Artsobservasjoner

onsdag 8. mai 2013

Tid for paddeparring - endelig er våren kommet! Turen går i år til Mumletjønn på Strai 8. mai

Kampen om hunnene er stor når paddene oppsøker yngledammene på våren.


 Hannpaddene henger seg fast på hva som i helst i håp om....
 Småsalander funnet i kanten av en dam, som enda ikke er i gytedrakt. Alle fotos: Beate Strøm Johansen

Paddeparringa er i gang, dvs de første dagene siden det har vært amfibie-vandrevær i natt - 5.-6. mai 2013 ( mildt og tåkete).

Vi leter hvert år etter en annen dam enn Storetjern på Flekkerøya, siden det er så dårlig med parkering der. Det skal være bra med padder i den øverste tjernet  inni skogen øverst på Odderøya. Vi bør sjekke denne, samt den på Flekkerøya, og gjerne flere hvis noen kjenner til en god gytedam.

Tjernet bak Voie kirke har perfekt beliggenhet med stor p-plass, men problemet er at det har blitt færre og færre padder der. Jeg har sjekket der allerede, men det var for tidlig. Denne lokaliteten bør også sjekkes igjen.

Tor Kviljo tok turen rundt til dammene på Odderøya "alle tre dammene på øya ble undersøkt. Fant ingen ting i Salamanderdammen og dammen ved barnehagen. Men fant både småsalamander og padde i tjenet"

Vi har fått inn mange tips om lokaliteter, og Mumletjønn på Strai ble valgt etter tips fra Pål Klevan.

Fra Beate Strøm Johansen, Museumspedagog på Agder naturmuseum:


ÅRETS PADDEPARRING:
Det blir paddeparring for publikum onsdag 8.mai  på  Mumletjønn på Strai, langsmed lysløypa. Vi  møtes inne ved Mumletjern kl 1800. De som vil komme før, kan selvfølgelig det. Ta gjerne med egen bøtte og  håv.

Kontakt Beate Johansen mobil 93218653 hvis spørsmål.

Her er veibeskrivelse:
Det er ganske greit å finne fram. Parkering ved barnehagen på Strai (ev. den store parkeringsplassen rett ved RV9 rett ovenfor Bunnpris). Følg vegen opp til lysløypa. Følg traktorveg innover parallelt med lysløypa. I grøfta der du krysser lysløypa lå det 6-7 padder i går. Ta av til høyre i et område der det pleier å stå noen bikuber, litt ved, og noen kvisthauger mm 
Alternativt går det an å følge lysløypa et lite stykke  (rød strek) til du kommer innpå hovedturløypa.


Da sees vi ved Mumletjønn, Asbjørn

Ingen kommentarer: