Artsobservasjoner

onsdag 12. februar 2014

Program for vår, sommer og høst 2014

Norsk Zoologisk Forening – Sørlandsavdelingen!
Program for en del á 2014


Onsdag 19/2   Etter en  samtale med fastlegen sin nå i høst (Dr. Livingstone), fant vår faste kanonfotograf Odd Kindberg seg plutselig på vei til Afrika, nærmere bestemt til Masai Mara i Kenya. Under rystende forhold (air-conditionen sviktet) klarte han allikevel å fange inntrykk fra landskap og dyreliv på en nå sliten Canon sensor, og….149 fuglearter ble klokket inn! (150 dersom man tar med at Jørn Johnsrud ble kalt «Gjøk!» en gang ved frokosten). Velkommen til varmende gløtt fra Afrika. NB: Det kan forekomme noe kakling i salen denne kvelden da dette er fellesmøte med NOF!  

Onsdag 12/3   Som varmesøkende raketter tar zoologisk forenings medlemmer avstikkere sørover i løpet av vinteren. Svein Grundetjønn lurte således med seg kompisen Eldar Wrånes under påskudd av å treffe vakre kvinner (Siri Lanka m/friends). Resultatet ble isteden opplevelsesrik tur til Ceylon til Jaffna i nord og til Matara helt i sør. Ikke uventet ble det mye glaning etter fugl, men jammen rékte ikke de to rakkerne bortom planetens største pattedyr sånn i forbifarten! Da begge de reisende er universitetsskolerte biologer med ikke ubetydelig dyktighet hva gjelder identifikasjon og fotografering av tvilsom avifauna på lang avstand, er det en viss mulighet for at innslag fra NOF medlemmer vil kunne observeres i salen i løpet av kvelden (dvs fellesmøte!)!   

Lør/søn 5-6 /4 Orreleik for aspiranter!! Som kjent oppfører vinteren nå til dags seg som en bevegelig helligdag, og man vet aldri når det blir vår. Leder for barnegruppas orreleik, Lars Jøran Sundsdal har imidlertid i år bestemt at våren har ankommet lørdag 5. april, og naturinteresserte småryss utstyrt med frittgående foreldre kan melde seg på til nestlederen for vårens mest spennende eventyr! Bjørn Haugerud har som alltid laget ei flott barhytte ved orremyra, så overnattingen er den aller beste! Påmelding minst ei uke før!

Lø/sø 12-13/4  Orreleik for seniorer (= vanlige medlemmer..).  Dersom det fremdeles står skog etter barnegruppas herjinger, går voksengruppa sin orreleik av stabelen på samme sted helga etter! Denne gang går påmeldingen til ´n far sjøl (Bjørn Haugerud) minst ei veke før! D er plass til 6 i barhytta, men i tillegg besitter bobestyreren et kamuflasjetelt som inntil to telelinseinfiserte medlemmer kan sette opp som eget skjul ved leiken, så hivdegmed på våreventyret! 

April engang!   Kattugletur! Dersom kattuglene til Jan Ivar har gjort jobben sin, så er det duket for vårens mest fluffy eventyr; Kattugletur! Da tar Jan Ivar oss med for å se hvordan det står til med hybelboerene i en eller flere av de mange kattuglekassene som henger rontforbi’ i Randesundsskogene. Spennende tur som også passer for barn i alle aldre (dvs fra syv te søtti!). Siden vi ikke vet om det blir hekking i år, eller når ungene er store nok, så blir dato annonsert senere; følg med på bloggen!!


Tirsdag 29/4    Flått!!  Med unntak av humorist Per Inge Torkelsen som bruker flått som påskudd for å få tilgang på sin frues mest unevnelige gemakker, har de fleste av oss et anstrengt forhold til disse blodsugende krypene. Økt omfang av flåttplage og økt innslag av boreliainfisert flått (potensielt sykdoms-fremkallende bakterier som flåtten kan ha med seg) har gitt flåtten sterkt økt fokus senere år, og ledet til at forskningen på feltet har økt. Det er spennende at Universitetet i Agder er i front på forskning på dette feltet, og vi har vært så heldige at vi får besøk av forsker Lars Korslund sånn rett fra forsknings-frontlinjen. Han vil gi oss gløtt inn i flåttens økologi og de flåttbårne sykdommene. Velkommen til spennende fagforedrag rett fra skauen!     

