Artsobservasjoner

Program vår 2018

Norsk Zoologisk Forening, Sørlandsavdelingen
Program, vår 2018

27. februar 2018
Når ugler skifter fjær-– bruk av mytemønster for aldersbestemmelse av lappugler og snøugler av Roar Solheim. Vår Førstekonservator i zoologi ved Naturmuseum og botanisk hage Universitetet i Agder, inviterer til visning av spennende fotoforedrag med fokus på ugler, og viser hvordan mytemønster kan brukes til aldersbestemmelse. Roar har i flere år hatt en stor interesse for fugl, som har resultert i over gjennomsnittet mye kunnskap om ugler. Noe av dette deler han med oss, så møt opp hvis du vil bli litt klokere på uglene!

12. mars 2018
Fokus på prosjektene. Vi presenterer og diskuterer prosjektene som går i regi av NZF Sørlandsavdelingen. Det gjelder slåttemarksprosjektene, felles kartleggingsprosjekter med andre foreninger. Det blir et innslag om herpetiler (amfibier og krypdyr) ved Beate Strøm Johansen. En presentasjon av øvrige kartleggingsprosjekter og skjøtselsprosjektene ved Asbjørn Lie.  Ta gjerne med bilder fra disse turene på en minnepenn! Møtet er felles med Agder botaniske forening.

20. mars 2018
Skogtur med Arve (På museet), foto/videoforedrag med Arve Henriksen. Arve tar oss med på en tur i nærområdet, og viser nydelige bilder og video av det han har sett gjennom linsa siden sist. Arve er en fantastisk dyktig fotograf, og har flere ganger fått vist filmene sine på NRK, bl.a Ut i naturen: Beverdalen. Denne gangen er det ikke bever som er hovedinnhold, men Arve har mye annet å tilby, og vi gleder oss til å se!

14-15. april 2018 NB: Utsatt til snøforhold tilsier det.
Orreleik! Et av vårens vakreste eventyr finner sted langt utti skogen i Abusland. Bjørn stiller som turleder, og ferden går til de indre skoger hvor årets orreleik venter. Overnatting i sovepose i naturens fineste omgivelser, (men husk; det kan bli kaldt!). Det er også en fin bålplass så ta med grillmat og marshmallows for ekstra hygge. De som vil komme ekstra tett på for close-up bilder burde ha med eget fototelt for å komme enda tettere på. Husk påmelding til Bjørn minst en uke før. Ta kontakt med Bjørn om du vil ha beskjed om når ny dato blir satt.

17. april 2018
Glimt fra naturguiding i Grønland og arktisk Canada» – Carl Erik Kilander, Carl viser bilder og forteller fra turene han har hatt til det fjerne Arktis. Her får vi se litt fra turer han har hatt på Grønland og i arktiske Canada. Et inspirerende fotoforedrag med vakker, iskald natur. Vel møtt!


27.april – 1.mai
Årsmøte i Østfold. I år blir årsmøtet med hovedforeninga i Østfold, og tema er ferskvannsfisk og fugl! Det er også muligheter for å kombinere turen med en herpetiltur. Her er ikke alt ferdig planlagt enda men mer informasjon kommer når møtet nærmer seg!

En gang i mai 2018
Ugletur med Jan Ivar Eeg og Birger Westergren. Ugleturen med Jan Ivar er blitt en fast post i programmet, og vi kjører i samme stil i 2018. Vi blir med Jan Ivar og Birger Westergren ut i skogen i Randesund, og tar en titt oppi uglekassene som er satt opp i området, for å se hvordan rekrutteringen av nye avkom har vært i år. Birger Westergren dro i gang dette prosjektet for en del år tilbake, og det har vist seg å være en glitrende suksess! I år blir han med igjen, og forteller litt om det han kan om snekring av uglekasser, opphenging samt hekking og uglene generelt. Bli med på en gøy opplevelse for både store og små! Oppmøte kl. 17.00 ved Randesund kirke på Frigstad, vel møtt!

29. mai 2018
Fuglesangtur, ved kjettingen i rundkjøringen på Timenes. Eldar Wrånes er en av ekspertene våre på fugl, og han drar oss igjen med på en tur ut i skogen. Her gjelder det å ha ørene med, og vi lytter etter fuglene og noterer artene vi både hører og ser. Her er en super mulighet til å lære noen nye arter samt friske opp i «de gamle». Passer for barn og voksne i alle aldere! Møt opp ved kjettingen kl.18:00 for å være med (hvis du er usikker på hvor det er så kontakt Ann-Elin for informasjon).

2. juni 2018
Artsjakten i Risleviga. I år har vi en ny aktivitet på programmet, og vi hiver oss med på artsjakten 2018 i regi av SABIMA. Artsjakten er en slags konkurranse om å finne flest arter (av alt fra fugl til moser) på ett døgn. I år blir vi med, og vi samler alt vi har tilgjengelig av ekspertise og går for gull! Vi samles i Risleviga på Flekkerøya, og hvor det blir mulig med overnatting for entusiastene som ønsker å fortsette kartleggingen til utpå søndagen. Det blir arrangert ei zoologisk helg i samarbeid med hovedforeningen, helga 1.-3. juni, og Artsjakten er en del av dette.  I Risleviga finnes både spennende insektslokaliteter, og mulighet for marin kartlegging for de som er interessert i det (både med not fra land og snorkling/dykking i vann). Det blir også kartlegging av flora, fugl og det vi ellers skulle se på turene. Hvis du vil være med på zoologisk helg og ønsker overnatting meld deg på til Ann-Elin/Asbjørn.

16. juni 2018
Dugnad! Hytta på Randøya trenger sårt en dugnadsjobb, og i år prøver vi å få til en dugnad dagen før Randøyadagen. I hovedsak er det maling av utsiden samt skifte av vannbor (og muligens en sill) som må gjøres. Pipa må også feies. Dette er noe hytten virkelig trenger i år, og det tar ikke lange tiden hvis vi får med nok arbeidskraft. Hvis vi vil ha mulighet til å beholde hytten ute på øya er dette viktig å prioritere! Påmelding til Hilde, slik at vi er sikre på å handle inn nok mat til arbeiderne!17. juni 2018
Randøyadagen. En av de koseligste dagene i året, og i tradisjon tro så stiller vi igjen opp ved foreningshytta på Randøya! Vi kjører marint tema, muligens et strandnottrekk og kaffe og kjeks til alle som vandrer forbi og tar en titt på akvariene vi stiller ut med det vi måtte få tak i av levende vesener fra fjæra. Asbjørn tar oss også med på en blomstervandring rundt på øya, og deler sin kunnskap med alle som vil høre på! Gratis båt ut til Randøya fra Kongshavn, men ellers er det også mulighet for å bli plukket opp om det er ønskelig, men si gjerne ifra litt i forkant slik at vi kan planlegge felles turer over og at det ikke blir så mye kjøring frem og tilbake/venting på brygga!

I slutten av august 2018
Flaggermustur! I august holder vi igjen vår årlige flaggermustur, og Roar Solheim går inn i sitt 20. år som turleder for denne populære aktiviteten! Turen starter i nitiden og vi ledes langs alléer og vannløp hvor flaggermusene liker å jakte. Normalt legges turen til områdene rundt Søgne Landbrukshøyskole, men dette kan endres om bedre bestander finnes andre steder. Turen passer også for barn, som bør ta med en forelder samt lommelykten sin, for det er god sjanse til å se jaktende flaggermus! Vi har også med ultralyddetektorer så vi kan høre de spesielle ropene flaggermusene lager når de jakter – og som er så høye at vi ikke kan høre dem med ørene våre. Turen annonseres av Agder Naturmuseum på deres sider samt på NZF blogg og facebook, så følg med og bli med på spennende tur til livet i mørket!

7-9. september. 2018
Voksentur til Lista. Som vanlig er det klart for voksentur til Lista, hvor man møter en særegen, vakker natur som man i grunn ikke kan få nok av. Turen omfatter turer i heiene og på strendene, samt fugletitting for de som er interessert i det. Her er det trangt om plassen, så påmelding til Tor Kviljo (95244812)  sånn ca. to uker før.

Møtene holdes på Naturmuseum og botanisk hage Universitetet i Agder – ved Gimle gård kl 18.30 om ikke annet er nevnt!
Andre aktiviteter vi bedriver!

Slåttemarksprosjektene
NZF Sørlandsavdelingen har vært engasjert med skjøtsel av slåttemark siden 2009. Tidligere hadde vi en flerårig avtale med Fylkesmannen i Vest-Agder. Seinere har vi gjennomført flere nye slåttemarksprosjekter via Parkvesenet i Kristiansand kommune. Det søkes og tildeles midler til dette hvert år. Normalt får vi penger til skjøtsel i Holskogen, Vågsbygd, på Flekkerøya og Østre- Randøya. Hensikten med prosjektene er å ta vare sjeldne arter og naturtyper. Det er hyggelig å delta i arbeidet med å ta vare på biologisk mangfold – ved å restaurere og drifte flotte blomsterenger med et rikt biologisk mangfold. Kontaktperson: Asbjørn Lie  asbjorn.lie@uia.no

Kartlegging av arter
Det tverrfaglige kartleggingsprosjektet, støttet av SABIMA, hvor vi kartlegger alt fra planter, sopp til fugler insekter, vi har både marin kartlegging med strandnottrekk. Prosjektene er tverrfaglige og Agder botanisk forening, Norsk entomologisk forening og den lokale sopp- og nyttevekstforeningen er med i prosjektet.  Vil du bli med kontakt med Asbjørn på asbjorn.lie@uia.no. Herpetilkartlegging (reptiler og amfibier) er en del av prosjektet, men her er Beate Strøm Johansen kontakt: beate.johansen@uia.no.
Søknadsfristen er 1. april. Vi skal søke i år også, så kom med innspill seinest på møtet 12. mars.

Rydding av plastsøppel
Lokallaget er engasjert i flere plastryddingsprosjekter, og i år har vi hatt mulighet til å søke om penger til flere søppelprosjekter. Det er tenkt at vi tar en (kanskje flere!) tur(er) i løpet av våren/forsommeren og områdene vi sikter mot er Lyngør, Spangereid, Randøya, og lokalt. Disse turene er lurt å komme i gang med før vegetasjonen gror ordentlig til, så vi sikter på å ta et par av disse turene så fort det blir mulig.
Vi er så heldige at Beate, som er vår herpetilekspert, også har hytte på Lyngør! Beate inviterer til sin nydelige hytte i skjærgården ved Lyngør i Tvedestrand for en innholdsrik helg. Her pleier det å yngle padde, og det er også sporadiske besøk av buorm og hoggorm. På Sandøya, en båttur unna, finnes alle 3 slangeartene. Askerøya er også potensiell plass å utforske. Steinkobbene er på Lyngør hele året, og kan ligge tett i tett på de små skjærene. Planen blir derfor å kombinere en plastryddetur med en herpetiltur og selsafari rundt holmene i den vakre naturen. Ettersom turene ut hit er veldig væravhengige er de derfor umulige å planlegge i detalj enda, men mer informasjon vil komme når tiden nærmer seg! Det vi vet sikkert er at turen(e) vil skje før fellesferien
Det blir holdt et fellesmøte på museet 12. mars, hvor vi vil gå igjennom dette nærmere og komme med mer informasjon om plastryddeprosjektene.

Informasjon om prosjektene
Vi arrangerer et møte hvert år om prosjektene hvor vi informerer om hva vi har gjort, og presenterer litt av hva vi har oppnådd (felles for skjøtselsprosjektene, kartleggingen og plastrydding og stillehavsøsters). Bruk av pengene er også et viktig tema som tas opp. Vi legger opp til fellesmøter med andre foreninger som er med. I år holder vi dette 12. mars, så møt opp om du er interessert i å være med i ett eller flere av våre spennende prosjekter!

Foreningshyttene!
Zoologisk forening er ingen stor ressurs hva gjelder jordisk gods, men har underlig nok - i tillegg til en kaffitrakter og et knippe flaggermusdetektorer – også et par hyggelige eiendommer til disposisjon! Disse brukes til aktiviteter i foreningsregi og disponeres f.ø. av medlemmene til zoologiske turer!

Den første eiendommen vi fikk bruksrett til, er Snikkedalen sør i ytre Drangsvann i Randesund. Denne ligger bare 500m fra Rona senter, og brukes til uformelle onsdagstreff fastsatt etter innfallsmetoden. Her er for sludring og kaffi viktige ingredienser, dugnad viktig nødvendighet! Snikkis er dessuten åsted for en usømmelig mengde bilder av småfugl og ekorn (som besøker hva som er en av byens best betjente fóringsplasser). Fuglefóring og fotografering styres av Bjørn Vidar Olsson, så pip til han dersom du trenger slot-tid for beste fotoplass! Kaffitreffene bestyres av bobestyrer; ta kontakt for varsling ved neste snikkis!!

I tillegg til Snikkedalen, så deler NZF, NOF & botanisk forening på en hytte på Randøya! Denne perlen er glimrende for foreningsaktiviteter med utgangspunkt i skjærgården, og er selvsagt betjent på Randøyadagen som avholdes i juni hvert år. Hytten har dog noe restaureringsbehov, og det blir i år dugnad på hytten dagen før Randøyadagen. Et par ting bør gjøres, bl.a maling og skifting av vannbor. Pipa bør også feies! Vi håper at flere dukker opp slik at vi kan få hytten i god stand denne sommeren! :)

__________________________________________________________________________
Styret består i 2018 av;

Styreleder Ann-Elin Synnes (93203914), Nestleder Lars Jøran Sundsdal (93258697)
Styremedlem Arvid Anthonsen (99049794), Styremedlem Bjørn Haugerud (91670665)
Styremedlem: Hilde Skiffard (90652129), Kasserer Nils Arnt Nilsen (92641204)


Snailmail: NZF Sørlandsavdelingen v/Nils Arnt Nilsen, Teglverksvei 30, 4632 KRISTIANSANDIngen kommentarer: