Artsobservasjoner

onsdag 10. april 2013

ORRELEIK i Abusland, Evje

En iskald natt på orrehaneleik i Abusland, Evje 

På sparket fredag kveld 5.april fant vi ut at vi ville dra på orreleik neste natt. Vi ringte Bjørn Haugerud, som er NZF's orreleikambassadør for området Abusland i Evje. Han fortalte at det var mye snø der, 50-70 cm, og at det nå om dagene var minus 15 grader om natta der oppe. Han tipset om at han hadde sett spor etter orreleik-aktivitet på ei myr litt lenger sør enn den myra vi pleier å besøke.

Vi oppdaget plutselig at vi verken hadde pulk eller kjelke eller sklibrett til all bagasjen, så da var det å pakke i 2 ryggsekker og gå 2 ganger. (positive som vi er syntes vi det bare var fint å få litt lenger skitur!). Vi måtte bruke klister. Vi gikk over vannene (Ystevann og et par til) rett til leikmyra. Det var lett å gå, flatt og fint, så da var det ikke så farlig om sekkene var tunge. 

Vi satte opp et vanlig 3manns fjelltelt med inngang rett inn i et kamuflasjetelt, så vi kunne krype rett inn der neste morgen når orrhanene begynte levenet. Vi satte kameraene opp på stativ så alt sto klart der inne.


Det kom noen voldsomme vindkast, så det var ikke lett å tjore fast teltet i trær og i snøen, men det gikk til slutt. Det ser da ganske koselig ut?
Trøblete å få tent bålet pga de sterke vindkastene. Vi frøs og maten ble ikke god, så vi krøp ned i soveposene tidlig. Med tykke soveposer er det bare skjønt å ligge ute i kulda! Det er bare tiden før og etter soveposeoppholdet som er så innmari frrrrrrr........


Orrhanene begynte spillet på myra etter soloppgang, så det må ha vært ihvertfall 0730. det kom 5 haner ned på leiken. De fortsatte ca halvannen time. Da var det bare 2 haner igjen som spradet rundt der.

  Da vi gikk hjemover dagen etter, sjekket vi sportegn på den faste "Haugerud"-leiken ; og der lå det helt ferske fjær etter nattens kamp! Så nå er det bare å komme seg ut på orreleik! Vi hadde bare 5 haner nede på vår myr, så det blir spennende å se framover hvor mange som leiker framover nå.

Tekst og foto: beate strøm johansen1 kommentar:

Lars Jøran Sundsdal sa...

Hei!
Takk for fin stemningsrapport fra leiken - og flotte bilder!