Sider

fredag 30. mars 2012

Team Bjørke - Fugletitting i Søgne

Peder Kristian Knutson initiativtaker til "Team Bjørke", et uformelt treffsted under vår og høsttrekket for fugl på Søgnejordene. Nærmere stedsangivelse er et stort fint bjørkeholt på Tangvall, derav navnet. Vårtrekket er i gang, Bjørge hadde registrert ei glente noen dager før så det var på tide med en offisiell åpning av sesongen. Peder gliser bredt fordi han nettopp har hørt ei trelerke synge i skogkanten like ved.


Vi hadde ei runde rundt i området og registrerte bl.a. et større trekk med grågås på vei vestover. De stedlige grågjessene er for lengst på plass.
Etter ei runde på jordene trakk vi ned i Høllen for å granse Høllesanden - tjelden og de første sildemåkene var på plass. Vårtrekket i kulturlandskapet er ikke så bra som på høsten. De fleste fuglene trekker raskt videre og på skauen i finværet, og det gjorde vi også!
Fra venstre Peder, Reidar Mofjell, Hans Vidar Løkken og Odd Kindberg - Lizzi i bakgrunnen (odds faste følgesvenn). Børge hadde allerede tatt "kvelden".
Dette er ikke et lukket selskap, ta kontak har du lyst å bli med. Aktivitenene varsles via ei enkel e-postliste. Foreutsettingen for å bli med at du deltar aktivt!
Tekst og foto: Asbjørn Lie 25. mars 2012.

Vårrengjøring i grevlingehiet i Åseral

Under en stor stein i en blåbærfuruskog på Fiskland i Åseral kom jeg over dette grebvlinghiet. Det var ikke vanksleig å finne, det gikk en tydelig st inn til hiet.
Det hadde tydelig vært storrengjøring på gang. All den gamle mosa var sparket og sikkert erstattet med ny. Den gamle "dyna" var sikkert full av parasitter! Fornuftig å skifte sengetøy ei gang i året i alle fall.

I skogen runt fant jeg mange slike skrapemerker, som jeg tolket som at grevlingen hadde sanket ny mose til hiet. Artig observasjon. Det er tydeligvis mye aktivitet i skogen i disse dager.

Tekst og foto: Asbjørn Lie 23. mars 2012.

Rensking av salamanderdam på Haumyrheia på Søm

Nzf har de siste årene hjupet til med å renske en god salamnderdam inne i en privat hage på Søm. Nå 28. mars var det allerede kommet mye salamdere i dammen. En ivrig gjen med Jan Ivar Eeg i spissen har startet opp med renskningen.
Dammen må renskes for fjorårgammelt lauv for å være en god dam. Mange lass med gammel lauv ble kjørt bort i kanten abv hagen.

Vi fanget inn salamanderene slik at disse ikke skulle havne i komposten. I tillegg var det mange libellelarver og andre vanninsekter. Vi talt opp 42 salamandere, 9 hunner og 33 hanner.


Etter at dammen var rensket ble salamanderene satt forsiktig ut igjen. Et praktisk tiltak til glede for sammanderene på Søm.


Tekst og foto: Asbjørn Lie. 28. mars 2012.

Paddeparring i Storetjønna på Flekkerøya 16. mars - et referat

Stor frammøte av ivrige paddeinteresserte på den årlige turen til Storetjønna. Det er veldig tidlig vår og det var observert massevandring i området noen kvelder tidligere. Det var ikke så mange padder å finne i tjernet. I stedet ble stein endevendt rundt tjernet.
Her fant vi mange småsalamander. Både med små sorte flekker på buken, som er hunnene - og med store svarte flekker som er hannene.

Hva er det som skjuler seg under denne steinen?

Jo ei stor gammel padde som nok syntes det var litt tidlig å komme i parringstemning. Denne ettermiddagen var det nokså kaldt.

Turlederene Thor Inge Vollan fra NZF og Beate Strøm Johansen fra Agder naturmuseum syntes å ha det trivelig tross litt småsurt vær.

Tekst og foto: Asbjørn Lie.

torsdag 22. mars 2012

Liv og røre ved dammer og tjern - nå også på dagtid!

Det kommer stadig inn nye meldinger om at paddene er på vei til yngledammen. Det kom melding til Agder naturmuseum at rundt 300 padder var sett på turveien mellom Svarttjønn og Bånetjønn i Baneheia i går kveld. For det er om kvelden det er mest liv i paddene så lenge det er litt tidlig for egglegginga. Men nå som gytinga nærmer seg med stormskritt i det varme vårværet, kan vi også se padder på dagtid som flyter rundt i vannskorpa eller sitter langs bredden.
Beate og Olav var ute ved andre Blandtjønn ved Voie kirke i Vågsbygda i går i dagslys kl 1530. De talte 20 padder i det lille tjernet, og det satt mange i området rundt tjønna, og de flyttet ikke på seg da vi gikk der, så trå varsomt så du ikke tråkker på dem! Paddeseongen i gytetjernet begynner nå å nærme seg sitt høydepunkt da vi også kan oppleve paddene på dagtid. Så bruk helgens finvær til å besøke kjente paddetjern! Det er sikkert fullt liv i Storetjenn på Flekkerøya nå om dagen!
Når gytinga er over så blir det plutselig helt stille i paddetjernene. Så det er viktig at dere benytter anledningen akkurat nå om dagen og i helgen og ut i neste uke. Så kan det hele være over.
Våren er i anmarsj, bokfinkene er på full fart tilbake og det er mye fuglesang å høre nå som vårsola begynner å varme. Hakkespettene er i gang med sin vårlige tromming, og hvitryggspetten er som vanlig først ute av spettene med å hakke redehull og legge egg.

Det er herlig, men hektisk med vår.

Tekst og foto: Asbjørn Lie. (tekst noe redigert av Beate)

onsdag 21. mars 2012

Våre nærområder

Kristiansand har flotte områder der det er mulig å se ting tidlig som sent.
Salamandere er ute på denne tiden, og om kvelden ekstra lett å se. P,s ikke glem lykt.


Paddene er i store flokker. De sitter ute på kvelden og glaner i mørket.
P.s.se deg godt for, der du går.
Når det er lyst, og det er det jo stadig, trenger vi ikke dra lenger en til voie ,der spetter i alle varianter regjerer. Disse Hvitryggspettene tok jeg bilde av i dag.


Ved gillsvann er det også spendende, Varslere som så ut som den jaktet på bakken under treet.


Go tur ut i det fine været ,og nyt alt sammen.
Tekst og foto. Olav Didriksen

mandag 19. mars 2012

Black-rumped Flameback

Ved vårt siste sted på Sri-lanka (Unawatuna) trenkte vi ikke å gå mange meterne fra rommet, før
fugle og dyrelivet var fantastisk. Disse spettene var innom titt og ofte.
Disse var desverre ikke de endemiske, da de er hvite under strupen og ikke som de på bildet som er sorte.

De er ikke større en 26-29cm, så oppe i stammen på en palme er de små.
Tekst og foto. Olav Didriksen

Romania - tørrt og varmt i områdene rundt Donaudeltaet

Denne mellomspetta holdt til i en hagemarkskog med gamle eiketrær i et knusktørrt og varmt landskap nær Donaudeltaet.
Det var mye gresshopper og en slektning, kneleren, i det tørre savanneliknede området.
Et lite glim av hva du vil få se på møtet i zoologisk forening på Agder naturmuseum i morgen (tirsdag 20. mars) kl 18.30. Alle er vel møtt!
Tekst og foto: Asbjørn Lie

fredag 16. mars 2012

Donaudeltaet i Romania - foredrag i zoologisk tirsdag 20. mars

Donaudeltaet er kjent for sine mange hvitpelikaner.
Ung natthegre, en av de mange våtmarksfuglene som kan sees i deltaet.
Jeg var på tur med NOF travel i første del av september i fjor høst. Gruppa reiste rundt og bodde på båt i flere dager i deltaet, før vi avsluttet med en tur ut på Svartehavkysten.
Tirsdag 20. mars kan du se bilder og finne ut mer hva som rører seg i et av Europas største deltaområde, og tørre savanneliknende områder rundt deltaet.
Møtet holdes på Agder naturmuseum kl. 18.30 tirsdag 20. mars og er et fellesmøte med NOF, Kristiansand.
Alle er velkommen.
Tekst og foto: Asbjørn Lie.

torsdag 15. mars 2012

Rovfugl på Sri-lanka

Velger og ta med et lite utvalg av noe rovfugler som min samboer og meg så på turen rundt
på Sri-lanka i januar i år. Under tror jeg det er en Grey-headed Fish-eagle Icthyophaga icthyateus .

På bildet under er jeg heller ikke sikker, men kan det være en Common kestrel Falco tinnunculus.Den var virkelig liten og svært vanskelig og få øye på.
Bildet under. Dette må være en Brahminty kite Haliastur indus.
Denne fuglen så vi også på de fleste steder.Dette er en Crested Hawk-eagle Spizaetus cirrhatus. Denne så vi på flere steder i landet.
Den har sorte fjær på hode og bør derfor være lett og kjenne.
Tårn ugle/Barn owl Tyto alba . På dette stedet hadde vi en guide som ikke bare var innterisert i ruiner , men også var meget fugle innterisert. Han viste om alle fuglereder og hvor fuglene pleide og sitte.Denne ugla satt høyt inne i tårnet på en gammel kirkeruin.

Her har vi en Crested Serpent-eagle Spilornis cheela spilogaster .
Var veldig heldig og fikk se denne på bare noen meters hold, men vogna vi satt i fikk ikke stoppet fort nok, så den fløy noen meter vekk. Bildene ble ikke så gale men noe motlys.

Tekst og foto. Olav Didriksen

onsdag 14. mars 2012

PADDEPARRING fredag 16.mars kl 17 på Flekkerøya

Nå (per 13.mars 2012) pågår det massevandring av padder til gytedammen Storetjønn på Flekkerøya i Kristiansand. Hannene er minst og kommer fram samtidig og litt før hunnene. Her er årets første hunnpadde kommet fram til tjernet og er allerede heftig omslynget av en hann på ryggen. Zoologisk forenings utpekte ansvarlige for årets paddeparrings-arrangement var på befaring i går kveld; tirsdag 13 mars i 20-21-tida om kvelden og tok disse bildene!

En hannpadde flyter i mørket på vannflata og speider etter hunnpadder.
Det var fullt av hannpadder på veien inn til Storetjerm, som sitter med strake armer og speider etter hunnpadder som ankommer enkeltvis litt seinere enn hannene. Når en hunnpadde kommer forbi, hopper han opp på ryggen hennes og tviholder i "amplexus" med sine armer inn i armhulene til hunnen. Slik sitter han på hunnens rygg fram til vannet. Der vil ofte flere hanner hive seg over dem og klumper på 10-12 padder er ofte å se like før gytinga.

Tor Inge Vollan samlet og bar småsalamandre fra veien og bort til bredden av Storetjønn der de legger egg. Vi fant mange overkjørte småsalamandre på turveien - antakeligvis har turgåere, hundeluftere og mopeder drept dem uten å se dem siden de er svært små og vanskelige å se.

Vi fant cirka 54 hanner av småsalamander (Triturus vulgaris) og 17 hunner som vi bar bort til tjernet. Hele tiden kom det nye salamandre ut på veien mot tjernet. En nylig overkjørt hannpadde på turveien - antakeligvis av en moped.

Hvis noen ønsker å redde livet til disse amfibiene, kan det være en god ide å ta med seg en god hodelykt og dra ut til Storetjønn om kvelden eller natten nå denne uka, og bære padder og salamandre bort til bredden av tjernet.



En småsalamander på den lange ferden mot gytedammen- en liten tass i den store verden!

De er stive og kalde og trege nå, og turen tar lang tid - med dertil overhengende fare for å bli overkjørt eller tråkket på.

Tor Inge Vollan (venstre) og Olav Didriksen (høyre) fotograferer 2 småsalamandre på veien.

Kysser de?

Hann av småsalamander til venstre, hunnen til høyre.


Hannen har store, sorte rundinger på magen. Hunnen har masse små, sorte prikker på magen. Hannen får dessuten en høy ryggkam med flott farger i blått og orange når han kommer i vannet i gytetida. Hannene er ofte litt mørkere på ryggen enn hunnene.


Tekst og foto: Beate Strøm Johansen

mandag 12. mars 2012

Rødhodevarsler (lanius senator)

Malorca tidlig i mai for noen år siden.Port-de Soller, Stedet er veldig egnet som startsted for fotturer i fjellene som omkranser byen.Ved en gammel gård, viste det seg at det vrimlet med fugler i alle størelser.



Denne Rødhodevarsleren fikk jeg se på noe avstand ,så derfor er bildene noe grove

etter litt hard kropping.




Tekst og foto Olav Didriksen.