Sider

tirsdag 13. februar 2024

Program januar - september 2024

Heisann, NZF Sørlandet og andre zoologiinteresserte!

Vi i styret ønsker å puste liv i denne bloggen igjen og publisere blant annet innlegg om turer vi drar på og andre arrangementer.

Hvis du er interessert i å se hva vi tenker å finne på i år, så ta en titt på programmet vårt 😃



Program Norsk zoologisk forening Sørlandsavdelingen

        Januar - september 2024

Med forbehold om endringer

 

Onsdag 17. januar - Årsmøte

Årsmøte i zoologisk forening går av stabelen i januar, og som vanlig inviterer vi til rekemåltid med godt tilbehør! Vi går igjennom de vanlige postene (årsberetning, regnskap, valg), og avslutter med høydepunktet for kvelden, Hildes bildekavalkade! Det blir også rapporter fra Sabima-kartleggingsprosjekter, slåttemarksprosjekter (ved Asbjørn og Jørn) m.m. Diskusjon: skal vi satse på ny beverkartlegging? Har vi kapasitet? Møtet holdes i lokalene til Kristiansand Dykkerklubb kl. 18:30.

 

Onsdag 07. februar - Villmarksglimt

Jan Thomassen inviterer til besøk til Villmarksglimt i Vennesla. Her kan man finne en fantastisk flott samling med gjenstander både fra natur og kultur, og utstoppede dyr. Adresse: Montjønnåsen 6B, 4706 Vennesla. Parkeringsmuligheter i bunnen av bakken. Oppmøte kl. 18:30. Vel møtt!

 

Tirsdag 13. februar – Småforedrag med NZFs egne

Vi er heldige og har mange dyktige medlemmer i foreningen som har med kameraet på tur! Hvis du vil la deg inspirere og høre om noen av de dyktige foreningsmedlemmenes historier og bildeserier eller filmsnutter fra turer de har vært på, så møt opp! Det blir bilder og foredrag fra Beate Strøm Johansen, Martin Fauskanger Andersen, Arnold Nilsen og Roy Erling Wrånes.

 

Søndag 17. mars – Før fuglene kommer

Vi samler oss før fuglene kommer, og sørger for at de får en ren og ryddig strandsone å krafse rundt i før hekketiden begynner. Før fuglene kommer har som mål å rydde viktige hekkeområder for marin forsøpling før hekketiden starter, og etter fuglene trekker videre. Prosjektet koordineres av Hold Norge Rent i samarbeid med Statens naturoppsyn og Norsk Ornitologisk Forening. Mer info kommer.

 

Onsdag 20. mars – Rewilding og ex situ oppdrett av insekter

Foredrag om sommerfugler med Magnus Jakobsen. Rewilding og ex situ oppdrett av Norges mest truede insekter. Magnus Jakobsen er en av våre mest erfarne entomologer i arbeidet med å redde sjeldne insekter fra utryddelse. Rewilding vil si å gjenskape vill natur basert på naturens egne prinsipper. Dette kan bety å gjeninnføre arter som er utryddet og kan gjøres på flere nivåer, f.eks. ved å aktivt skjøtte vertsplantene til truede insekter. Fellesmøte med Agder botaniske forening (ABF).

 

05.-07. april – Listatur med Rogalandsavdelingen

Fellestur med Sørlandsavdelingen og Rogalandsavdelingen til Lista. Vi får med eksperter på landsnegler (fra Rogalandsavdelingen) og havmidd (Roy Erling Wrånes). Det er i vårtrekket for fugl, så det er gode muligheter for å krysse av mange arter på lista. Dette er også en fin anledning til å bli kjent med Rogalandsavdelingen. Påmelding til Asbjørn Lie på tlf. 97064081. Vi leier et gammelt hus på vei ned mot Havviga. Her er det plass til maksimalt 10 personer.


Ei gang i april - Snekkerverksted

Jan Ivar er en dyktig snekker, og vi kjører i gang et snekkerverksted i garasjen hans! Her blir det muligheter for å lage forskjellige typer fuglekasser. Vi må vite hvor mye materialer som trengs og det er begrenset plass i garasjen, så vil du være med så gi beskjed til Jan Ivar (915 73 044) en uke før. Maks. 6-8 stk.


Tirsdag 23. april – Snakkis i Snikkis

Zoologisk forening disponerer en hytte i Snikkedalen som er et fint samlingspunkt for foreningsmedlemmene. Siden mange av oss er glad i det sosiale blir det mulighet for å treffes en kveld i hytta og høre om historier og opplevelser om alt mellom himmel og jord. Vel møtt!

 

04.-05. mai – Orreleik

Et av vårens vakreste eventyr finner sted langt uddi skauen. NZF stiller med turleder, og ferden går til de indre skoger hvor årets orreleik venter. Overnatting i sovepose (i hytte? gapahuk?), med bålplass og i idylliske omgivelser. Vi informerer når det nærmer seg og det er funnet en plass hvor føggelen leker.


Mandag 06. mai – Overvåking salamanderdam Terneviga

Om våren vandrer salamanderne til gytedammene sine. En av disse befinner seg i Terneviga i Kristiansand og NZF er med og renser dammen for vegetasjon slik at den blir beboelig for salamanderne ved behov og sjekker hvordan det står til med bestanden. Mer info kommer. 


Tirsdag 07. mai – Fuglesang og kusymre på Flekkerøya

Det er vår og fantastisk blomstring av kusymre (lokalt kalt gulveis). Det er mange flotte lokaliteter av kusymre på Flekkerøya og en fin tid for å lære fuglesang. Vi får med Petter Kristoffersen (lokalkjent) og Ronny Skansen (områdestyret Oksøy Ryvingen landskapsvernområde). Felles tur med Agder botaniske forening. Fremmøte på parkeringsplassen til landskapsvernområdet ved Høyfjellet kl. 11. Turleder Asbjørn Lie.


10.-12. mai – Årsmøtehelg i hovedforeningen på Ågerøya i Høvåg

Hold av dato, mer info kommer. Selve årsmøtet er åpent for alle, men deltagelse på årsmøtehelgen krever påmelding. Følg med på https://zoologi.no/arrangementer/

Påmeldingslink: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScfj454dO-65OEm_9hZmj6eNDki9009kOBw0FSakRXewYgnHA/viewform 


Onsdag 15. mai – Orkideer og fuglesang i Bladdalstjønnområdet

Bladdalstjønn er et fuglerikt område lett tilgjengelig langs Langenesveien i Vågsbygda, også kjent som en av slåttemarkene vi skjøtter. Det er et flott sted å oppleve vårblomstringen til orkideen vårmarihånd. Fremmøte ved Bladdalstjønn (første tjernet på venstre side på Langenesveien (avkjørsel ved Kjosbukta) kl. 17:00. Fellestur med Agder botaniske forening. Turleder Asbjørn Lie.


Ei gang i mai – Ugletur med Jan Ivar

Vi blir med ut i skogen ved Randesund og tar en titt oppi Jan Ivars uglekasser for å se hvordan rekrutteringen av nye avkom har vært i år. Bli med på en gøy opplevelse for både store og små. Mer info kommer. Vel møtt!

 

Onsdag 29. mai – Fuglesangtur med Eldar

Eldar Wrånes drar oss med på en tur hvor man må ha ørene med og vi lytter etter fugler i skogen. Dette er en super mulighet til å lære noen nye arter, samt friske opp i «de gamle». Passer for både nybegynnere og erfarne fugleinteresserte. Vi møter opp kl. 18:00 ved kjettingen (ved rundkjøringen på Timenes). Kontakt Asbjørn (970 64 081) ved spørsmål.

 

31. mai - 02. juni – Artsjakten 2024

Bli med på Artsjakten 2024! Info fra Sabimas nettsider:

En gang i året, første lørdag i juni, mobiliserer vi alle som kan krype og gå til å finne så mange plante-, dyre- og sopparter som mulig i løpet av ett døgn. Artsjakt er å finne arter, artsbestemme dem og registrere det du har sett på Artsobservasjoner. Den dagen ønsker vi å skape et øyeblikksbilde av artene vi kan finne i Norge. Eksperter og naturinteresserte møtes og jobber sammen for å kartlegge naturmangfoldet. Lær deg nye arter og bli kjent med foreningene på de lokale artsjakt-turene omkring i hele landet. Sammen skal vi få bedre kunnskap om artene!

Les mer på Sabimas nettsider: https://www.sabima.no/kartlegging/artsjakten/

Vi satser på å være i Risleviga på Flekkerøya også i år, med mulighet for overnatting. Mer info kommer.

 

Onsdag 12. juni – Naturen ved våtmarksområdet og Lohnetjønn naturreservat

Felles med Agder botaniske forening. Vi kartlegger planter og dyr langs ei rute fra Kjelland og vestover mot naturreservatet. Turleder Asbjørn Lie.

 

14.-16. juni – Hyttetur med Rogalandsavdelingen

Fellestur med Sørlandsavdelingen og Rogalandsavdelingen til hytta til Jan Stenløkk og kanskje også museet hans. Mer info kommer.

 

26.-28. juli - Zoologisk og botanisk helg på Randøya

Siste helga i juli er det duket for zoologisk helg på Randøya i regi av hovedforeninga, Rogalandsavdelingen, Agder botaniske forening og oss her på sørlandet. Vi håper på ei knallbra helg med bra folk, utforskning av øyas dyreliv og biologiske mangfold både over og under vann.

NZF stiller med mat og soveplass, så alt du trenger å ta med er sovepose, turklær og -sko, eventuelt turutstyr og godt humør!

Dette er en tur som krever påmelding. Påmelding, samt informasjon om eventuelle matallergier etc., til Asbjørn Lie på SMS: 970 64 081. Overnatting i skoleverkets brakker.

 

Søndag 11. august - Fellestur med Agder botaniske forening

Tur til slåttemarksområdene på Flekkerøya med fokus på insekter og planter. Frammøte på p-plassen ved Høyfjellet kl. 11. Turleder Asbjørn Lie.

 

Ei gang i juni/juli/august – Humlevandring med La Humla Suse

Mer info kommer.

 

Fredag 16. august – Flaggermusvandring

Bli med på tur for å lære mer om og registrere flaggermus i kveldsmørket. Vi bruker flaggermusdetektor for å registrere og bestemme flaggermusene i nattemørket. Ved hjelp av lommelykt eller i gatebelysningen og på kveldshimmelen vil vi sannsynlig også få glimt av noen. Frammøte på parkeringsplassen ved Søgne videregående skole kl. 21. Turledere Asbjørn Lie og Roy Erling Wrånes. Passer godt for barnefamilier, ta gjerne med egen lommelykt..

 

Onsdag 11. september – Laks og laksefiske på Sørlandet

Foredrag med Tormod Haraldstad fra NORCE Research om laksen på Sørlandet. Tormod har skrevet boka «Laks og laksefiske på Sørlandet» sammen med Øivind Berg og Ørnulf Haraldstad. Nå kommer han til zoologisk forening og forteller historien.

Fra bokomtalen: Laks og laksefiske på Sørlandet er historien om hvordan det har vært mulig å gjenskape Sørlandet som laksedestinasjon. Etter mange tiår med forsuring av vann og vassdrag, har målrettet og omfattende vassdragskalking ført til at laksen er tilbake i elvene som i sin tid var berømt for sin lakserikdom. I miljøvernhistorisk perspektiv er dette en av få virkelige gladsaker. Den viser at det nytter å snu en negativ utvikling og reparere skader vi mennesker har påført naturen og økosystemene. Sterke laksebestander i elvene på Sørlandet er viktig, og økende interesse for laksefiske i landsdelen viser at investeringene i elvene betaler seg gjennom ringvirkninger som også bidrar til viktig verdiskaping på Sørlandet. I denne boka presenterer forfatterne 10 elver med stor lokalkunnskap, og gjennom tekst, foto og kart inspirerer boka sportsfiskerne til å sette kursen mot Sørlandet og laksefiske i sørlandske lakseelver. For laksefiskere har Sørlandet seilt opp som en ny, attraktiv destinasjon, og Mandalselva er ofte på topp ti-lista over norske lakseelver. Samtidig formidler forfatterne den gode historien om laksens storhetstid, fravær og tilbakekomst - en historie som vekker internasjonal oppmerksomhet.

 

13.-15. september – Voksengruppas Listatur

En av foreningens gjengangerturer, som nå er å betrakte som fast inventar! Listaturen utgjør en uformell lukking av sommeren, og inkluderer derfor både gravøl og inkluderende sorgarbeid, i skjønn forening med tur på strendene, vandring på Vest-Lista, improviserte foredrag på kveldene, hensynsløse kulinariske utskeielser, naturhistorier med sannhetsgehalter grensende mot det ubetydelige, og ellers hva man rekker i både dagslys og mørke på en av de fineste plassene VårHerre rakk å snekre sammen før han tok seg en hviledag. Basen vår er som alltid Villa Jøllestø – siste utpost mot Vesterhavet. Mørklagt lyrikk anbefales medbrakt.

Påmelding til Bobestyrer Tor Kviljo minst ei veke før (torkviljo@yahoo.com eller 95244812)! NB: Som tittelen tilsier er dette en tur for voksne.

 

 

Innemøtene vil bli holdt i Kristiansand Dykkerklubbs lokaler (Myrbakken 3, 4621 Kristiansand) kl. 18:30 hvis ikke annen info er oppgitt.

 

Følg oss på Facebook og Instagram 😊


 

ANDRE AKTIVITETER:

 

SLÅTTEMARKSPROSJEKTENE

Skjøtsel av slåtteengene fortsetter som i fjor i Holskogen, Vågsbygd, på Flekkerøya og Østre Randøya. Hyggelig å delta i arbeidet med å ta vare på biologisk mangfold ved å restaurere og drifte flotte blomsterenger med et rikt biologisk mangfold. Her er det også mulighet for å ta med seg mat og drikke og slå av en prat mellom slagene. Kontaktperson: Asbjørn Lie  asbjorn.lie@uia.no

 

KARTLEGGING AV ARTER

Det tverrfaglige kartleggingsprosjektet, støttet av SABIMA, hvor vi kartlegger alt fra planter, sopp til fugler insekter, vi har både marin kartlegging med strandnottrekk. Vil du bli med kontakt med Asbjørn på asbjorn.lie@uia.no. Herpetilkartlegging (reptiler og amfibier) er en del av prosjektet, men her er Beate Strøm Johansen kontakt: beate.johansen@uia.no

 

NB! Vi kommer til å søke på disse prosjektene, så nærmere info kommer!

 FORENINGSHYTTENE

Zoologisk forening er ingen stor ressurs hva gjelder jordisk gods, men har underlig nok - i tillegg til en kaffetrakter og et knippe flaggermusdetektorer – også et par hyggelige eiendommer til disposisjon! Disse brukes til aktiviteter i foreningsregi og disponeres f.ø. av medlemmene til zoologiske turer!

 

Den første eiendommen vi fikk bruksrett til, er Snikkedalen sør i ytre Drangsvann i Randesund. Denne ligger bare 500m fra Rona senter, og brukes til uformelle onsdagstreff fastsatt etter innfallsmetoden. Her er for sludring og kaffe viktige ingredienser, dugnad viktig nødvendighet! Snikkis er dessuten åsted for en usømmelig mengde bilder av småfugl og ekorn (som besøker hva som er en av byens best betjente fóringsplasser). Fuglefóring og fotografering styres av Bjørn Vidar Olson, så pip til han dersom du trenger slot-tid for beste fotoplass! Kaffetreffene bestyres av Tor Kviljo; ta kontakt for varsling ved neste snikkis!!   

 

I tillegg til Snikkedalen, så deler NZF, NOF & botanisk forening på en hytte på Randøya! Denne perlen er glimrende for foreningsaktiviteter med utgangspunkt i skjærgården. Det er mulig å leie hytta for betalende medlemmer. Kontakt Hilde Skiffard for eventuelt lån av hytta.

 

STYRET BESTÅR I 2024 AV:

Styreleder Maria Sørlie (413 94 335)                      Nestleder Asbjørn Lie (970 64 081)

Styremedlem Kåre Syvertsen (905 76 048)             Styremedlem Jan-Ivar Eeg (915 73 044)

Kasserer Nils Arnt Nilsen (926 41 204)                  Styremedlem Martin F Andersen (952 67 194)






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar