Artsobservasjoner

onsdag 14. mars 2012

PADDEPARRING fredag 16.mars kl 17 på Flekkerøya

Nå (per 13.mars 2012) pågår det massevandring av padder til gytedammen Storetjønn på Flekkerøya i Kristiansand. Hannene er minst og kommer fram samtidig og litt før hunnene. Her er årets første hunnpadde kommet fram til tjernet og er allerede heftig omslynget av en hann på ryggen. Zoologisk forenings utpekte ansvarlige for årets paddeparrings-arrangement var på befaring i går kveld; tirsdag 13 mars i 20-21-tida om kvelden og tok disse bildene!

En hannpadde flyter i mørket på vannflata og speider etter hunnpadder.
Det var fullt av hannpadder på veien inn til Storetjerm, som sitter med strake armer og speider etter hunnpadder som ankommer enkeltvis litt seinere enn hannene. Når en hunnpadde kommer forbi, hopper han opp på ryggen hennes og tviholder i "amplexus" med sine armer inn i armhulene til hunnen. Slik sitter han på hunnens rygg fram til vannet. Der vil ofte flere hanner hive seg over dem og klumper på 10-12 padder er ofte å se like før gytinga.

Tor Inge Vollan samlet og bar småsalamandre fra veien og bort til bredden av Storetjønn der de legger egg. Vi fant mange overkjørte småsalamandre på turveien - antakeligvis har turgåere, hundeluftere og mopeder drept dem uten å se dem siden de er svært små og vanskelige å se.

Vi fant cirka 54 hanner av småsalamander (Triturus vulgaris) og 17 hunner som vi bar bort til tjernet. Hele tiden kom det nye salamandre ut på veien mot tjernet. En nylig overkjørt hannpadde på turveien - antakeligvis av en moped.

Hvis noen ønsker å redde livet til disse amfibiene, kan det være en god ide å ta med seg en god hodelykt og dra ut til Storetjønn om kvelden eller natten nå denne uka, og bære padder og salamandre bort til bredden av tjernet.En småsalamander på den lange ferden mot gytedammen- en liten tass i den store verden!

De er stive og kalde og trege nå, og turen tar lang tid - med dertil overhengende fare for å bli overkjørt eller tråkket på.

Tor Inge Vollan (venstre) og Olav Didriksen (høyre) fotograferer 2 småsalamandre på veien.

Kysser de?

Hann av småsalamander til venstre, hunnen til høyre.


Hannen har store, sorte rundinger på magen. Hunnen har masse små, sorte prikker på magen. Hannen får dessuten en høy ryggkam med flott farger i blått og orange når han kommer i vannet i gytetida. Hannene er ofte litt mørkere på ryggen enn hunnene.


Tekst og foto: Beate Strøm Johansen

Ingen kommentarer: