Sider

torsdag 26. mai 2016

Fuglesang tur fra "Kjettingen" til Nygård + litt til og retur!



Åtte sangglade personer møtte opp ved "Kjettingen" tirsdag 24.5. kl. 18.00 (fotografen var også med).  Det var en perfekt vårdag, det tror vi fuglene også syntes.  Det hørtes i alle fall slik ut.  Det var et sammenhengende kor av i alt 28 arter ( se turleder og dirigent Eldars notatbok nederst ).

Da snittalderen på deltagerne er godt over 30, ble det lagt inn en pause med kaffetår og oppbyggelig samtale om "faul" eller lyd av "faul".  Ikke et vondt ord ble mælt. Idyllen på bildet lyver således ikke.





Som nevnt ble det registrert sang fra 28 forskjellige arten i år, mot 32 arter i 2015.  En nedgang på 4 arter.  De aller fleste arter ble også observert visuelt, se bildet under.  Det må her nevnes at bildet er tatt under kontrollerte forhold.



Som bildet under så vakkert illustrerer, førte gassen Eldar gåseflokken trygt gjennom Timenes skogen.




Artslisten ble slett ikke verst, men altså ikke så bra som i fjor. Vi håper Eldar Wrånes viderefører fuglesangturen, slik at vi møtes i 2017 ved "Kjettingen".  Klarer vi å øke ikke bare registrerte arter, men også antall observatører?




onsdag 25. mai 2016

Fantastisk ugletur , om enn med en tragisk start.













Ugleturen vår startet med en familietragedie.  Måren hadde vært i uglekassa og tatt liv et av de tre
ungene.  Naturen er nådeløs, det fikk de 72  fremmøtte barn og vokse se på nært hold (se bildet under).  Måren har også unger, og de trenger kjøtt for å vokse opp.  Det kjøttet må mår foreldrene skaffe til sine unger, og det gjør de altså.  Da lærte vi det.



Turleder Jan Ivar Eeg hadde heldigvis ei uglekasse til som vi kunne besøke.  Her var det tre store unger som levde i beste velgående.  Det er få ugleunger forunt å oppleve så mye omsorg, kjærlighet og kos som disse ungene oppleve på mandag.  De gikk fra hånd til hånd og ble smeiget og kjælt for til den store gullmedalje.






Birger Westergren delte rundhåndet fra sin viten om kattuglene.  Om vi ikke ble vise som uglen, så tror jeg alle dro hjem litt mer "ugle kloke" enn da de kom. Selv om det ble en trist start på turen, så ble  avslutningen en "indre tier".  Vi sier tusen takk til herr og fru Ugle med barn, turleder Jan Ivar og uglelærer Birger.  Jeg hørte på hjemveien at flere snakket om at de blir med til neste år også.  Da håper vi bare at Jan Ivar Eeg også blir med i 2017 !!  Velkommen skal han være!!


lørdag 21. mai 2016

Artsjakten

Søndag 22. mai arrangeres Artsjakten, en nasjonal dugnad for å kartlegge flest mulig arter. Bli med, og ta med andre på "jakt". Det dere finner, legges inn på www.artsobservasjoner.no. Lykke til!

onsdag 18. mai 2016

Ugletur i Randesund mandag 23. mai


Barnegruppa i NZF drar på tur i Randesundskaogene for å se hvordan det har gått med kattuglene i år. I fjor ble turen avlyst på grunn av dårlig hekking - det var nesten ingen unger som vokste opp. Det skal være bedre i år, så turleder Jan Ivar Eeg tar oss med ut i maiskogen for å sjekke uglekassene sine. Det er en fin opplevelse for store og små, så bli med ut på tur mandag 23. mai 2016 med oppmøte ved Frigstad kirke i Randesund kl 18.

For å antyde hva du kan oppleve har vi lagt til en bildeserie som Beate Strøm Johansen tok i 12. mai i 2012. Det er bare å glede seg - dette er artig!

Alle er vel møtt!

Asbjørn Lie






Fotos: Beate Strøm Johansen Ådnevig 12. mai 2012.

mandag 9. mai 2016

Naturlosturer til Slettane slåttemark og Belteviga slåttemark på Flekkerøya i mai!


Vårmarihand en flott orkide som blomstrer nå i mai og kan oppleves i slåttemarka i Holskogen. Den må ikke plukkes men nytes i naturen. Et annet betegnende navn e "pissblomst", den lukter fryktelig vondt hvis du plukker den og setter den i en vase. Den skal nytes ute i naturen!


Som dere ser er det to arrangementer, felles er at områdene skjøttes som slåttemark. Turen til søndag 15. mai går til et område hvor vi allerede i 2009 startet opp det første slåttemarksprosjektet vårt!

På tirsdag drar vi til Slettane slåttemark som ligger langs Holskogveien, på høyre side like etter Bladdalstjønn. Det er mye skog der, men når vi kommer inn i området er det åpen slåttemark med orkideene vårmarihånd som blomstrer nå, og mye grov nattfiol som kommer litt senere. Det er mai og mye fuglesang, så det blir også tema på turen. Det er plass til noen biler ved Bladdalstjønn, men eller er det mange parkeringsmuligheter inn langs veien mot Rossevann.

Detaljene om turene finnes i ramma ovenfor..


Da ses vi ute i det flotte maiværet på tirsdag og søndag, Asbjørn

tirsdag 3. mai 2016

Flammesandbie ny art for Norge oppdaget på Flekkerøya

 Flammesandbie, hunn fotografert på Flekkerøya. Det er en art som er i spredning i Nord-Europa og var forventet å dukke opp i Østfold. Der er den enda ikke funnet, men Frank Strømmen fant den allerede i 2013 på Bergemyra! Frank mener at de kanskje kan ha tatt turen direkte fra Danmark!
 Det er en art som flyr tidlig på våren. Frank observerte den så tidlig som 11. april i år på Myren gård i Vågsbygd. En av de flotteste vepsene vi har?
 Her er hunnen. Det er store sjanser for at den kan dukke opp i hagen din. Frank har fotografert den på rips, stikkelsbær, vårkål, høstberberis og laurbærhegg.
Flammesandbie hann
Flammesandbie hann.
Bilde 4 og 5 er hanner, resten av bildene er av hunner. Hunnen kan ikke forveksles med noen andre arter, hannen er noe verre.

Ta med deg fotoapparat og gå ut og let i hagen, den er funnet flere plasser på Flekkerøya, ved Tveit kirke og som nevnt på Myren gård. Vi hører gjerne fra deg hvis du skulle finne den.
Nå i mai er sjansene gode for å finne den, den flyr til i begynnelsen av juni.

Alle fotos og bakgrunnsinformasjon Frank Strømmen.

Interessert i insekter, biler og blomsterfluer? Det skal være kurs i artsbestemmelse (av blomsterfluer) i regi av SABIMA 21.-22. mai på Flekkerøya. Du finner lenke til SABIMA her på bloggen.

Nyttige lenker:


 


 




Mvh Asbjørn Lie