Artsobservasjoner

mandag 28. februar 2011

Er oteren kommet tilbake til Sørlandet?

Ludi er den snille, lærevillige hunnoteren i Dyreparken i Kristiansand. Hun har lært å klappe til publikum for å få fisk. Søndag 27. februar 2011 klappet hun litt til ære for oss få frammøtte.
Oter har svømmehud mellom alle fingre og tær. Det har ikke mink. Bever har bare svømmehud på bakfoten.
Hvem av dere lesere kan se forskjell på en oter, mink og bever? På nært hold på land er det ikke så vanskelig, men når man ser et dyr som svømmer i sjøen langt unna, er det ikke like lett å artsbestemme. Det er stadig noen som sier de har sett oter i sørlandskjærgården de siste årene, men ingen av observasjonene er verifisert, så vidt jeg vet. Vi trenger foto av dyret eller av sportegn (med målestokk), evnt innsamling av lort. Herved er publikum utfordret til å registrere mulig oter på sørlandet! Nå vinterstid er det supre forhold for sportegn!
Oter er en fiskespesialist med spisse tenner, men spiser også krabber og frosk og litt annen kjøttmat. Her i dyreparken fikk den regnbueørret. Oter spiser fiskens hode først, og tygger maten med åpen munn. Legg merke til det store feltet med hvit pels i brystet. Mink har aldri så mye hvitt i brystet.
Oterne i Dyreparken hadde laget flere sklier og tunneller i snøen. Oter er omtrent dobbelt så stor som en mink, og oterens tyngre kropp vil derfor oftere lage en renne i løssnøen. Bredden på oterens sklier og ganger er 15-20 cm i bredden, mens minken har 7-10 cm bredde. Fotavtrykket til oter har svømmehud mellom tærne (ikke alltid så lett å se), det har ikke mink. Tips: legg en vanlig fyrstikkeske over fotavtrykket. Hvis tærne i fotsporet går utenfor fyrstikkesken, er det oter. Minkens føtter er så små at fotsporet får plass innenfor omrisset av en fyrstikkeske.Det bor 3 otere i Dyreparken i Kristiansand for tiden. Hunnen og den ene hannen var søte sammen! Det anbefales en vintertur til Dyreparken for å se disse skjønne dyrene. Oterne får fisk etter at foringen i Nordisk Villmark kl 13 er ferdig.
Tekst og foto: Beate Strøm Johansen

Ingen kommentarer: