Artsobservasjoner

tirsdag 7. september 2010

Lyngør, 3-6. september 2010

Steinkobber på skjær innenfor Askerøya 5. september 2010. De holder seg vekke fra dette området om sommeren når feriegjestene innvaderer den indre skjærgården.
Det er mer ro å finne nå på høstparten.Det skal ha vært bra med sild inne på fjorden i år, og med den kommer også makrellen - så kanskje det er litt til overs til steinkobba? Det sies at de eldste selene er mørkset i pelsen. Selen i forgrunnen er da trolig den eldste i denne flokken.
Admiral på gullris på Askerøya, 5. september, det er enda en rest av sommer.


En stor fin dagsommerfugl som sammen med tistelsommerfuglen er en typisk trekker, kan komme helt fra Afrika. Det fløy enda en del tistelsommerfugler rundt på øyene.
Jordbærkløver i blomst, en sjelden plante - snarlik hvitkøver som finnes i alle plener.

Etter at den er avblomstret sjønner en bedre navnet. Frø av planten ble samlet på Askerøya for oppbevaring på museum (Ex situ-bevaring).


Det satt mange korsedderkopper rundt sjøboda til Beate.



Sett underfra.
Den sitter klar og venter på et insekt skal gå i nettet.
Det var masse brennmaneter i sjøen, temperaturen var bare 16 grader så det fristet ikke veldig med et bad. Her to arter blå brennmanet, Cyanea lamarckii og rød brennmanet, C. capillata -lette å skille på fargen - og delvis størrelsen.
Mørkjordhumle, ei av de vanligste humlene å se ute i skjærgården nå, her på smørbukk som enda står i full blomst.
Ligustersvermerlave, Shhinx ligustri, på vei til å forpuppe seg? Stor 3-4 cm lang larve som er lett kjennelig. Larven lever på bladene av trær og busker i oljetrefamilien: ask, syring og liguster.
Den blir til vår største svermer, som flyr i juni- juli. Den overvintrer som puppe.
Enda, 5. september, var det en svalestjertlarve på strandkvann ned ved Spekebukta.
Strandsnipa, kanskje vår vanligste vader. Finnes ved de fleste vann i det meste av landet. Nå på trekket finnes den spredt langs sørlandskysten, aldri i store flokker som de fleste andre vaderene. Her fotografert på Stangholmen utenfor Askerøya 4. september.
De var ikke så mye vadere å se denne helga, men en ung sandlo satt ute på Flatskjær utenfor Askerøya. Ellers registrerte jeg storspove og 4 rødstilk i Spekebukta i helga.
Trekk av storskarv utenfor Askerøya. Det trekker mye skarv nordfra inn langs Oslofjorden og sørlandskysten nå tidlig på høsten.
Tekst og foto: Asbjørn Lie.
Tvedestrand 3.-6. september.

1 kommentar:

Anonym sa...

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1094985_493223850755863_1942112100_n.jpg vet dere hva denne heter?