Artsobservasjoner

onsdag 21. april 2010

Dagens art: Slettsnok (Coronella austriaca)

Dagens Art er slettsnok, og det er en slags kvelerslange. Den har ikke gift, men kveiler seg rundt byttet og begynner så å sluke byttet med hodet først. Her er en slettsnok i ferd med å sluke en stålorm. Slettsnok spiser andre reptiler, samt spissmus (Pål Sørensen pers.medd.).
Når jeg prøver å fange slettsnok, så er det ofte at de biter meg. Det blir et bittelite sår som blør litt. Man må være helt sikker på at det ikke er en hoggorm man tar opp!
Slettsnok har prikker/flekker nedover ryggen, og ikke sikksakk (som hoggorm).
Vi kjenner for lite til hvor langt inn i landet og hvor langt opp i høyden slettsnok lever, så alle observasjoner mottas med takk! Dag Dolmen ved Vitenskapsmuseet i Trondheim samler inn all informasjon om utbredelsen av amfibier og reptiler i Norge.
tekst og foto: Beate Strøm Johansen


3 kommentarer:

Jorunn sa...

Hei! Vi har akkurat storfint besøk av en orm i stua. Den er ca 20-30 cm lang. Jeg måtte inn på nettet for å finne ut om det virkelig kunne være den sjeldne slettsnoken, og det var det! Dette er første gang jeg ser en slettsnok, så det var kjempegøy! Vi bor på landet og treffer stadig på buorm og hoggorm i nærheten. Vet at naboer dreper ormer de kommer over, selvom de er fredet. I vår hage er de imidlertid trygge for oss tobeinte. De er jo nyttedyr! Er litt forsiktig i tilfelle hoggorm, selvsagt, men de biter jo bare i selvforsvar.
Jeg trives med naturen rett utenfor døra, og dette er ikke første gang dyr forviller seg inn i huset. Slettsnoken i stua var nok motvillig invitert av en av kattene...
Vi viser dem gjerne veien ut:-) søndagsgjesten skal nå fotograferes før den settes fri igjen - langt unna kattene!

Tobias S Pettersen sa...

Hei!
Var på jobb i Halden i dag, der fant jeg ut at ormen jeg plukket opp var en slettsnok, jeg vil tro den var på ca. 60 cm. Den freste litt til å begynn med, men vi ble fort gode venner. etter jeg hadde følgt den på sin tur rundt blokkhjørnet bestemte den seg selv for å klatre på det avbrekte kosteskaftet jeg hadde i hånden som jeg la ved siden av den, den smøg seg ganske fort opp mot hånden min, men etter en liten stund klamret den seg fast i skaftet og ble med på tur rundt blåkka så jeg fikk vist fra den nye vennen min til gutta på jobben, snoken var ganske nysgjerrig og ville nærmest lukte på hendene våre, men ble litt engstelig og veste en gang, så vi slapp den fri, morsomt å se noe som visst nok er sjeldent, gleder meg til jobb i morgen;)

Har også noen bilder og en liten filmsnutt hvis noen er interesserte.

Hanne Megård sa...

Gikk meg på en slettsnok i Moss i helgen. Den var midt i målitidet sitt og slukte en stålorm.