Artsobservasjoner

torsdag 22. mars 2012

Liv og røre ved dammer og tjern - nå også på dagtid!

Det kommer stadig inn nye meldinger om at paddene er på vei til yngledammen. Det kom melding til Agder naturmuseum at rundt 300 padder var sett på turveien mellom Svarttjønn og Bånetjønn i Baneheia i går kveld. For det er om kvelden det er mest liv i paddene så lenge det er litt tidlig for egglegginga. Men nå som gytinga nærmer seg med stormskritt i det varme vårværet, kan vi også se padder på dagtid som flyter rundt i vannskorpa eller sitter langs bredden.
Beate og Olav var ute ved andre Blandtjønn ved Voie kirke i Vågsbygda i går i dagslys kl 1530. De talte 20 padder i det lille tjernet, og det satt mange i området rundt tjønna, og de flyttet ikke på seg da vi gikk der, så trå varsomt så du ikke tråkker på dem! Paddeseongen i gytetjernet begynner nå å nærme seg sitt høydepunkt da vi også kan oppleve paddene på dagtid. Så bruk helgens finvær til å besøke kjente paddetjern! Det er sikkert fullt liv i Storetjenn på Flekkerøya nå om dagen!
Når gytinga er over så blir det plutselig helt stille i paddetjernene. Så det er viktig at dere benytter anledningen akkurat nå om dagen og i helgen og ut i neste uke. Så kan det hele være over.
Våren er i anmarsj, bokfinkene er på full fart tilbake og det er mye fuglesang å høre nå som vårsola begynner å varme. Hakkespettene er i gang med sin vårlige tromming, og hvitryggspetten er som vanlig først ute av spettene med å hakke redehull og legge egg.

Det er herlig, men hektisk med vår.

Tekst og foto: Asbjørn Lie. (tekst noe redigert av Beate)

Ingen kommentarer: