Artsobservasjoner

mandag 5. mars 2018

Besøk på orreleiken 24 februar 2018

Lørdag 24.februar 2018  tok Olav Didriksen og Beate S Johansen en skitur til NZFs orreleik på Abusland (Evje kommune, Aust-Agder) for å se om det var noe liv på orreleiken. Vi gikk på ski utover Bispevegen, og gikk så strake vegen over myrene ned til orreleikmyra. En snømåler ute på myra viste at det var 120 cm snødybde. Det var minus 5 grader C og ganske tungt å gå først og brøyte løype.


Det er en skikkelig vinter på Sørlandet denne vinteren! Det som er gøyest med snø er å se på dyrespor i snøen! Selv om det nylig hadde snødd litt, så hadde det  kommet mange nye spor. Nå i slutten av februar starter parringstida for ihvertfall rødrev og hare,  noe som fører til at dyrene aktivt oppsøker hverandre og bruker tid sammen. Det blir derfor mye mer sporavtrykk å se i snøen.


Over ser man spor etter 2 rever som har gått sammen. I det nederste bildet har de gått/travet i samme sporhull.

Over ser dere harespor. Haren har hoppet framover/oppover i bildet, og bakføttene kommer foran de små framføttene. Framføttene settes alltid etter hverandre.


De to bildene over er av røyskatt/snømus. Det er vanskelig å bli helt sikker på hvilken art fordi en snømushann kan være på størrelse med en røyskatt hunn. Jeg tror at det er mest sannsynlig å finne røyskatt her inni innlandet, og snømus nærmere kysten. Det var vanskelig fotolys denne lørdagen. Det typiske med snømus/røyskatt-spor er at det er kort og langt hopp annenhver gang.
Da vi kom fram til orreleikmyra, passerte vi 3 furuer som nettopp hadde blitt hardt beitet på at storfugl (tiur/røy). Det lå masse småbiter av furubar og ostepop-lorter på bakken under trærne, og furutrærne var blitt ganske tynne i barnålprakten.
Disse tiursporene fant vi i enden av Bispevegen. Skikkelig svære spor, og tydelig fugl med 3 tær framover og en tå bakover. Storfugl får ikke fjær under tærne om vinteren, slik som rypene får.
Ute på orreleikmyra var det masse spor etter harde slåsskamper, eller kanskje en orrfugl var tatt av en fiende? Det lå mye fjær og lort akkurat der de spilte mest i fjor vår.NZFs lille barhytte med presenning var virkelig nedsnødd, stakkars! Blir nok lenge til snøen forsvinner her!

Bekkeutløpet der vi pleier å ha bålgrilling om kveldene i orreleikhelgene var åpen, og en fossekall satt på iskanten og fløy litt fram og tilbake der.

Tekst og foto: Beate Strøm Johansen

Ingen kommentarer: