Sider

torsdag 23. februar 2012

NYTT PROGRAM

 
Norsk Zoologisk Forening – Sørlandsavdelingen!
Program for noe av 2012


Onsd. 22/2 Det Eldar Wrånes ikke vet om natur & dyreliv, er ikke verd å vite, og det er ikke så rent få avkroker på planeten han har besøkt for å dyrke pippologien. Denne gang er det fuglelivet i de heelt nordlige egne - Svalbard som står på timeplanen! Selvfølgelig har han vært der også en rekke ganger, så forvent et kaldt men hjertelig billedgufs fra nord! Fellesmøte med NOF!

Lørd-sønd Kurs i Biomangfoldloven i regi av SABIMA (= SAmarbeidsrådet for BIologisk
17-18/3 Mangfold, som NZF er medlem i). Nyttig for alle med interesse for
naturvernarbeid og særlig dere som har lyst å jobbe litt på plansiden!
Hold øye med bloggen for info om tid, sted & påmelding!

Tirsd. 20/3 Donau!! Litt østpå renner det ei elv som visstnok er mye digrere enn Otra. Dette ville Asbjørn se på ved selvsyn, og med 500mm’en strittende opp av håndbagasjen gikk turen til Romania og Donaudeltaet, som dannes hvor elva munner ut i Svartehavet. Som andre store deltaområder er også Donaudeltaet en magnet for fugl, så forvent mange og flotte bilder av svarthalset Donaupippipp og andre sjeldenheter! Fellesmøte med eggsentralen/NOF!

April engang! Kattugletur! Enda en gang tar Jan Ivar Eg oss med ut i skogen for å sjekke hvordan det står til i uglekassene han har hengende rundt i skogene i Randesund. Spennende tur som også passer for barn i alle aldre (dvs fra syv te søtti!). Siden det kan variere når ugleungene er store nok, blir dato annonsert senere; følg med på bloggen!!

Også i april! Paddeparring! Agder Naturmuseum arrangerer sin årvisse paddeparring-tur til tjernet på Flekkerøya (langs veien til militærområdet og Beltevika)! En innertier for de minste, som både får lære mye om paddenes liv og levnet og ha en aktiv ettermiddag i flott natur. Gummistøvler anbefales, og en bøtte og en håv kan være kjekt å ha med. NZF deltar med to av sine mest vannfaste medlemmer; Tor Inge Vollan (svømmer godt) og Per Kristian Stokke (flyter utmerket) for å bistå både paddene og håverene (barna). Siden padde-paringen er knyttet til vær og temperatur, kan dato ikke fastsettes; følg med på bloggen eller på museets nettside for dato & info!!

Lørd-sønd Barnegruppa sin orreleik!! I vårt mest utspekulerte forsøk på kapring av nye
21-22/4 juniormedlemmer, så tar Lars Jøran Sundsdal igjen til skogs med grillpølser, sovepose med barnåler i og løfte om rystende naturopplevelser som agn for de minste! Frivillige kan påmeldes til Lars Jøran minst ei veke før!

Lørd-sønd Gammelgruppa sin orreleik!! Selv om vi har sett d før er orreleik en uslåelig
28-29/4 start på den orn’klie våren!! Og skaufar Bjørn Haugerud har alltid laget den fineste barhytta west for oggevatn!, så hyggelig bålkveld og fet orreleik venter! PÅMELDING minst ei veke før til Bjørn, som har mobilen på av og til, men høreapparatet på noe sjeldnere…

Søndag Årets Biomangfolddag! Denne arrangeres av SABIMA (se over) og de
20 mai forskjellige naturforeningene. Aktiviteter hos oss denne dagen er ikke bestemt enda, så igjen er det bloggen du kan gå til for å bli vis!
Onsdag 30/5 Fuglesangstur! Eldar Wrånes har rensket strupen og gumlet IFA pastiller og er klar for å vise oss hvordan årets fuglesang skal låte! Hyggelig og lærerik tur i Timenesskogen hvor vi lytter på de forskjellige småfuglene og kanskje lærer oss forskjellen på veggismeis og gulbrynskvett? Oppmøte kl 18.00 ”ved kjettingen”/P-plassen for tursti til Nygård (E18 til Timeneskrysset, sving opp Barstølveien, så 2 til høyre inn mot Ford-forhandlerene, der sving til høyre mot skog og parker, her står det antakelig en liten flokk rare mennesker i olivengrønne gevanter).

Søndag 10/6 Museets dag! En suveren dag for de minste, men her trenger vi også seniormedlemmer! Alle foreningene som sokner til museet arrangerer stands og aktiviteter for barn & besøkende ellers, og sammen med museets egne aktiviteter blir det en hyggelig dag med mye å se på, quiz’er å løse, wiener-pølser å spise og naturinteresserte mennesker overalt! Vi trenger noen frivillige til å betjene standen vår, og er vi mange nok blir det god tid til å vandre rundt og nyte dagen! Starter kl 11.00, rigging en god time før. Ring/kontakt en av oss i styret for info og overbevisning.

Lørd-sønd Dugnad og forsommerfest på Randøya med overgang til Randøyadagen på
16-17/6 søndag! Vi lager kombinert opplegg i år og drar ut på lørdag med litt verktøy og utstyr, ryddesag, motorsag, malerkoster & mirakkels og tar et løft på og rundt hytta. Dette avsluttes med dugnadsfest uti sommernatten. Dagen etter er det Randøyadagen, og vi koker kaffi og stiller med naturquiz og informasjon til besøkende som kommer innom. Bli med på trivelig sommerhelg! Overnatting på hytta og på lånt hytte ved behov!

Fred-sønd Kanotur i villmarken! Et av våre mest lettflytende medlemmer, Jan Ivar Eg,
17-19/8 arrangerer kanotur til Myklandsvann i Froland! Denne innsjøen er flott å padle, men dessuten naturmessig helt spesielt med sin beliggenhet inntil det store brannfeltet fra skogbrannen i 2008. Deler av området er nå vernet, og det blir spennende å se hvordan naturen inntar dette for få år siden brannherjede landskapet. Ta kontakt med Jan Ivar Eg på tlf 91573044 for info!

Fred 24/8 Flaggermustur! Fellesarrangement mellom NZF og Agder Naturmuseum. Museets Roar Solheim er turleder og tar oss med ut i augustkvelden for å finne hvor flaggermusene jager! Vi har med ultralyddetektorer og lommelykter, så vi både kan se dyrene og høre ultralydskrikene deres når de jakter! Spennende tur som passer glimrende for ikke alt for mørkredde barn! Oppmøte Søgne gamle kirke kl. 21.30, men dette kan endres ut fra vær og forhold!, så sjekke blogg eller museets nettside for siste oppdatering!

Helg 31/8-2/9 Voksengruppas Listatur! Tradisjonell tur til foreningens udskutte feltstasjon på Jøllestø! Obligatoriske feltaktiviteter dag & kveld, utagerende diskusjoner og kulinarisk kulekjøring gjør turen til en rystende opplevelse med stor fallhøyde. PÅMELDING til formannen senest ei veke før! Iht regelverket disponerer Kokk & arrangør hhv. nordre & søndre tårnværelse, dette til orientering!

Tirsd 25/9 Kvåsefjorden! Navnet som får sørlendingen til å forbanne båten og isteden konsentrere seg om frimerkesamlingen… Men Kvåsefjorden er mer enn et angstanfall retning Lillesand, det er også ruskete natur med sel, fugleliv og store variasjoner. Arvid Kvarenes har hus innerst i Kvåsefjorden, og vil gi oss hverdagsglimt fra denne fjorden som de fleste av oss ikke har turd å se på…

Alle møtene holdes på Agder naturmuseum kl 18.30 dersom ikke annet er nevnt!

Bloggen! Viktigste oppslagstavle for alt zoologisk her sør! http://zoologisk.blogspot.com/

På alle NZF møtene er det tid i pausen for medlemmenes ”femminuttere!”; miniforedrag eller bilder av noe du vil dele med oss, eller spesielle ting du har filmet eller fotografert! Kom frem!


Styret består etter valget 2012 av;

Leder Tor Kviljo (tlf. 95244812) Nestleder Lars Jøran Sundsdal (93258697)
Styremedlem Asbjørn Lie (97064081) Styremedlem Arvid Anthonsen (99049794)
Styremedlem Hilde Skiffard (90652129) Styremedlem Bjørn Haugerud (91670665)
Kasserer Nils Arnt Nilsen (92641204)

Snailmail: NZF Sørlandsavdelingen v/Nils Arnt Nilsen, Teglverksvei 30, 4632 KRISTIANSAND

Hovedforeningens nettside: http://www.zoologi.no Lokalt treffes vi på http://zoologisk.blogspot.com !!!





