Artsobservasjoner

lørdag 9. april 2011

4 eldre medlemmer av NZF Sørlandsavdelingen til Extramandura Spania

Deltagere var Roar Solheim-Eldar Wrånes- Asbjørn Lie og Odd Kindberg. Vi valgte å fly til Madrid, leie bil og kjørte til Trujillo. Det tok 2,5 time med Roar bak rattet, vi bodde på samme stedet hele tiden og fartet rundt i området. Vi hadde klare ønsker på hva vi ville se av fuglearter. Vi ble ikke skuffet, landskapet er fantasisk og høyslettene var i full blomst. fra området. Her kommer noen av kremartene for området. Trujillo var en liten by bygd rundt borgen på toppen av åsryggen, vi fikk lite tid til å beskue byen, det ble mest ute i terrenget rundt.
De vide steppene var i full blomst og virket frodig på denne tiden av året. Store områder med beitedyr og eiketrær.Lunch spiste vi ute i flotte omgivelser, her ved ei elva hvor det var oter. Den var sett like før vi kom med nyfanget fisk.


Kirkeugle så vi tre stykker av, Eldar fant alle sammen. De har tilhold i gamle ruiner og steingjerder. Den er litt større enn en spurveugle.

Bieter var vanelig siste dagene av turen, de var nok nettopp kommet til området. Utrolig fargerike og en ny art for meg.

Området er kjent for sine blåskjærer, de fleste var veldig sky omtrent som våre nøtteskriker.


Hærfuglen var vanelig og den så og hørte vi hver dag, alltid like kjekt å se denne arten.Denne rødhøna satt i veikanten og brakte fullstendig kaos i bilen. Alle skulle ha en 500 mm

ut gjennom samme vindu, den lot seg beskue lenge nok til at vi sikret oss bilder.
Mitt store ønske var å få se skjæregjøk på turen, hadde ikke drømt om å komme så nærme. Normalt er den ganske sky. Den legger egg i reiret til skjæra og har derfor fått navnet skjæregjøk.Extramadura er kjent for å være et godt område for trapper, denne dvergtrapp hannen var vi

heldig å få se på relativt nært hold.


Et av høydepunktene var utvilsomt da vi fikk se en flokk stortrapper. Det var i spillperioden og

vi fikk se flere hanner som spilte, utrolig nok var de såpass nærme at vi kunn få brukbare bilder. Normalt blir de sett på lang avstand.Rødfalken hekker i kolonier på gamle bygninger i Trujillo, det gikk med en del Mb for å få brukbare bilder. En virkelig fin opplevelse.


Det ble en flott tur i et utrolig vakkert landskap og mye fugl. Vi formelig vasset i stork-topplerker-kornspurv-rødhodevarsler og middelhavsspurv.

Kommer tilbake senere med ny rapport, har nettopp startet gjennomgangen av ca 3000 bilder.


Odd Kindberg

Ingen kommentarer: