Sider

torsdag 25. august 2011

Flaggermusnatt og ny flaggermussatsing i NZF Sør!

Da lyses det til FLAGGERMUSNATT over hele landet igjen! Denne gangen har man så viselig (ikke min feil!) lagt arrangementet til en fredagskveld! slik at søvnige små som har vært på flaggermusnatt kan sove ut hjemme på lørda'n istedenfor hengende utover pulten på grunnskolen. Oppmøte: fredag 26 august på Søgne gamle prestegård kl 21.30. Opprinnelig skulle Roar Solheim vært turleder, men han er i felten, så det blir jeg + asbjørn og med bistand fra andre zoologer som kjører turen. Ved grisevær - ikke ukjent fenomen sommeren 2011 - holder flaggermusene seg inne og det har lite for seg å dra ut i felten, så et indirekte værforbehold foreligger. Vi er imidlertid på plass 21.30 uansett. Ta med lommelykt & varmt tøy!


Men toget er ikke gått om du ikke får med flaggermusnatten! Nå drar vi i gang et nytt Flaggermuskartleggingsprosjekt for NZF - avdeling Sørlandet! Med støtte fra SABIMA har vi nå kunnet kjøpe inn noen ultralyd-detektorer igjen, og her er meningen å får startet en konkret kartlegging av flaggermus i utvalgte områder + la folk starte sin egen kartlegging (hvem finner første storflaggermusen her i sør, tro!!). Dette gjorde vi en gang for maange år siden, men da med heterodyne-detektorer, som gav begrenset grunnlag for å bestemme hvilke arter flaggermus vi hørte på.

Forskjellen fra tidligere, er at vi nå bruker detektorer med frekvensdeling istedenfor heterodyning. Dette gjør at signalet fra detektoren kan brukes som grunnlag for sonogrammer; grafisk fremstilling (på din kjære pc) av hvordan flaggermuslyden; både i styrke, frekvens og sangmønster. Detektoren kan også brukes direkte - bare til lytting - slik vi skal på flaggermusnatten, men det å kunne lage sonogrammer gjør det mulig å identifisere artene bedre og ikke minst å skaffe belegg på at du faktisk har registrert den eller den arten. Se bildet for hvordan sonogram arter seg på pc'en.
























Siden detektorene vi anskaffer både kommer med lyd/sonogramprogram for PC og med eksempelopptak, er det veldig enkelt å ta disse i bruk med minimal opplæring, men det blir uansett opplæring og koordinering av kartleggingen i senere møter i foreningen. Det kommer mer info om dette etterhvert som detektorene har vært litt i bruk, så dette var bare førsten!
Vi har 3 stykk slike frekvensdelingsdetektorer, hver komplett med manual og lydprogram (installerer seg selv), og latterlig enkle å bruke (men hotline'n med telefonsupport fra formannen funker nesten hele døgnet!) og interesserte zoologer bes ta kontakt for å få lånt en slik en og bli kjent med aperaturen! Flere detektorer er på vei!

Velkommen til flaggermusnatt og ny dag for flaggermusprosjektet!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar