for å få med dagslys) før det bærer inn i de dype skoger for å se hva som måtte befinne seg der. Ha med godt med klær, gode sko og kamera!


11. desember - Naturen i Hovdenområdet
Odd Kindberg er en dyktig ornitolog, og i desember kommer han til oss og viser bilder
og forteller om naturen fra Hovdenområdet. Vi ser frem til et spennende foredrag og
flotte bilder fra naturen litt oppe i høyden.

22. januar – Årsmøte
Årsmøte i zoologisk forening går av staben i januar, og som vanlig inviterer vi til rekemåltid med godt tilbehør! Vi går igjennom de vanlige postene (årsberetning, regnskap, valg), og avslutter med høydepunktet for kvelden, Hildes bildekavalkade! 

12. februar – Foredrag og bilder med Kjell Erik Moseid
Kjell Erik Moseid er frilandsfotograf og naturreporter, og tilbringer derfor mye av sin tid ute i den dype skogen. Han kommer til oss og viser bilder og forteller om spennende opplevelser han har hatt på turene sine.

12. mars – Slettsnokkartlegging på Sørlandet
Zoologisk forening har mange jern i ilden, blant annet kartlegges det dyr og planter både land og strand. Beate Strøm Johansen er en dyktig zoolog og formidler som har god peiling på reptiler! De siste årene har hun vært aktiv med å kartlegge slettsnoken rundtom på Sørlandet. Beate forteller entusiastisk om det spennende prosjektet, med flotte bilder og historier rundt interessante funn!

6-7. april – Orreleik
Et av vårens vakreste eventyr finner sted langt utti skogen, og vi pakker snippsekken igjen og tar igjen turen inn i Abusland for en overnatting i håp om å få se orreleiken. Det blir overnatting i sovepose i naturens fineste omgivelser, (men husk; det kan bli kaldt!). Det er også en fin bålplass så ta med grillmat og marshmallows for ekstra hygge. De som vil komme ekstra tett på for close-up bilder burde ha med eget fototelt for å komme enda tettere på. Husk påmelding til Bjørn Haugerud (91670665) minst en uke før. 


14. mai - Naturlostur til  Slettane slåttemark
Vi kommer tilbake med mer info! Oppmøte ved Bladdalstjønn på Langenesveien kl 18:30. Turleder Asbjørn Lie.
       
Møtene holdes på Agder naturmuseum – Gimle gård kl 18.30 om ikke annet er nevnt!



Andre aktiviteter og sånn – Asbjørn Lie informerer!

Slåttemarksprosjektene
Skjøtsel av slåtteengene fortsetter som i fjor i Holskogen, Vågsbygd, på Flekkerøya og Østre- Randøya. Vi er godt i gang, men det hadde vært hyggelig å se flere av dere. Planen er å gjøre opp økonomien for tidligere år, og at vi fra i år foretar sluttoppgjør årvis. Hyggelig å delta i arbeidet med å ta vare på biologisk mangfold – ved å restaurere og drifte flotte blomsterenger med et rikt biologisk mangfold. Kontaktperson: Asbjørn Lie  asbjorn.lie@uia.no

Kartlegging av arter
Det tverrfaglige kartleggingsprosjektet, støttet av SABIMA, hvor vi kartlegger alt fra planter, sopp til fugler insekter, vi har både marin kartlegging med strandnottrekk. Vil du bli med kontakt med Asbjørn på asbjorn.lie@uia.no. Herpetilkartlegging (reptiler og amfibier) er en del av prosjektet, men her er Beate Strøm Johansen kontakt: beate.johansen@uia.no

Rydding av plastsøppel
Lokallaget er engasjert i flere plastryddingsprosjekter, og i år har vi hatt mulighet til å søke om penger til flere søppelprosjekter. Det er tenkt at vi tar en (kanskje flere!) tur(er) i løpet av våren/forsommeren og områdene vi sikter mot er Lyngør, Spangereid, Randøya, og lokalt. Disse turene er lurt å komme i gang med før vegetasjonen gror ordentlig til, så vi sikter på å ta et par av disse turene så fort det blir mulig. Mer informasjon om turene kommer, følg med på facebooksiden vår!

Informasjon om prosjektene
Vi arrangerer et møte hvert år om prosjektene hvor vi informerer om hva vi har gjort, og presenterer litt av hva vi har oppnådd (felles for skjøtselsprosjektene, kartleggingen og plastrydding og stillehavsøsters). Bruk av pengene er også et viktig tema som tas opp. Vi legger opp til fellesmøter med andre foreninger som er med. I år holder vi dette 12. mars, så møt opp om du er interessert i å være med i ett eller flere av våre spennende prosjekter!

Foreningshyttene!
Zoologisk forening er ingen stor ressurs hva gjelder jordisk gods, men har underlig nok - i tillegg til en kaffitrakter og et knippe flaggermusdetektorer – også et par hyggelige eiendommer til disposisjon! Disse brukes til aktiviteter i foreningsregi og disponeres f.ø. av medlemmene til zoologiske turer!

Den første eiendommen vi fikk bruksrett til, er Snikkedalen sør i ytre Drangsvann i Randesund. Denne ligger bare 500m fra Rona senter, og brukes til uformelle onsdagstreff fastsatt etter innfallsmetoden. Her er for sludring og kaffi viktige ingredienser, dugnad viktig nødvendighet! Snikkis er dessuten åsted for en usømmelig mengde bilder av småfugl og ekorn (som besøker hva som er en av byens best betjente fóringsplasser). Fuglefóring og fotografering styres av Bjørn Vidar Olsson, så pip til han dersom du trenger slot-tid for beste fotoplass! Kaffitreffene bestyres av bobestyrer; ta kontakt for varsling ved neste snikkis!!

I tillegg til Snikkedalen, så deler NZF, NOF & botanisk forening på en hytte på Randøya. Denne perlen er glimrende for foreningsaktiviteter med utgangspunkt i skjærgården, og er selvsagt betjent på Randøyadagen som avholdes i juni hvert år. Hytten har i år blitt fikset opp av fantastisk flinke foreningsmedlemmer (Hilde Skiffard, Nils Arnt Nilsen, Arvid Anthonsen, Trond Rønning og Eldar Wrånes) slik at den nå er i mye bedre stand enn før. Hytten kan leies ut gratis til foreningsmedlemmer, så gi beskjed til Asbjørn Lie eller Ann-Elin Synnes om du har lyst til å låne den for en helg eller to!




__________________________________________________________________________
Styret består i 2018 av;

Styreleder Thor Inge Vollan (415 11 397), Nestleder Ann-Elin Synnes (932 03 914), 
Styremedlem Jan Ivar Eeg (915 73 044), Styremedlem Bjørn Haugerud (916 70 665),
Styremedlem: Hilde Skiffard (906 52 129), Kasserer Nils Arnt Nilsen (926 41 204)


Snailmail: NZF Sørlandsavdelingen v/Nils Arnt Nilsen, Teglverksvei 30, 4632 KRISTIANSAND



Ingen kommentarer: