Artsobservasjoner

tirsdag 27. april 2010

Dagens art: Røyskatt

I dag er det røyskatten som har æren av å være dagens art. Den hører til i mårdyrfamilien, som også inneholder ulike arter av otere, grevlinger, mår, mink, jerv og ilder. Den slanke kroppsformen gjør godt tilpasset smågnagerjakt i trange steinurer. Lemen og mus lever et farlig liv med denne krabaten i nabolaget!

Om vinteren er pelsen helt hvit, med unntak av den svarte haledusken. Dette gir en effektiv vinterkamuflasje. Pelsen er svært tett - med rundt 20 000 hår per kvadratcentimeter - og var tidligere veldig populær blant de velstående og adelige. Du kjenner den kanskje igjen fra kanten på den typiske kongekappen? (Siste delen av det latinske navnet - Mustella erminea - stammer antakelig fra tiden da røyskattskinn var en ettertraktet handelsvare fra Armenia. Første del er avledet fra dens rykte som effektiv musejeger).
Bildene ble tatt på Finse en varm sommerdag for noen år siden. Jeg slappet av i fjellsiden etter en lang dags feltarbeid, og da dukket denne nysgjerrige skapningen opp i en steinrøys like ved. Det er ikke alltid så lett å se forskjell på røyskatt og den nært beslektede snømusa, men i dette tilfellet var den så stor at det måtte være en røyskatt. Etter en liten stund forsvant den inn mellom steinene og viste seg ikke igjen, men god pauseunderholdning var det såvisst!


Mer informasjon om røyskatten kan du finne her: http://nidaros.nina.no/royskatt/artsfakta.htm


Tekst og foto: Thor Inge Vollan

3 kommentarer:

Fruen sa...

utrolig tøffe dyr dette :)
Takk for fint innlegg :)

Kristiansand Zoologiske Forening sa...

Hei Thor Inge velkommen som blogg-forfatter. Kjempefine bilder mvh Asbjørn Lie

Svensken sa...

Som sagt ett fint litet sött odjur..

Ville bara skriva att jag såg en på Kirkegata 54 i Kristiansand, komma springande ut på vägen från gången mellan husen. Den sprang över vägen och verkade väldigt förvirrad och panikslagen. Tyvärr så försvann den innan jag han ta upp mobilen och ta en bild, men den var lite kortare än 30 cm och hade svart svansspets, så det var inte svårt att fastslå vad det var.
Väldigt kul att få se en och att se den inne i stan var lika förvånande!