Etter lange studier av fuglebøkene er jeg kommet fram til at dette kan være en hønsehauk - kan det stemme? Det ser ut som den har gule øyne, og da er det ikke en falk.
Sider
▼
tirsdag 31. august 2010
Dyr og fugl ved Håhelleren i Setesal vesthei
Jeg er ingen ornitolog, men er veldig glad i fugler og vil gjerne lære mer. Er det noen som vet hva dette kan være?
mandag 30. august 2010
Dagens art.30 august. hvitkinngås
LEMEN-ÅR i Setesdalsheiene!
HÅHELLER-HYTTA ved Brokke-Suleskardveien (KOT Kristiansand og opland turisforening). Bare en halvtime å gå til hytta fra p-plass langs veien ved demningen på Roskreppfjorden. Bare 9 sengeplasser, hunderom på baksiden. Veldig koselig!
Utsikt innenifra selve helleren. Vi ser deler av Håhellervann.
Veldig kosete sauer. Det var tabbe å sette igjen fjellstøvler på utsiden av døra!
Frokost på trammen med utstikt over Håhellervann, akkompagnert av sauebreking og lemenkvistring. Fjellvåk, ravn og falk svevde over hodet på oss.
Her ser du fjellet med Håhelleren og hytta. Dette fjellet var svært populært for rovfugl å kretse rundt og over.
Om kvelden fløy 2 flaggermus rundt døråpningen i skinnet fra stearinlys. det er trolig nordflaggermus som er så høyt, det er nesten 1000 moh. Drev sauen på med flaggermus-telling?
Håhellerhytta har ikke mat, så det må man ta med selv, men ellers er alt der. her se du bakdøra til et ekstra soverom og et hunderom med hundebur.
Vi reiste opp for å oppleve lemenåret vi hadde hørt rykter om, og vi var veldig spente på om vi ville få se noen lemen. Det viste seg å være veldig lett, det var lemen stort sett overalt! Ofte krøp de inn i et hull med blindvei, så de kom ingen vei, og ble bare sittende slik i åpningen!
Denne lemenen sitter under en stein og lurer på om den skal løpe videre til høyre eller venstre for å finne et tryggere hull. Ofte løp de inn i et hull som var opptatt, så det ble en masse skriking og deretter 2 lemen som føk ut i vill fart!
Mange lemen var ikke voksne, dette er en halvstor som ikke var av den aggressive typen. Det var tydelig individuelle forskjeller, noen var veldig rolige, andre svært hissige.
Vi hadde også kongeørn jaktene over hodene på oss!
Her ser du 2 fjellvåk som jakter over Håhelelr-fjellet. De stupte stadig ned etter lemen. På søndag var de forsvunnet -kan de ha dratt sydover på høsttrekket i løpet av denne helgen 27-29 august?
Vi traff på mange små lemenunger som føk rundt. Denne fant ikke noe hull, og stoppet i stedet opp for å ta opp kampen mot en skummel finger som forsøkte å klø den på ryggen.
Så fant den ut at den heller ville løpe av gårde på lemen-stien og finen et trygt hull.
Det er tydelige lemenstier overalt i terrenget, og stiene er lange!
det er masse lort i små hauger på stiene.
det er masse lort i små hauger på stiene.
Vi fant også andre smågnagere i fjellet - dette er antakelig enten en fjellrotte eller markmus. Noen eksperter som vil uttale seg?
Vi trasket rundt på villstrå i fjellet denne helgen, uten å følge stier. Plutselig fant vi dette svære vepsebolet på en stor stein. Heldigvis var det fraflyttet.
Sportegn: en fjær. Fra rype?
Det lå døde lemen overalt, typisk at innvollene var revet ut og ikke spist.
Vi fant flere buttsnutefrosker av ulike aldre. Dette er en voksen som gjemmer seg i en vannpytt og tror den er usynlig.
Her er en liten buttsnutefrosk, antakelig fra i fjor eller året før. Vil en ekspert komme med kommentar til dette?
Vi fant et revehi her i denne lia høyt oppei fjellet. Det var ingen lort eller bytterester rundt, så det har nok ikke vært reproduksjon der i sommer.
Her er den tydeligste inngangen til revehiet. Litt jord var sparket ut. Det var flere innganger inntil steinene rundt.
Yippiiiiii! Et sportegn! Hva er nå dette? - et reinsdyrgevir!
Yippiiiiii! Et sportegn! Hva er nå dette? - et reinsdyrgevir!
Olavs protester ble ikke tatt til følge.
Dette var en kjempeherlig helg med fint vær, masse dyreliv, flott natur og utrolig lettgått terreng. Jeg vil benytte sjansen til å oppfordre alle til å ta en helgetur i fjellet i høst, særlig de som har barn og ungdom. Tursitforeningas hytter, Håhelleren og Øyuvsbu, ligger veldig nærme veien over Brokke-Suleskard og er svært barnevennlige.
Tekst og foto: Beate Strøm Johansen
onsdag 25. august 2010
Dagens art 25 august.Svartbak
tirsdag 24. august 2010
Dagens art 24 august. Gullbasse
Gullbasse er vanlig og se i hager og på blomster.De er store og trege og veldig glinsende.De flyr bare i sterkt solskinn,og er de eneste biller som kan fly uten å spre dekkvingene.Disse har nemlig en bueformet utskjæring bak skulderen, og flygevingene fungerer gjennom disse sprekkene.Gullbassene eter av blomstenes pollen og kronblad.Bildene er tatt på Hidra i sommer. Tekst og foto.Olav Didriksen
mandag 23. august 2010
Spennende med insekter
Hva er dette for et underlig insekt, en graveveps - sølvflekket graveveps, Ammophila hirsuta.
Det var en overskyet ettermiddag 23. august på vei til Terjevann. Den satt helt rolig, vanligvis beveger den seg i et rasende tempo og er vanskelig å få i fokus.
Kraftige kjever bruker den til å fange sommerfugllarver som den bedøver og lagrer som niste til sine larver.
Vanlig øyenstikker, Aeshna juncea, ei stor og sky libelle. Uten telelinse er det vanskelig å komme inn på denne. Bildet er tatt med en 400mm telelinse. Fantastisk å se den jakte insekter i en glenne i skogen. Registrert i hele landet.
Rødbrun høstlibelle, Sympatrum striolatum, også denne fotografert med telelinse i veien ved Tjuviktjønn 22. august. Registrert i det meste av Sør-Norge.
Keiserkåpe hunn, Tjuviktjønn 22. august 2010.
Sjekk av vingens underside gir sikker bestemmelse av de store perlemorvingene. En ganske stor sommerfugl, sammenlignet med sitronsommerfuglen som den deler blåknappblomsten med.
Ei humle på nektarjakt på blåknapp ved Tjuviktjønn, 23. august.
Også rødbrun på bakkroppen. Fargetegningene stemmer bra med åkerhumle, Bombus pascuorum, i Gøran Holmstrøms bok Humlor.
Artig å kikke etter insekter i de blomsterrike veikantene, det skjer alltid noe nytt - en spennede verden å bli bedre kjent med. Et vell av fotomotiver på bare noen kvadratmeter.
Tekst og fotos: Asbjørn Lie.
22. og 23. august 2010.