PADDEPARRUNG - UTEN PADDER!
Agder naturmuseums årlige paddeparrings-arrangement ble gjennomført en iskald onsdag ettermiddag 26.mars 2014.
Mandag kveld (i mørket) 2 dager før, hadde Beate og Olav besøkt 2.Blandtjønn bak Voie kirke i Kristiansand og funnet en god del hunnpadder og hannpadder i amplexus og mange single hannpadder flytende rundt på overflaten.
Hvis det blir varmt i været så kan egglegginga begynne raskt, derfor er det om å gjøre å arrangere paddeparringa så raskt som mulig. To dager etter ble arrangementet avholdt.
22 frosne padde-entusiaster møtte opp ved tjernet ved Voie kirke kl 1730. Pga kulden så gjemte paddene seg langt under torva så vi dessverre ikke fikk se dem. En død padde ble gjenstand for paddeformidling om deres liv gjennom året, så de frammøtte fikk økt sin kunnskapstørst!
Typisk ble 3 levende padder håvet opp like etter at de fleste hadde gått derfra. Da var klokka blitt 19, og de nattaktive paddene kom fram til overflaten.
Når finværet nå kommer til helgen så vil nok egglegginga begynne og paddene vil holde seg langs bredden i overflaten hele døgnet. Da er det lett å finne dem, - men ikke rør eggleggende padder!
Det er mange, single hannpadder som kan håves opp og beskues en stund før de slippes ut igjen.
De frammøtte sa at de på egen hånd vil besøke tjernet igjen nå denne helgen, og alle padde-entusiaster bør gjøre dette. Det er en opplevelse, og veldig gøy for barn. Husk at padde-parringa kun varer 1-2 uker da paddene er i gytetjernene, så man har ikke allverdens tid til å oppleve dette.
Tekst og foto: Beate Strøm Johansen. Olav tok foto der Beate er med.