Andre aktiviteter!!!
Naturverngruppa! Når gravemaskinene rykker inn i turområdet ditt, tiurleiken og gammelskogen er blitt ei hogstflate, når gytebekken for ørret er ødelagt er det ofte for seint å gjøre noe med! Vi har derfor ei uformell gruppe i foreninga som følger med når nye planer er ute til høring. Kanskje ikke så spennende å skrive høringsuttalelser, og kjempe mot sterke økonomiske interesser, men......  Vi møtes derfor litt uformelt hjemme hos hverandre, drar på en tur i gammelskogen med kaffebål eller til andre flotte turområder som er verdt å ta vare på. Vi har en god støttespiller i SABIMA, som er en paraplyorganisasjon for flere små naturforeninger hvor zoologisk er med. Det arrangeres seminarer og turer som det er både lærerikt hyggelig å være med på. Mer om SABIMA finner du på http://www.sabima.no/. Naturverngruppa koordineres av Asbjørn Lie, så har du lyst til å høre mer om aktivitetene her og kanskje bli aktivt med i denne gruppa ta kontakt med Asbjørn! Gruppa holder ellers kontakt seg imellom med e-post og på bloggen.
Amfibiedammer!!! Ved flere anledninger har NZF vært ute å jobbet med amfibiedammer og rensket opp dammer som har holdt på å gro igjen, og talt opp/kartlagt bestanden i andre dammer. De to siste årene har dammer på Odderøya og på Søm vært besøkt for slik skjøtsel. Det er vanskelig å sette disse aktivitetene på programmet da de både avhenger av at vær og forhold er bra og at vi har riktige folk tilgjengelige, så følg med på bloggen for info om når den slags aktiviteter planlegges!!

Hildeturene! Hilde Skiffard arrangerer hver vinter en eller to helgeturer til foreningens feltstasjoner på Lista!! Strandvandringer, socialt, kortspell og fuglefotografering er knappest til å unngå på disse livsviktige pustehullene i den kjipeste av de sørlandske årstider!! Ta kontakt med Hilde pr mail (hskiffard@hotmail.com )for info om når & hva & påmelding/plass om du vil være med!

Ut over det som er nevnt over, så er både våren & høsten tid for Snikkedalstreffene! Ca annenhver uke treffes frittgående medlemmer på Snikkedalen foreningshytte i Randesund for kaffi & sladder, planlegging av turer & aktiviteter. På dagtid er hytta populær for fuglefotografering; spesielt tilrettelagte fotoposisjoner og en hensynsløs fugleforingsaktivitet i regi av Bjørn Vidar Olsson gir gode muligheter for den makelig anlagte fotograf! Ta kontakt med BVO (91744340) eller Kviljo for info og neste snikkis!


Flaggermus! Til våren starter vi opp flaggermuskartlegging i Kristiansand kommune og på utvalgte lokaliteter ut over dette. Vi har kjøpt inn 10 ultralyddetektorer som er/skal fordeles på områdeansvarlige i foreningen! Disse er superlette å bruke og følges av digitale lydopptaker slik at man også kan sikre opptak av flaggermusene. Disse opptakene overføres så til PC hvor man lager sonogrammer for å identifisere de forskjellige artene. På denne måten kan man identifisere vanskelige arter og sikre belegg (sonogram) av registreringene, noe som gjør arbeide både mer spennende og verdifullt. Ta kontakt med Tor på et av møtene om du har lyst til å bli med! Detektoren (Baton) og softwaren er beskrevet på www.Batbox.com, men besøk også flaggermussidene til NZF! (www.zoologi.no) Her er det hauger av info om flaggermus og flaggermusregistrering, om norske arter og masse mer!
Barne/ungdomsgruppe!: Vi tror at disse detektorene og opptagerne sammen med den enkle programvaren som skal brukes, gjør at ”flaggermusjakt” kan bli en spennende innfallsport til zoologien for barn/ungdom! og vi prøver derfor å samle noen foreldre som har barn i ”riktig” alder så vi kan etablere en egen juniorgruppe med egne turer etter flaggermus, og laptop-fellesskap i etterkant hvor man kan gå gjennom kveldens fangs (det er forresten ikke tvil om at det er langt lettere å lære en krapylett på ni å håndtere flaggermusdetektor og digi-opptager riktig (for ikke å snakke om laptop’en…), enn å få en svaksynt sveiser fra seniormedlemmene til å gjøre det samme…). Ta kontakt på et av møtene eller pr epost om interesse for å være med på juniorbatman!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar