Artsobservasjoner

tirsdag 24. mars 2009

Program 2009

Norsk Zoologisk Forening - Kristiansandsavdelingen


- ettervinter & vår & sommer & tidlighøst - program 2009 -


Onsdag 18. mars: Foredraget fra Island må dessverre utsettes pga sykdom. Isteden er nestlederen blitt pekt ut som frivillig til å holde "erstatningsforedrag". Siden nestlederen tradisjonelt reiser sørover og ikke nordover på sine turer, så blir det da vist reiseskildring fra Australia på lakenet denne kvelden.


Torsdag 2. april: Det er flere som mener at den sørlandske vinteren er oppskrytt, og tar til sørlige breddegrader på vinteren. Således pilte Zoolog Beate Johansen & kikkertbærer Olav Didriksen til Costa Rica når mørket senket seg som verst nå i vinter. Så sant Beate ikke fikk gekko på sensoren så bør det derfor være mange bilder & øyeblikk fra grønne & varme strøk å dele! Bemerk tid: Torsdag! (18.30).


Månedskiftet mars/april: Paddeparring!! Engang i mars-april – når moder sol har tina bakken – så våkner padder, salamandre og buorm med en gruelig sexlyst. Det første de gjør etter å ha forlatt vinterplassen sin er derfor å oppsøke dammen hvor de ble født for å bedrive målrettet sjekking. Her samles dyrene i store antall. I år skal vi besøke Storetjern på Flekkerøya (v/militærveien til Belteviga). Zoolog Beate Johansen og Roar Solheim veileder i fangst av dyr og forteller om disse før de slippes pent ut igjen! Ta med bøtte & håv! Passer for store og små naturinteresserte! Fellestur for Naturmuseet & Zoologisk forening. Følg med på våre nettsider og annonse i Fevennen for nærmere tidsangivelse!

Fredag 24 – lørdag 25. april. Vårens dristigste eventyr: orreleik med Bjørn Haugerud til Abusland i Evje og Hornnes. Påmelding til Formannen eller Bjørn. I tråd med årelang tradisjon loves bålkveld med rituell brenning av grillpølser, barhytte strittende av telelinser, orrfugl og regnvåte soveposer.

Dersom det er interesse for det, kan det lages egen tur for barnegruppa! Ta kontakt med Formannen for detaljer. Leikhytta er dessuten til disposisjon for foreningens medlemmer, så ta kontakt med Bjørn dersom du har lyst til å ha ei natt på leiken. Max 6-7 på hver tur!


Tirsdag 12. mai: Agder Naturmuseums fugletur! Oppmøte på naturmuseet kl 18. Leder Roar Solheim.


Onsdag 27.mai: Vårtur udi skogen for å se etter bever & annet pels & fjærkledt som måtte røre seg. Ta med kikkert & kamera! Frammøte ved Essostasjonen på Krossen kl. 17.00. Turleder Bjørn Haugerud.


Onsdag 3. Juni: Fuglesangtur i Kjosdalen i Vågsbygd. Turleder er Overzoolog Eldar Wrånes. Framøte på P-plassen ved starten av alléen ved Kjos gård kl. 18.00. Fjern ørevoksen og puss kikkerten!


Helgen 12-14. Juni: Padletur i Froland (Mykland) Vi besøker skogbrannfeltet i Froland pr kano! Overpadler Arvid ”Ally” Anthonsen leder ekspedisjonen. Påmelding til formannen!!. Kjempefint om du har egen kano, men ellers er det plasser ledig. Mulighet for også å være med bare deler av helga.


Søndag 14. juni: MUSEETS DAG: Kl 12-16. Museet åpner utstillingen om Evolusjon, og d er aktiviteter i og rundt museet. plantesalg fra museets hage og aktiviteter for barna. De forskjellige naturforeningene har stands. Vi har bruk for representanter fra NZF, kan du stille!? ta kontakt med formannen!!


Søndag 21. Juni: Randøyadagen! Foreninger og lag som har hytte på Randøya presenterer seg og holder åpent hus for besøkende. Fin anledning til å ta en sommerdag/helg på øya og gjøre et slag for foreningen med det samme! Asbjørn organiserer, så ta kontakt med han for koordinering.


Tirsdag 25. August: Flaggermustur. Kveldstur hvor vi bruker ultralyddetektorer for å kunne høre flaggermus når de jakter og manøvrerer i mørket. Vi har med flere ultralyddetektorer så alle skal kunne få høre, men ta gjerne med egen lommelykt! Samarbeid med Agder naturmuseum. Tid & sted: følg med på http://www.naturmuseum.no og i Fevennen!


Helgen 5-7. September: Voksengruppa avholder sin tradisjonell Listatur til Jøllestø feltstasjon for en høytidlige avskjed (grining frabedes) med sommeren 2009. Påmelding til Nestleder’n!

Onsdag 23. September: Hilde Skiffard klarte som vanlig ikke å holde seg i ro i kasse fire, og dro i februar sporenstreks til Borneo! Med nyervervet undervannskamera ble ferien nesten i sin helhet tilbrakt under vannflaten, og et helt økosystem ble til slutt lurt inn i minnekortet. Forvent en våt kveld med skilpadder, murener, blekkspruter og annet tropisk snadder som ikke finns i Bertes!


Helgen 2-4. oktober: Barnegruppa på sauesanking! Denne helgen samles villsauene inn på Bragdøya (åsså slaktes noen – huff!), og vi prøver å få til en tur for å se på dette! Ikke i box enda, men er du interessert så pip til Janicke eller Asbjørn! Blir det tur, så lyses dette ut via Asbjørns Telegramservice!


Tirsdag 7. Oktober: Det går mot vinter igjen!!! Barnegruppas kriseteam setter derfor i gang snekring av fóringsautomater & fuglebrett på Agder naturmuseum. Per Kristian Stokke er sagfører og ansvarlig. Oppmøte kl. 18.30. Påmelding på mail til: asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no evt tlf 97064081 så vi får kjøpt inn nok materialer!


Onsdag 28. Oktober: Darwinjubileet! Finn Klausen holder foredraget: " Darwins evolusjonsteori - forklaringen på livets mangfold". Et kjekt alternativ til den svarte boka med krøss på omslaget.


Alle innemøtene holdes på Agder naturmuseum kl. 18.30 dersom ikke annet er nevnt!!


Avslutningsvis: Også i år kjøres skjelettering i regi av Agder Naturmuseum! Disse aktivitetene styres av Zoolog Beate Johansen. Ta kontakt med Beate for nærmere info. Informasjon om knoklingsaktiviteter & andre gyseligheter orienteres også gjennom Formannens telegrambyrå (mail-liste).


Sluttord: Barnegruppa vil prøve å få til en "livet i fjæra" tur nå på forsommeren eller rett over sommeren med Arvid Kvarenes og Anne Mette Rondeel som turledere. Tinglyses via Asbjørnsens mailtjeneste!


PS: Gjennom heeeele sommersesongen og til langt udpå høsten er det aktiviteter udpå feltstasjon Randøen. Fisketurer, krabbelag, fuglekikking, sløving, drøsing og gourmetaftener er typiske aktiviteter som utøves. Slike aktiviteter meddeles via SMS-broderskapet, så ta kontakt med formannen om du vil inn på brorskapslista. Ellers igangsetter vår mest udkrøbne entomolog – Kai Berggren – lysfellefangst og fellefangst av insekter ute ved hytta. Er det interesse, kan et dypdykk i seksfotingenes liv & død være innenfor rekkevidde. Kai er en av norges fremste innenfor sitt felt, så en sjelden sjanse til å få opplæring av fagfolk – og kanskje få en oppgave med å sjekke fella i ny og ne eller bidra til innsamling?


PSS: Kanonfotograf Olsson har blitt digggggital og i den anledning funnet det nødvendig å fornye utvalget av pippippbilder. Derfor er fuglematingen i Snikkedalen nå kjørt i gang igjen med hemningsløst innslag av mindre og større fugl av den frø- nøtter- og talgspisende sorten. Super anledning for nærkontakt med fluffy fauna og gode fotomuligheter! Ta kontakt med Olsson for info!


Og til sist: I tillegg til Olssons bedrifter i Snikkis, så kjøres annenhveronsdagstreff på snikkedalen i vinter/vår som tidligere. Ta kontakt med nestleder´n for å koble deg til SMS-listen! Innimellom så fastsetter dessuten Far & Far at Snikkis legges til et byens bedre etablissementer for professjonell fyring & servering, men dette opplyses i hvert tilfelle. Pip om du vil være med!


Styret:


Leder: Asbjørn Lie Tlf. 97 06 40 81 Nestleder: Tor Kviljo Tlf. 95 24 48 12

Sekretær: Janicke Nicolaisen Tlf 48 21 73 22 Kasserer: Nils A. Nilsen Tlf. 38 09 62 96

/Hilde Skiffard Tlf 90 65 21 29 Styremedl: Bjørn Haugerud Tlf. 38 19 93 48

Barnegruppa: Beate S. Johansen: 38 09 23 88 (dagtid) Mob 93218653


Post: NZF, Kristiansandsavdelingen. Teglverksveien 30 4632 Kristiansand. Web: http://www.zoologi.no


- Trenger du transport til noen av turene og ekskursjonene eller annet du lurer på? Ring en i styret!

- Program og påminnelser via e-post? send epostadresse til asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hei her ligger programmet til Agder naturmuseum. Dette programmet vil bli byttet ut med vårt eget program med det aller første.

Asbjørn Lie

Charlotte sa...

Da er det nye programmet satt inn i stedet for.

Beate Strøm Johansen sa...

Kan du legge inn beates mobilnummer ? de andre i styret i nzf er jo lagt inn med mobilnr. : 93218653. Hilsen beate s johansen

Charlotte sa...

Ordnet. :-)