Artsobservasjoner

torsdag 6. mai 2010

Dagens art: Vanlig øyenstikkerDenne lettskremte øyenstikkerarten (Aeshna juncea) er et vanlig syn over hele landet. Arten blir i overkant av syv cm lang, men veier bare i underkant av ett gram. Dette skyldes at kroppen for en stor del er fylt med luft. Dens store vinger og lette kropp gjør den til en habil flyger, og den kan nå hastigheter opp mot 40 km/t!

Synet til øyenstikkere er veldig forskjellig fra vårt, de kan se både forover, bakover, opp og ned med fasettøyne som er sammensatt av rundt 30 000 enkeltøyne. I motsetning til hva navnet skulle tilsi, utgjør ikke øyenstikkeren noen fare for øynene vårt. Derimot er hannen en hissigpropp som forsvarer territoriet sitt med stor iver, så noen fredelig skapning er den slett ikke!

Som nymfe lever den under vann, og er et kraftig rovdyr som gjerne gir seg i kast med store byttedyr med sine imponerende kjever. Nymfen puster med gjeller i enden, og den kan også bruke bakenden som rakettmotor for å komme seg raskt avsted under vann! Det kan ta rundt fem år før nymfen kryper på land og inntar sin voksne kroppsform. Deres voksne liv er kort, bare to-tre uker langt. Kanskje det er derfor de flyr så fort?

Tekst og foto: Thor Inge Vollan

1 kommentar:

Anonym sa...

Oh Yeaa! jeg så nettop den jævern der med katteousen å han fløy rundt og forbi oss!! Og det var veeeldig morro!" Oh Yeaa! Spenning i Hverdagen Oh Yeaaa! Pizzle Nizzle Diuzlle...