Sønd. 4/5        Ud i skauen! Nå har naturen det travelt, og det er herlig å være ute! Anorakkeier Bjørn Haugerud tar ansvar og trekker oss ut i skog og mark for å hilse på nysprengt lauv og friske dyrespor! Dessuten svart kaffi, frisk luft og støyende småfugler! Bli med på herlig oppstartmøte for årets mai! Oppmøte som vanlig kl 10.00 på Essostasjonen på Krossen. Pib til Bjørn eller andre i styret om du trenger skyss!

Helg 9-11/5+   Årsmøte og langtur! Vi siterer; «Det var i de dager det gikk bud om at alle foreningens medlemmer skulle innskrives i manntall…». Vi snakker selvsagt om Hovedforeningens årsmøte, som i år avholdes på Oppdal i Sør Trøndelag! NZF Sørlandsavdelingen er tungt representert i styret i hovedforeningen, noe som betyr at lokallaget kan rekvirere en bil (ex en syvseter med rimelig god plass til tilfeldige medlemmer) til reisen. Siden turen Kristiansand Oppdal kan legges via kule naturområder (blant annet Dovre & moskusene!), så inviterer styret andre medlemmer som vil være med på naturtur og årsmøtet på Oppdal! NZF vil dekke reise (bil) og deler av overnattingene (leier hytter på vei opp/ned). Det naturlige vil være å ha en naturovernatting/god tid på naturområde i hver reiseretning, + tid til tur i Oppdalsnaturen. Derfor vil 4 overnattinger antakelig være mest aktuelt (ex. torsdag til mandag). Ta kontakt med Asbjørn eller bobestyreren om du er interessert/vil vite mer!

Tirsdag 27/5    Fuglesangstur! Vår faste forsanger, Eldar Wrånes har blitt en slags pensjonist, og derved travlere enn noen gang!. Vi har allikevel fått tinget han til å bestyre årets fuglesangtur! Turen går i Nedre Timenes naturreservat, og vi treffes ved Håneskrysset ved rundkjøringen som ligger på sørsiden av E18 kl. 18.00. Her er det god parkering og busstopp for M2 og D2 fra byen! Dersom du ankommer og ikke ser andre zoologer, så er det bare å etterlikne paringsskriket til Aralsothønen, så kommer de straks!

Søndag 15/6   Museets dag! Glitrende dag for små og store med hang til naturrariteter, geologi, zoologi, bramahøns, sprengte wienerpølser og svidde vafler!         Alle foreningene som sokner til museet arrangerer stands og aktiviteter for barn & besøkende ellers, og sammen med museets egne aktiviteter blir det en hyggelig dag med mye å se på. NZF stiller med nypelte salamandre, spørrekonkurranser fra naturen, overbevisende medlemsververe og mye mer! Sammen med Randøyadagen er dette Museets dag en hyggelig «dugnad» som alle bør være med på år om annet, så ta kontakt med Bobestyreren eller Nils Arnt for info og overbevisning! Arrangementet starter kl 11.00, men vi på standen treffes for rigging en time før.


Søndag 22/6   Randøyadagen! Denne dagen har alle foreningene på Randøya «åpent hus» og informerer om seg og sine! Det er gratis båtskyss fra Kongshavn, guidede turer rondtforbi på øya og masse annet! Akkurat som museets dag er dette en hyggelig «dugnad» som alle medlemmene bør bidra til år om annet! Vi stiller med kaffi, informasjon om foreningene (NZF, Fjørfelaget og botanisk deler på denne hytta), naturquiz fra livet i fjæra og svarer på rare spørmål!  Det går supert å kombinere med tur og overnatte fra lørdagen til søndagen. Ta kontakt med kystbeboer Eldar Wrånes for info (tlf 90770492)!  

Helg 23-24/8   Kanotur i villmarka! I fjor smalt Kanolauget i NZF til med første kanoturen i regi av foreningen! Dette gjentas i år, noe som etter norsk standard betyr det er tradisjon! Denne gang går turen til Grimevann i Lillesand (eller er det Grimstad?). Her er det sivskoger og rikt fugleliv, mye fisk men også en vann-flaggermuskoloni! Denne ble sjekket for uminnelige tider siden, og skal nå besøkes igjen, spennende! Vi tar med flaggermusdetektorer og sjekker etter andre arter også. Vi har kanoer nok så alle kan være med . Ta kontakt for herlig sensommerhelg med fokus på natur, blåtimen og ubetydelig sludder! Jan Ivar Eeg er mannen å ringe; Pling 91573044 for påmelding & info!

Udi august!      Flaggermustur! Fellesarrangement mellom NZF og Agder Naturmuseum. Museets Roar Solheim er turleder og tar oss med ut i augustkvelden for å finne hvor flaggermusene jager! Vi har med ultralyddetektorer og lommelykter, så vi både kan se dyrene og høre ultralydskrikene deres når de jakter! Spennende tur som passer glimrende for barn og for voksne som ikke har forsett seg på vampyrfilmer sånn i d siste. Husk lommelykt, varme klær og en pose med blodtype 0+ (går til alle) bare sånn for sikkerhetsskyld. Tid & sted annonseres etter hvert, så følg zoologisk blogg eller museets nettside for siste oppdatering!

Helg 5-7/9       Voksengruppas Listatur! Tradisjonell tur til foreningens feltstasjon (i sveitserstil) ved Jøllestø! Lørdag og søndag brukes til turer på strendene (hyppig bruk av telelinser & kikkerter) og andre av naturperlene på Lista, mens kveldene fordeles mellom kulinariske nydelser, lysbildevisning og blandet sludring. Villaen har plass til 10 stykker, og har alle faciliteter, herunder særskilt reserverte suiter for hhv. bobestyrer og kokk (hhv søndre & nordre tårnværelse). Ta kontakt med bobestyrer for spørsmål & påmelding senest ei veke før det smeller!.

Tirsd. 23/9       Fritidsfisket på Sørlandet. En rekke av foreningens medlemmer er i besiddelse av båd så vel som rigle, og interessen for hvordan det står til i sjøen har alltid vært stor. Det er derfor spennende at Havforskningsinstituttets stasjon på Flødevigen har forsket på nettopp hvordan fritidsfiskere («rigleeiere») påvirker fisken i sine områder. Vi er så heldige å igjen få besøk av forsker Alf Ring Kleiven ved HI – Flødevigen, og han vil fortelle om hva resultatene viser så langt. Med ubetydelig mer alvor enn hva som er vanlig i denne spalten beskriver Alf Ring Kleiven forskningsprosjektet og foredraget sitt slik: Kunnskapen om fangstene i fritidsfisket  i Norge er svært begrenset. Et par pågående studier på Sørlandet bidrar til ny kunnskap om denne aktiviteten. Havforskningsinstituttet er inne i sitt siste år med prosjektet ”CODFLICT” (finansiert av NFR) der vi ser på hva slags komponenter av torsk som blir fanget i reketrål og i fritidsfisket. Foredraget vil legge frem resultater fra et merkeforsøk på torsk fra 2005 til 2012, samt presentere resultater fra intervjuundersøkelser av fritidsfiskere gjennomført i 2012. Vel møtt til spennende faglig foredrag fra under vannskorpen!

Tirsd. 21/10     Beverkveld!  Da er det regnskapets time inne! Resultatene fra årets (dvs 2013-14) beverundersøkelse er organisert og vi kan vente spennende data på utviklingen fra sist telling. I tillegg til gjennomgang av undersøkelsen blir det innslag fra beverland og annet. Koordinator for beverkartleggingen har vært Lars Jøran Sundsdal, så ta kontakt om du har forslag på beverinnslag til dette temamøtet!


Møtene holdes på Agder naturmuseum – Gimle gård kl 18.30 om ikke annet er nevnt!


Andre aktiviteter å sånn!
Skjøtsel av kulturlandskap
Foreningen er nå engasjert prosjekter med praktisk skjøtsel. Vi har inngått en ti års avtale med Miljøvernavdelingen, Fylkesmannen i Vest-Agder slåtte av enger på Flekkerøy (Belteviga i Olsøy-Ryvingen landskapsvernområde). Forvaltningen av verneområdet er delegert til kommunene med et områdestyre. Vi har fått signaler om at denne avtalen vil bli videreført med områdestyret for verneområdet. I fjor utvidet vi med nye prosjekt på Østre Randøya og nær Bladdalstjønn Holskogen i Vågsbygd på oppdrag fra Parkvesenet i Kristiansand kommune. Dette prosjektet er en del av oppfølgingen av «Nasjonal handlingsplan for slåttemark». Dersom du synes dette høres interessant ut ta kontakt med Asbjørn Lie, asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no så setter vi deg på ei e-post-liste. Vi sender ut informasjon om prosjektet og når vi skal ha neste dugnad. Fordelen ved å bli med i prosjektet er at du får reduserte utgifter til turer og andre aktiviteter i regi av foreningen. Turene er åpne for alle medlemmene.

Medlemmenes femminnuttere!
Der hvor timeplanen og foredraget tillater, så rydder vi plass til medlemmenes ”femminuttere!” som avslutning på kvelden! Her er plass for ditt miniforedrag, noen utvalgte bilder eller kanskje foto eller film av noe spesielt du har sett i naturen. Ta med en minnepinne og ha i beredskap til møtene!

Foreningshyttene!!
For de som har zoologisk tid te overs etter dei faste programpostane, så anbefales en tur til Snikkedalen! Ca annenhver uke treffes frittgående medlemmer på Snikkedalen foreningshytte i Randesund for kaffi & sladder, planlegging av turer & aktiviteter.  Når dette programmet slipper løs i februar, er det dessuten midt i kjernetiden til Bjørn Vidar Olssons hensynsløse fuglefóring! BVO stasjonen er viden kjent blant frøspisende spretterter i sør-norge, og fra godstolen innenfor camo-dekkede fotovinduer i hytta kan man så i ikke ubetydelig grad av makelighet klapre ned fjærkledte sjeldenheter på minnekortet. Ta kontakt med BVO for skuddplass ved gluggene, bobestyreren for når neste snikkis foregår! I tillegg til landfaste Snikkedalen, så deler NZF, NOF & botanisk forening på en hytte på Randøya! Denne er som tappet for foreningsaktiviteter med utgangspunkt i skjærgården, og er selvsagt betjent på Randøyadagen (juni, se neste program), hvor de tre foreningene presenterer seg for tilfeldige forbirekende. Ut over faste aktiviteter er hytta tilgjengelig for medlemmene når ledig; kontakt Asbjørn Lie eller Hilde Skiffard for info!

Flaggermus!
 Foreningen kjøpt for et par år siden inn 10 detektorer for å sjekke flagermusfaunaen i Kristiansand kommune og for øvrig hvor vei og sti leder hen! Utstyret vi har kjøpt inn er latterlig enkelt å bruke (vi bruker Batbox Baton, se www.batbox.com for info), men gir allikevel grunnlag for å kjøre lydanalyse på en vanlig PC for identifikasjon av arter!  Synes du det hadde vært interessant å låne en detektor og opptager og starte kartlegging i eget område til våren, så ta kontakt med Tor K etter et av møtene!


Styret 2014 består av;

Bobestyrer/leder Tor Kviljo (95244812)           Nestleder Lars Jøran Sundsdal (93258697)
Styremedlem Ann-Elin Synnes (93203914)    Styremedlem Arvid Anthonsen (99049794)
Styremedlem Hilde Skiffard (90652129)         Styremedlem Bjørn Haugerud (91670665)
Kasserer Nils Arnt Nilsen (92641204)              Styremedlem Linn Anette Haug (98684067)

Snailmail: NZF Sørlandsavdelingen v/Nils Arnt Nilsen, Teglverksvei 30, 4632 KRISTIANSAND


Ingen kommentarer: