Sider

søndag 29. mai 2011

Museets Dag på Agder naturmuseum 29. mai 2011.

Tor Kviljo forteller om våre vanligste amfibier til interesserte unge damer. Nils Arnt hadde fanget inn småsalamander og rumpetroll av frosk og padde, Vi fikk også inn litt informasjon om salamanderdammer vi ikke kjente til fra før.
Nils Arnt Nilsen leder spørrekonkuransen med vanlige norske paddedyr. Kjærlighet på pinne var premien for alle rette svar, en fløtekaramell ble trøstepremie til alle.

Beate Strøm Johansen instruerer i fisketrykk. Abbor (sjebbe) sild og rødspette ble brukt til å lage flotte bilder til å henge på veggen hjemme.


Det var mange og variert aktiviteter knyttet til zoologisk forenings omfangsrike stand. Amfibiequiz, test av artskunnskap på pattedyr...


Besøkende på vår stand fikk lage edderkopper eller insekter. Da gjelder da å velge rett antall bein, punktøyne og fasettøyne! Beate Fiszkal assisterer, og hadde god hjelp av datteren Lilli. Janicke Nicolaisen hadde på forhånd lag ned et flott forarbeide med å male og handle inn hva som behøvdes!!


Nils Arnt på standen, Lilli og Beate ivrig med å hjelpe til med å lage insekter og edderkopper i bakgrunnen.


Marihøne og edderkopper, litt spesielle fasettøyne, men alikavel...


Kjell Erik Moseid og en nevø i ferd med å teste artskunnskapene sine på pattedyr.


Masse ferdige fisketrykk henger til tørk og er klare til avhenting. En flott dag med mange aktiviter på zoologisk forening sin stand!


Tekst og foto: Asbjørn Lie.


29. mai 2011.

fredag 27. mai 2011

MUSEETS DAG på Agder naturmuseum 29.mai 2011

SØNDAG 29. mai 2011 braker det løs igjen med MUSEETS DAG på Agder naturmuseum på Gimle gård i Kristiansand, med aktiviteter for barn, quiz for barn og voksne, plantesalg og mye mer. ÅPENT kl 1200-1600. Her ser du noe av det som du kan lage selv:

Zoologisk forening stiller i år med laging av småkryp av malte isoporkuler, levende amfibilarver i akvarium, samt gjetting av pattedyr (utstoppete).

Padderumpetroll er sorte og svømmer mange tett sammen, i motsetning til froskerumpetroll som er lysgrå med blåskimmer og svømmer enkeltvis.

Voksne padder har vortete hud (frosk har glatt hud), og padder og røde øyne (mens frosk har gulgrønne øyne). Kom på naturmuseet på søndag og test dine amfibiekunnskaper!

Liten salamander hunn (heter nå småsalamander i følge ny navneliste) - på vei til gytedammen en vårkveld på Flekkerøya.


VELKOMMEN TIL NATURMUSEET 29 mai!


tekst og foto: Beate Strøm Johansen

















Rapport fra aktiviteter i zoologisk - Nedre Timenes og fuglesangturen

Tor Kviljo følger interessert med når Eldar Wrånes forteller om fuglesang, og ei flott ny bok som er kommet. Flotte bilder og en liten spiller med lyd til mange av de vanligste artene. I år gikk den tradisjonsrike turen langs sørsida av Drangsvannene, hvor vi var innom foreningshytta i Snikkedalen. Her var det selvfølgelig noen kjernbitere. Ellers fikk vi seg og høre mange av de vanlige artene i skogen.

Vi var ti stykker med på turen tirsdag 24. mai, en sånn passe gjeng når vi skal holde oss litt stille og lytte. Vi fikk se og høre rundt 40 arter, både i skogen i Drangsvannene og litt kulturlandskap på Strømme. Det blåste litt mye så vi hadde bevisst lagt turen i et område i le.

Søndag 22. mai var det FN' s internasjoale biomangfold-dag. Dette var vi med å arrangere (med naturloser) i et samarbeid med Naturvernforbundet i Kristiansand. Det var møtt opp over hundre interesserte. Her forteller Endre Wrånes (grunneier) litt om kulturhistoria i området. Et flott skogsområde og litt av kulturlandskapet er i ferd med å bli naturreservat.

Carl Erik Kilander fra Statens naturoppsyn forteller at dette området er valgt ut i et prosjekt hvor skjøtselen av verneområdet skal ta hensyn til kulturhistorie, og trekke inn kunnskap om tidligere tiders bruk av området i forvaltninga.



Turen gikk inn gjennom rik edelløvskog, her inne ved Fivann. Vernet av området har ikke vært uten problemer. Kommunen har ment at det har vært nødvendig med en sykkelsti gjennom området, med bro over indre Rona i Drangsvannene. Ikke noen god løsning mener vi det ville ødelegge mye av naturkvalitene i området. Det er viktig med sykkelstier - men ikke over alt og spesielt ikke områder med store verneverdier.


En av de alternative traseene var tenkt lagt gjennom denne flotte lindeura. Det andre alternativet gikk rett gjennom kulturlandskapet. Dette er noe vi i zoologisk og Naturvernforbundet har engasjert oss i, bl.a. gjennom høringsuttalelser og at vi ble med på dette arrangementet.



Til søndag er det Museets dag på Agder naturmuseum, nytt blogginnlegg om dette kommer!



På lørdag er det Fuglenes dag, dette markeres med en fuglesangtur i parken på naturmuseet kl. seks.



Tekst og foto: Asbjørn Lie

Badende rådyr i Vågsbygda

Hva er det som beveger seg ute på holmen? Jøss et rådyr.
Det har tydelig tenkt seg videre, tør jeg?

Det må vel være over 2 meter høyt? Rådyr trives ved best på land -trodde jeg!


Et luftig svev!

Uhr, sikkert kalt i vannet enda, det er bare 20. april. Holmen er nå full av makrellterner så det var godt jeg ikke kom tidligere. Da hadde jeg neppe fått noen god velkomst. Nå var det bare et fiskemåkepar på holmen.


Dette gikk jo bra, må komme meg over til andre sida og fastlandet bak Sjøstrand skole.

Ganske grunt, men mye mudderbunn.


Det så ikke ut til at rådyret var skremt på noen måte, og rådyr i Vågsbygda og på Sumatra må finne seg i at det er mye folk i områdene sine.

Båter og bebyggelse over alt, og værre blir det - når den nye veien til Vågsbygda er ferdig øker utbyggingspresset på nytt. På Voie er det planer om utbygging i jordbrukslandskapet, så det er snart ikke noen gode rådyrbiotoper igjen i bygda!

Godt å komme seg på land!

..og få ristet av seg litt saltvann fra pelsen. Jeg dra videre inn i skogen bak Sjøstrand skole, den er i alle fall tatt vare på - så lenge.

Tekst og foto: Asbjørn Lie

Stræden 20. april 2011.

mandag 23. mai 2011

Fuglesangstur!

Tirsdag blir det pippipplydtur igjen! Det er Sjefslytter ved Universitetet i Agder, Dr. Eldar Wrånes, som tar oss med i en vandring blant hese småfugler for å høre om hekkingen & sjekkingen er i rute. Super anledning til å lære seg litt mer om låtene til våre vanligste småfugler - og skille eksempelvis kjøttmeis fra Iphone og andre dagligdagse lyder. Oppmøte på Shellstasjonen i Rona kl. 17.30! Parkering langs veien ned til stasjonen eller på pendler-parkeringen der nye høvågvei svinger av mot stasjonen/gamle høvågvei. Husk kikkert!

fredag 20. mai 2011

KATTUGLE-UNGER : Årets "FLUFFY-TUR"!

Torsdag 19.mai 2011 ble årets kattugle-ungetur arrangert av Jan Ivar Eeg i NZF-Kristiansandsavdelingens Barnegruppe. 19 personer møtte opp, 10 barn og 9 voksne. Jan Ivar tok oss med til 2 ulike uglekasser, begge i Randesundsområdet. Det var 4 unger i den første kassa, og 5 unger i den andre kassa. Ungene var fortsatt relativt små, - men svært yndige!
















Tusen takk til Jan Ivar som er så snill å la oss få oppleve disse fantastiske fluffy, små vesenene!

La oss håpe at ugle-foreldrene ikke ble altfor bekymret.

Vi gleder oss allerede til neste vår!

Hvis flere vil supplere dette blogginnlegget med flere bilder og tekst, så er dere velkomne til det!

Eller dere kan lage eget blogginnlegg. Vi besøkte også dueslaget i hagen til Jan Ivar og fikk holde due-egg og due-unger av ulik alder (en av dem så ut som reinkarnasjon av Andy Warhol), men da var batteriene slutt i mitt kamera, dessverre.

TUSEN TAKK, Jan Ivar! Hilsen Beate


Tekst og foto: Beate Strøm Johansen



torsdag 19. mai 2011

Tur til Naturreservatet på Nedre Timenes 22. mai 2011

Zoologisk forening sammen med Naturvernforbundet orienterer om den omstidte sykkelstien som er planlagt gjennom naturreservatet. Med det også vår og fuglene synger! Eldar Wrånes, Endre Wrånes, Marthe Rostvåg Ulltveit Moe, Asbjørn Lie med flere blir med og forteller om hva vi ser og hører i dette flotte naturområdet. Oppmøte: Busstoppet i Håneskrysset (M2) klokka 12. Turen er på rundt 5 km i ulendt terreng.




Brosjyre: Marthe Rostvåg Ulltveit-Moe (tekst), Åsmund Åmdal (tegning).




Da sees vi på søndag vh Asbjørn Lie

torsdag 12. mai 2011

Aktiviterer i zoologisk i mai - ugler og markering av biomangfoldagen 22. mai

Jan Ivar Eeg henter ut en kattugleunge fra ei kasse i Snikkedalen for ringmerking. Torsdag 19. mai får dere anledning til å bli med barnegruppa til noen kattuglekasser i Randesund.
En sjarmerende krabat. Han du lyst til å få nærkontakt med kattugleunger møt opp ved Shellstasjonen i Rona i Randesund kl 18 tordag 19. mai.

Kommer: Vi markerer biologisk mangfolddagen søndag 22. mai i et samarbeid med Naturvernforbundet i Kristiansand. Turen går til det flotte planlagte naturreservatet på Nedre Timenes. Vi kommer tilbake til detaljer for dette arrangementet i et nytt blogginnlegg,

Tekst og foto: Asbjørn Lie

Insektfellene ved gamle trær er på plass

Ingve Frøytland hadde tatt med seg tre unge insektentusaster (6-klassinger), Sebastian Malik, David Frøytland og August Broch. Halvard Holtung (kursleder), Øyvind Bruce og Lars Jøran Sundsdal forran Tveit kirke. 4. april 2011.
Fellene klargjøres.

Halvard viser en enkel "felletype". Gulmalte engangstallerkener som settes ut, f.eks i i ei blomstereng - bare med litt zalo-vann i. Kan bli interessant å teste ut!

Ei gammel innhul eik med rødmuld, et ypperlig sted å sette opp ei felle. Vi hadde tenkt å sette ei felle forran hullet i forgrunnen, men ga det opp da det viste seg hekket stær i dette.

Svein Svendsen i forgrunnen, en insektetusiast med spesiale på blomsterfluer var også med. Fella lades med konserveringsvæske før den settes på plass.

Ei annen felle ble hengt opp forran et hull i ei gammel ask.


Halvard sjekker ei gammel lind på Timenes, et interessant sted for ei ny felle!

..og ei innhul eik, her var det plass til fella inne i treet. Fellene skal tømmes ei gang i uka, Lars Jøran røkter fellene ved Tveit kirkegård, og vi regner med at Kai Berggren passer på fellene på Timenes.

Dette var oppstarten på et kurs som fortsetter i august, da skal vi også se på sopp, mose og lav som er knyttet il gamle trær. Synes du dette høres spennende ut ta kontakt og følg med på hva som skjer på bloggen.

Tekst og foto: Asbjørn Lie