Artsobservasjoner

Program 2020


Bilderesultat for zoologisk logoProgram

Norsk Zoologisk Forening - Sørlandsavdelingen

Vår/høst 2020


Alle innemøter holdes på Agder naturmuseum og botanisk hage kl. 18:30 om ikke annet er oppgitt.
               
Årsmøte Sørlandsavdelingen 21. januar
Årsmøte ble avholdt til stor begeistring for folket. Årsberetning og referat tilgjengelig på forespørsel til styret.

Det blir samling på et foreløpig udefinert sted i regionen med masse spennende, praktiske aktiviteter og foredrag. Sted, detaljer om opplegget og påmelding kommer når det nærmer seg!

UTSATT - Mørkets skapninger en reise til dyphavets fantastiske verden  24. mars
Pål Buhl-Mortensen er havforsker ved Flødevigen i Arendal og kveldens foredragsholder. Han vet mer enn de fleste om hva som befinner seg i havdypet, og jobber med kartlegging av bunndyr og biotoper. I kveld kommer han til oss og lar oss få et innblikk i hva som er skjult under overflaten. 

Årsmøte med hovedforeningen på bortebane.
Info kommer etter hvert

Orreleik 18. april
Et av vårens vakreste eventyr finner sted langt uddi skauen. NZF stiller med turleder, og ferden går til de indre skoger hvor årets orreleik venter. Overnatting i sovepose (i hytte? gapahuk?), med bålplass og i idylliske omgivelser (men husk; det kan bli kaldt!). De som vil komme ekstra tett på for close-up bilder burde ha med eget fototelt for å komme enda tettere på. Vi informerer når det nærmer seg og det er funnet en plass hvor føggelen leker.

Ugletur med Jan Ivar en gang i mai.
Ugleturen med Ivar er blitt en fast post i programmet, og vi kjører i samme stil i 2020.
Vi blir med Jan Ivar ut i skogen ved Høvåg og tar en titt oppi Jan Ivars uglekasser for å se
hvordan rekrutteringen av nye avkom har vært i år. Bli med på en gøy opplevelse for både store og
små! Jan Ivar sjekker når uglene er klar for å møte verden utenfor (f)uglekassa og det informeres deretter i alle kanaler.

Fuglesangtur med Eldar Wrånes 26.mai
Igjen drar Eldar oss med på tur hvor man må ha både øre og øyne med, og vi lytter etter fuglene i skogen. Dette er en kjempe mulighet for både store og små til å lære sangen til noen nye fuglearter, samt friske opp i «de gamle». Oppmøte er ved «kjettingen», ved rundkjøringen på Timenes. Turen varer rundt 3-4 timer. Pakk snippsekken med en kikkert om du har, og litt snækks og drikke.

Artsjakten 6. juni
Artsjakten, i regi av Sabima, er en konkurranse hvor det er om å gjøre å finne flest plante-, dyre-og sopparter i løpet av ett døgn. Artene registreres inn i artsdatabanken, og dermed bidrar registreringene til å samle kunnskap om arter over hele landet. Zoologisk forening sørlandsavdelingen har vært med de siste to årene, og vi har vært samlet i Risleviga på Flekkerøya. I år vurderes det en ny lokalitet, men vi kommer tilbake med mer informasjon om dette etter hvert. Artsjakten samler ofte entusiaster med ulik bakgrunn og er en unik mulighet til å lære flere arter i alt fra insekter, planter, fugler til moser sopp og alger. Blir du med på jakten? Påmelding til Asbjørn (970 64 081). Dette blir et arrangement som vi deltar med i kommynens Miljøuke.

Felles kartleggingssamling med Sabima på Evje 18.-21. juni
Vår kjære «våpendrager» på kartleggingsfronten - Sabima - inviterer til kartleggingssamling i landsdelen. Innlosjering på Evje folkehøgskole, kartlegging av ulike artsgrupper og gode foredrag på ettermiddagen kan det bli bedre?! Påmelding via intertnetten https://bit.ly/2UrEWGK før 1. april, eller ved telefonisk/epostal kontakt med Helene Lind Jensen, helene.jensen@sabima.no, tlf: 93205982.

Kartleggingshelg på Randøya 11.-12. juli
Vi kjører en kartleggingshelg på Randøya, med fokus på insekter og marint miljø. Randøya er en deilig plass, spesielt om sommeren, og vi har lyst til å bruke hytta vår mer! På Randøya vokser det litt av hvert av planter, som tiltrekker seg spennende insekter og småkryp. Er vi heldige får vi se både kysthumle og svalestjert, så hvis du har et kamera, ta det med! Randøya har også mye å tilby i det marine miljøet, så også under vann finnes det mye gøy å kikke på! Arrangementet er for både nybegynnere og viderekommende, så alle er velkomne! Hvis du har lyst til å være med å snorkle/dykke er det lurt å ha med utstyr for dette. Det er dog begrenset med sengeplasser, så påmelding til Asbjørn (970 64 081) minst et par dager før.

Tur til Ljosådalen en gang august
I år har vi lyst til å fokusere litt mer på det sosiale, og det vurderes en tur til Ljosådalen en gang på sensommeren. Statskog har ei hytte ved Såvatn som vurderes som aktuell kandidat for en helgetur.Flaggermustur med ekspertguide en eller annen gang i august
Den årlige flaggermusturen pleier å være en populær event både for store og små. Turen
starter i nitiden og vi ledes langs alléer og vannløp hvor flaggermusene liker å jakte. Normalt legges
turen til områdene rundt Søgne Landbrukshøyskole, men dette kan endres om bedre bestander
finnes andre steder. Turen passer også for barn, som bør ta med en forelder samt lommelykten sin,
for det er god sjanse til å se jaktende flaggermus! Vi har også med ultralyddetektorer så vi kan høre
de spesielle ropene flaggermusene lager når de jakter – og som er så høye at vi ikke kan høre dem
med ørene våre. Turen annonseres på epost, NZF blogg og facebook, så følg med og bli med på spennede tur til livet i mørket!

Voksentur til Lista - 28.30. august
Tradisjonen tro blir det en helgelang voksentur til Listas forblåste kyster. Info kommer når det foreligger bestilling av husly på ønsket lokasjon. Kontakt Tor Kviljo på mobil 952 44 812.

Kortreiste foredrag 15 eller 22. september
Info kommer når tema og presentører er avklart.

Snakkis i Snikkis 13. oktober
Zoologisk forening disponerer en hytte i Snikkedalen som er et fint samlingspunkt for foreningsmedlemmene. Siden vi i år har ekstra fokus på det sosiale, blir det mulighet for å treffes en kveld i hytta når høsten kryper på, og høre om historier og opplevelser fra året som har vært. Vel møtt!

Skogstur med Arve - oktober
Arve Henriksen er en dyktig naturfotograf, og vi vært så heldige å få en privat visning av en av Arves skjulte perler av naturlokaliteter for bever. Oppmøte og dato kommer senere etter sommeren (turen må gå tidlig for å få med dagslys) før det bærer inn i de dype skoger for å se hva som måtte befinne seg der. Ha med godt med klær, gode sko og kamera!


Hilsen Styret
Thor Inge Vollan - 415 11 397
Ann Elin Synnes - 932 58 697
Nils Arnt Nilsen - 926 41 204
Kåre Syvertsen - 905 76 048
Asbjørn Lie - 970 64 081
Jan Ivar Eeg - 915 73 044

Snailmail: NZF Sørlandsavdelingen v/Nils Arnt Nilsen, Teglverksvei 30, 4632 KRISTIANSAND

Ingen kommentarer: