Artsobservasjoner

fredag 23. april 2010

DAGENS ART fredag 23. april 2010

PADDE (Bufu bufo) er en amfibie. Amfibiene er dyregruppen som er mellom dyrelivet som oppsto i vann, og dyrelivet som videreutviklet seg på land, ved at de må gyte eggene sine i vann. Resten av livet lever amfibiene på land. Padder er spesielle siden de kan bli veldig gamle - hele 50 år! Sommer etter sommer kan den samme padden sitte under utelampen din om natten og spise insekter. Om dagen gjemmer de seg i hulrom i bakken, under steiner, stokker og ting som ligger på bakken. Vår art padde er den eneste arten som har røde øyne. Pupillene er rektangulære og ligger på tvers i øyet - det ser kjempestilig ut! Se en padde dypt inn i øynene neste gang du finner en!

Padder har vorter i huden som skiller ut gift. Giften finnes bare hos padder og har derfor fått navn etter det latinske navnet til padde ("bufo"): "bufonin". Man bør skylle hendene i vann etter å tatt på padder, men det er ikke farlig å holde padder. Hunnene blir mye større enn hannene, og hunnene er eldre enn hannene når de blir kjønnsmodne.

På bildet her ser du en hannpadde som flyter på overflaten i gytedammen om våren og speider etter hunnpadder. Hannpaddene kommer først til gytedammen om våren, og alle hannene pleier å komme samtidig så det blir en massiv paddevandring. Hunnene kommer vraltende en etter en over lenger tid. Det er så mye jeg kunne skrive om padder, men jeg må vel slutte av her. Ellers blir det altfor langt!
Tekst og foto: Beate Strøm Johansen

Ingen kommentarer: