Artsobservasjoner

torsdag 16. mai 2013

Program for mai 2013 til januar 2014


Norsk Zoologisk Forening – Sørlandsavdelingen!
Program for resten av 2013 åsså litt inn i 2014


Mai engang!    Kattugletur! Jan Ivar Eeg tar oss med for å se hvordan det står til i uglekassene han har hengende i hytt & vær rundt i Randesunds dype skoger!.  Spennende tur som også passer for barn i alle aldre (dvs fra syv te søtti!). Vinteren har vært hard og våren har vært kald, men vi håper de barskeste av uglene har klart å lage noen storøyde nattjegere allikevel! Dato og møtested blir annonsert senere; så følg med på bloggen!!

Tirsdag 28/5    Fuglesangstur! Vår kjære hullruger Eldar Wrånes har polert røysta og er klar for å dra gjennom årets fuglesangbok! Hyggelig og lærerik tur i Timenes-skogene hvor vi med strittende ører og skjelvende kikkerter forsøker å koble lyd og bilde sammen. Oppmøte kl 18.00 ”ved kjettingen”/P-plassen for tursti til Nygård (kjør E18 til Timeneskrysset, sving opp Barstølveien, så 2 til høyre inn mot Ford-forhandlerene, der sving til høyre mot skog og parker. Lokk deretter til deg øvrige turdeltagerene med enkel men distinkt imitasjon av bøksanger.

Søndag 9/6     Museets dag! Glitrende dag for de minste, men også for voksne med hang til naturrariteter, bramahøns og vafler! Alle foreningene som sokner til museet arrangerer stands og aktiviteter for barn & besøkende ellers, og sammen med museets egne aktiviteter blir det en hyggelig dag med mye å se på. NZF stiller med håndpellte salamandre, naturbokveiledning og «å æ dætte?» spørre-konkurranser fra naturen. Vi vil gjerne ha flere folk til standen!, da blir det både gøyere å stå der og tid for alle til å vake rundt på området! Ta kontakt med Bobestyreren eller Nils Arnt for info og overbevisning! Arrangementet starter kl 11.00, men vi på standen treffes for rigging en time før.

Søndag 16/6   Randøyadagen! Dette er dagen hvor alle foreningene på Randøya har åpent «hus» og viser seg fram! Vi koker kaffi og stiller med naturquiz og informasjon til besøkende som kommer innom. Bli med på trivelig sommerdag på Randøya og hils på de andre foreningene og mange fler! Det går supert å kombinere med tur og overnatte fra lørdagen til søndagen. Ta kontakt med Eldar Wrånes for info!  

Helg 24-25/8   Kanotur i villmarka! Jan Ivar Eeg, som er i besiddelse av samleboxen med Lars Monsen filmer, arrangerer kanotur i lokalvillmarka i Agder!. Mest sannsynlig (spikres senere) går ekspedisjonen til Myklandsvann i Froland! En herlig innsjø i spennende natur! Deler av turen går langs det store brannfeltet fra skogbrannen i 2008. Noe av dette ble vernet etter skogbrannen, og det blir spennende å se hvordan naturen har kommet tilbake til et område som i sin tid ble tømt for liv! Det er kanoplass til mange, og en herlig tid for telt og uteliv, så bli med! Ta kontakt med Jan Ivar Eg på tlf 91573044 for info!

Udi august!      Flaggermustur! Fellesarrangement mellom NZF og Agder Naturmuseum. Museets Roar Solheim er turleder og tar oss med ut i augustkvelden for å finne hvor flaggermusene jager! Vi har med ultralyddetektorer og lommelykter, så vi både kan se dyrene og høre ultralydskrikene deres når de jakter! Spennende tur som passer glimrende for ikke alt for mørkredde barn! Hverken dato eller møtested var helt klart da programmet gikk i den virtuelle trykken,  så sjekke blogg eller museets nettside for siste oppdatering!


Helg 30/8-1/9  Voksengruppas Listatur! Tradisjonell tur til foreningens ringe leskur på Jøllestø! Aktivitetene styres ihht Nord Koreansk mønster, med obligatorisk deltagelse og hyllest til samtlige fellesaktiviteter dag & kveld. Strandtur, skogtur, laaange måltider og sene kvelder kan påregnes. PÅMELDING til bobestyrer senest ei veke før! Ihht gjeldende regelverk (Jf. Kim Wok Vekk) disponerer Kokk & arrangør pr. rutine hhv. nordre & søndre tårnværelser.

Onsd. 18/9      Extremadura! (va de rækti?`). For dem hvis telelinser udløser overvekt ved SAS sine skranker, så blir Norge fort for lite, og da går fugleturene udenlands! Enda en gang har Odd Kindberg kommet seg gjennom (på rødt) fra vellykket fugletur til de Spanske Fjelde, hvor lammegribbene betrakter deg med interesse om du er tåpelig nok til å bare ta en ørliten lur etter lunsjen ude i felten. Forvent spennede beretninger og glimrende bilder fra de spanske høyslettene! Noe støy kan påregnes, da dette er fellesmøte med NOF.  

Tirsd. 24/9       Hva har ryddesag og spermasetthval til felles!? Jo, begge deler inngår i NZF Skjøtselsgruppa sine aktiviteter! Etter intensiv og ivrig innsats i 2012 og 2013 har gruppa som driver skjøtsel av verneområder tjent penger for å reise på hvaltur til island! I kveld skal vi både høre hva gruppa har gjort og hvordan man jobber med å skjøtte verneområdene på Flekkerøya og i Vågsbygd, og så får vi se hva de opplevde på belønningsturen sin til øya ute i havet!

September!     Bli kjent med Risdalen! Det er veldig få av ”våre” som har så godt handlag med kameraet at NRK åpner sine kanaler for dem, men Arve Henriksen har kommet dit hen! Denne gang vil han ta oss med til Risdalen, et ganske så urørt og rikt skogområde sør i Birkenes. Denne turen skulle egentlig blitt kjørt i vår, men våren kom på en onsdag, og aaalt for sent til at turen kunne gjennomføres som planlagt, så da blir det høsttur isteden! Konkrete datoer annonseres på bloggen og på Asbjørn sin mailliste! En av kveldene før turen vil Arve presentere både naturområdet og dyrene som bor der for oss i film og bilder, og for dem som har sett Arve sine opptak så blir denne kvelden en opplevelse i seg selv. Alle er selvsagt velkommen også om de bare vil være med på dette møtet! Følg med på bloggen for tid og sted åssånn!

Tirsd. 15/10     Temakveld Bever! Agder Naturmuseum har leid inn den store beverutstillingen som nå turnerer i landet, og vi skal bruke kvelden både i denne, og gjennom foredrag bli bedre kjent med dette dyret. I tillegg vil NZF kjøre en ny runde av bestandskartleggingen av bever i Kristiansand! Dette er et prosjekt foreningen har kjørt i en årrekke, og som begynner å gi spennende data! Eldar Wrånes gir oss et innblikk i hva dataene har lært oss, og hvordan kartleggingen gjennomføres. Her blir det både ny lærdom og mulighet for å bli med som observatør i ny runde av kartleggingen!

Tirsd. 12/11     Exit Sør-Georgia! En gang var de noen få – så ble de mange tusen – og så skal de bort. Reinsdyrene som norske hvalfangere tok med til Sør Georgia ble et stort økologisk eksperiment på en øy som naturlig ikke har landpattedyr. Da det ble besluttet at dyrene måtte bort, fikk SNO og Carl Erik Kilander oppgaven med å finne ut hvordan man kan fange, avlive og få ut flere tusen reinsdyr fra en fjelldominert, veiløs og sub-antarktisk øy. I kveld forteller han oss hvordan det gikk for det Norsk-Svenske teamet som gjorde jobben, og hvorfor det måtte gjøres. Dette blir et spennende møte med natur og naturfag fra den helt andre siden av kloden!


Sønd. 1/12      Ud i skauen! På denne tiden har de deprimerte hentet fram Lugeren og Gunvor Hofmo’s samlede for å møte mørketiden. Zoologisk forening er derimot langt bedre rustet, og vår faste turleder/kaffikoker og bålansvarlige Bjørn Haugerud tar oss med ut i skogen for å vise at naturen er like flott å være i nå som i den lyse tiden. Få er flinkere til å finne spennende skogstrakter og nye stier og fár enn Bjørn Haugerud, så forvent en herlig tur ut i den nære villmarka sånn rett før julestria legger en klam hånd over livet!

Tirsd. 14/1/14  Årsmøte!!!  Et viktig lyspunkt og dessuten en bekreftelse på at du har overlevd juleinnhøstingsturene til Sørlandssenteret – vi gratulerer! Kvelden går med til «Dei faste postane» med årsberetning, valg, budsjett etc etc, og så de hyggelige tingene; Årskavalkaden med Hilde Skiffard (husk å sende inn bilder til henne!), samt festmiddag med tradisjonell julekost! (reker).  Påmelding senest ei veke før til en i styret!! – dette av hensyn til størrelse på bestanden av innleide krepsdyr som må bøte med livet for denne foreningen!
Møtene holdes på Agder naturmuseum – Gimle gård kl 18.30 om ikke annet er nevnt!
__________________________________________________________________________________Andre aktiviteter å sånn!

Skjøtsel av kulturlandskap
Foreningen er nå engasjert prosjekter med praktisk skjøtsel. Vi har inngått en ti års avtale med Miljøvernavdelingen, Fylkesmannen i Vest-Agder slåtte av enger på Flekkerøy (Belteviga i Olsøy-Ryvingen landskapsvernområde). Forvaltningen av verneområdet er delegert til kommunene med et områdestyre. Vi har fått signaler om at denne avtalen vil bli videreført med områdestyret for verneområdet. I fjor utvidet vi med nye prosjekt på Østre Randøya og nær Bladdalstjønn Holskogen i Vågsbygd på oppdrag fra Parkvesenet i Kristiansand kommune. Dette prosjektet er en del av oppfølgingen av «Nasjonal handlingsplan for slåttemark».

Dersom du synes dette høres interessant ut ta kontakt med Asbjørn Lie, asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no så setter vi deg på ei e-post-liste. Vi sender ut informasjon om prosjektet og når vi skal ha neste dugnad. Fordelen ved å bli med i prosjektet er at du får reduserte utgifter til turer og andre aktiviteter i regi av foreningen. Turene er åpne for alle medlemmene.

Medlemmenes femminnuttere!
Der hvor timeplanen og foredraget tillater, så rydder vi plass til medlemmenes ”femminuttere!” som avslutning på kvelden! Her er plass for ditt miniforedrag, noen utvalgte bilder eller kanskje foto eller film av noe spesielt du har sett i naturen. Ta med en minnepinne og ha i beredskap til møtene!


Foreningshyttene!!
For de som har zoologisk tid te overs etter dei faste programpostane, så anbefales en tur til Snikkedalen! Ca annenhver uke treffes frittgående medlemmer på Snikkedalen foreningshytte i Randesund for kaffi & sladder, planlegging av turer & aktiviteter.  Fra udpå høsten og gjennom vinteren kjører dessuten Bjørn Vidar Olsson en hensynsløs fugleforingsaktivitet fra et betydelig antall fórautomater, som gjør Snikkedalen til en hotspot for alt frøspisende fjærfe i mils omkrets. Fra camo-dekkede fotovinduer i hytta kan man så i den ydderste makelighet (bidemeyerstoler og trillbart kaffibord samt fire årganger med utvalgte fototidsskrifter) fotografere krekene rund fóringsplassen! Ta kontakt med BVO eller Kviljo for info og neste snikkis!

I tillegg til landfaste Snikkedalen, så deler NZF, NOF & botanisk forening på en hytte på Randøya! Denne er glimrende for foreningsaktiviteter med utgangspunkt i skjærgården, og er selvsagt betjent på Randøyadagen (juni, se neste program), hvor de tre foreningene presenterer seg for tilfeldige forbirekende. Ut over faste aktiviteter er hytta tilgjengelig for medlemmene når ledig; kontakt Asbjørn Lie eller Hilde Skiffard for info!

Flaggermus!
 Foreningen kjøptfor et par år siden  inn 10 detektorer for flaggermusregistrering, og er nå gjennom de første sesonger med famlende flaggermusjobbing i Kristianand kommune og tilgrensende arealer. Utstyret vi har kjøpt inn er latterlig enkelt å bruke (se www.batbox.com for info. Vi bruker Batbox Baton frekvensdelingsdetektor med BatScan 9.8 analyseprogram og noen billige digi-opptagere. Dette gir grunnlag for å kjøre lydanalyse på en vanlig PC for identifikasjon av arter - fett! Sesongen 2012 var begredelig med dårlig sommer flaggermusmessig sett, men vi håper på bedre tilslag i år! Det er plass til flere i prosjektet, så synes du det hadde vært interessant å låne en detektor og opptager og starte kartlegging i eget område til våren, så ta kontakt med Tor K etter et av møtene! (Ps. medlemmer som ikke er klinisk hjernedøde med hensyn på datateknisk innsikt, vil dessuten få sjansen til å låne en Ultramic 200 ultralydmikrofon (se www.dodotronic.com ) som gir grunnlag for ekte tidsekspansjons-opptak til PC, da er du rett inne i high-end ultralyd opptak og analyse på flaggermus!).

__________________________________________________________________________________


Styret består av;

Bobestyrer/leder Tor Kviljo (95244812)           Nestleder Lars Jøran Sundsdal (93258697)
Styremedlem Ann-Elin Synnes (93203914)    Styremedlem Arvid Anthonsen (99049794)
Styremedlem Hilde Skiffard (90652129)         Styremedlem Bjørn Haugerud (91670665)
Kasserer Nils Arnt Nilsen (92641204)              Styremedlem Linn Anette Haug (98684067)

Snailmail: NZF Sørlandsavdelingen v/Nils Arnt Nilsen, Teglverksvei 30, 4632 KRISTIANSAND

Ingen kommentarer: