Artsobservasjoner

lørdag 24. september 2011

Rovfugler og gnagere ved brannfeltet på Drivenes i Vennesla

Denne store lyse rovfuglen eller uglen ønsker vi spesielt å få hjelp til artsbestemmelsen i kommentarfeltet. Se 2 bilder lenger ned i blogginnlegget!

Olav, Beate og Sara var på tur langs skiløypa over Naspevarden på Drivenesheia i Vennesla lørdag 24. september 2011. Det var overskyet og dårlig fotolys, men vi håpet på at noe zoologisk skulle dukke opp!

Det første zoologiske vi traff på, var en stor rovfugl i toppen av et dødt tre. Musvåk eller kongeørn? (Vi håper at noen kan hjelpe oss med artsbestemminga). Ikke lett å få noe bra foto med kun en et 200 mm objektiv og dårlig lysforhold.

Vi gikk og skravlet, og oppdaget at det plutselig var kommet helt ferske elgspor i løypa. Vi måtte ha skremt en elg rett foran oss! Sporene fortsatte en stund i den gjørmete løypa, og deretter forvant de ut i heia til siden. Det var skikkelig lang skrittlengde, så den har antakeligvis langet ut!

Så oppdaget Sara noen bittesmå spor i gjørma. 5 tær på bakfoten og 4 tær på framfoten. Da er det en smågnager, - altså en mus. Se den bittelille størrelsen på sporavtrykkene!

Musespor

En lang rekke med musespor i gjørma.

Og så fikk vi øye på en vånd (=jordrotte / vannrotte)! Den svømte så fort den kunne nede i ei grøft over myra. Kjempesøt!



Den svømte litt, så løp den opp på bredden, og så svømte den litt igjen - klarte ikke helt å bestemme seg for hva som var tryggest!



Søt vånd i farta!

Etter myra, kom vi over Naspevarden og til brannfeltet. Mange furutrær har overlevd brannen som var for cirka 4 år siden. Ny røsslyng vokser opp fort blandt brente furutrær.

Furu er tilpasset å tåle skogbrann med tykk bark og de grønne bladene (barnålene) samlet høyt oppe i krona. Det vises godt på denne stokken at barken kun er svidd på utsiden og er uskadd inni.

Noen gamle store osper var knukket etter skogbrannen med kølsvidd ospeildkjuke:



Plutselig fløy denne rovfuglen opp fra brannfeltet - en hønsehauk?


Vi fant flere bjørnespinnerlarver som studeres her!

Levende og døde furutrær står om hverandre



Plutselig lettet en stor lys rovfugl eller ugle opp fra ei stor myr med skog rundt:

Jeg er takknemlig for å få hjelp til artsbestemmelsen (skriv inn kommentar!)

Den store, lyse rovfuglen/ugla fløy opp fra denne myra:

Bildet under viser den siste rovfuglen vi så - ganske liten og stillet i lufta. Antakelig en tårnfalk?



Tekst og foto: Beate Strøm Johansen

1 kommentar:

Anonym sa...

1'te: Myrhauk eller fiskeørn???
2'dre: Hvis kongeærn må tørrgadden være ganske så stor
k-e