Sider

mandag 27. februar 2017

TIGERKVELD med Roar Solheim tirsdag 28. februar!

Velkommen til årets første ordinære innemøte, som starter med Roar Solheim sin eksotiske rapport fra Tigerland!

Rått sakset fra programmet:

Jungelboken! 

En av våre ubehagelig vel bereiste skribenter som attpåtil er i besiddelse av den verneverdige tittelen Cand. Real i Zoologi, Ypperstekonservator Roar Solheim ved salige Agder Naturmuseum har med stor motstand dog ikke uten entusiasme sagt seg villig til å beskrive sine opplevelser med tiger i India! Roar har en gudsbenådet evne til å finne frem til og komme i kontakt med fagzoologer på alle kontinenter, og det er derfor grunn til å glede seg til både en herlig billedhistorie fra Shere Khan sine trakter og et faglig dypdykk i rovdyrforvaltning med flere fasetter enn man kan tenke. Siden Roar besidder en ikke ubetydelig interesse også for fjærkre, vil kvelden også ha innslag egnet for Burugleforeningen, og NOF er derfor høfligst orientert og invitert til evenementet!     


Vel møtt på Agder naturmuseum tirsdag 28 februar kl. 18.30! 


onsdag 15. februar 2017

Nytt program er klart!

Sørlandsavdelingen av Norsk zoologisk forening har nå programmet klart for resten av vinteren og helt fram til høsten. Her bør det være mye spennende å bli med på! Ta en titt på "Program 2017" i menyen til høyre på denne siden.

tirsdag 14. februar 2017

Vipa en sterk truet art i kulturlandskapet


Våren er i anmarsj, og snart er vipene tilbake i kulturlandskapet. Aktivt drevne kulturlanskap med åpne jorder er favoritt landskapet til vipene. Men det kan være et farlig sted å få fram egg og unger, dersom ikke bonden passer på og unngår å ødelegge reirene. Dette er trist både for bonden og vipa. Vipene på Åros er heldige fordi bøndene har lært å sette pris på dem, og gjennom et fin samarbeid med ornitolog Odd Kindberg som merker reirene kan flere unger vokse opp. I år starter Agder naturmuseum i samarbeid med lokale ornitologer opp med et prosjekt i fire kommuner på Sørlandet, Kristiansand, Søgne, Songdalen og Vennesla for å følge opp dette. Sammen med lokale ornitologer skal vi finne fram til hekkesteder for vipa, få kontakt med jordbrukerene, merke reirene for å unngå at reiret blir ødelagt. 

 Vipe med nyklekt kylling på Årosjordet i Søgne. Odd Kindberg har i flere år tatt kontakt med brukerene av den dyrka marka og fått til et godt samarbeid. Reirene blir nå merket og når bonden kommer med traktoren, sørger de for å ikke ødelegge reiret. Tidligere var det mindre fokus på dette og mange reir og unger ble tatt i jordbruksredskapene. Takket være Odd og de som dyrker jorda på Åros klarer ungene seg mye bedre. Odd sjekket forholdene for ei uke siden og fant hele 12 flygedyktige unger i 2016. Så bra går det ikke andre steder. På Tangvall kom det ikke en eneste unge på vingene i år.

 Litt fuktige kantsoner hvor vipemor kan ta med ungene på matjakt er bra.


Vipeungene trives godt i det aktivt brukte kulturlandskapet, spesielt der graset ikke er altfor høyt. Det er riktig trivelig å oppleve dette, også god PR for de som driver jordbruk og tar slike hensyn!.
Et tilsvarende prosjekt ble startet opp i Kristiansand i 2016.
I år utvider vi aktiviteten og forhåpentligvis får vi fram mange flygedyktige unger  - det er mål og motto for prosjektet!

Først må vi finne ut hvor vipene legger reirene sine, og der kan alle hjelpe til. Du ma gjerne legge dine observasjoner ut på Artsobservasjon, eller tar direkte kontak med meg på e-post asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no , ringer eller sender SMS til tlf 97064081.
Veldig spennede er det hvis du ser unger eller reir i år! Meld gjerne fra om eldre observasjoner også. Da høre vi fra deg :-)
Alle fotos: Odd Kindberg.
Mvh Asbjørn Lie

onsdag 8. februar 2017

Viktig! - Styret i NZF Sørlandsavdelingen har fastsatt regelverk for uttak av dugnadsmidler!

Det har vært en periode på flere år nå med hektisk og meget positive miljøtiltak på et flertall skjøtselsprosjekter for biologisk mangfold og kartlegging i regi av Norsk Zoologisk Forening. Det er da i særdeleshet Asbjørn Lie som har fortjenesten for at et så høyt aktivitetsnivå har latt seg etablere i en tross alt liten forening. Prosjektene er redegjort på i denne bloggen, på årsmøtet og for øvrig sikkert også i et hav av sociale medier og sladder, bør være godt kjent og gjennomgås ikke ytterligere her.

Allerede fra starten av (for 5 år siden ellerså) ble det besluttet at inntektene fra skjøtselsprosjektet kunne tas ut av den enkelte deltageren i skjøtselsprosjektene forutsatt at midlene ble brukt i tråd med naturfaglige aktiviteter, eksempelvis litteratur, utstyr, kurs eller reiser med rimelig innslag av naturfaglig profil.

Dette er en fin tanke, men forutsetter at "noen" har ganske god styring på både økonomien i prosjektene og hvor mye tid det enkelte medlem har bidratt med på det enkelte prosjekt og hvor mye midler som skal fordeles på de forskjellige,og hvor mye som har gått ut og har kommet inn.....

Helt glatt har ikke dette regnskapsarbeidet gått, og mye styr for regnskapsansvarlige og uoversiktlige forhold har blitt resultatet; hadde nettopp samtale med en av de etterlatte.

For å få økonomistyring inn i ordnede former, har bobestyreren - som er den eneste i styret som OVERHODE ikke selv har deltatt økonomisk i noen av skjøtselsprosjektene, og derved er extra uhildet  - utarbeidet forslag til regelverk for drift av dugnadsøkonomi og uttak av dugnadsmidler. Dette forslaget til regelverk har så blitt behandlet og justert av styret, og vedtatt nå i februar 2017.

Regelverket er linket til i kolonnen til høyre.

Regelverket trer i kraft straks, og hovedregelen er at midler som opptjenes i dugnad, må tas ut innenfor året det inntjenes + neste kalenderår (dvs minimum 1 maksimum 2 år mellom inntjening/dugnad og når midlene MÅ være tatt ut, og ellers blir avskrevet til NZF).

Året 2017 blir et overgangsår hvor også de eldre midlene (opptjent før 2016) kan tas ut ihht dokumentasjon, så grav fram dokumentasjon for dine innsatser i god tid før fristen i desember 2017! 

Ha ellers glimrende og viktig dugnads-år med mye innsats for biologisk mangfold, og HUSK Å REGISTRERE hvor og når du deltar med innsats så regnskapsansvarlige ikke igjen må true med å skyte seg når årsregnskapet skal gjøres opp...

Med hilsen fra Bobestyreren, heretter (blant skjøtselsdeltagerene) VesleStalin tenker jeg.