Artsobservasjoner

mandag 31. mai 2010

NZF's BARNEGRUPPE på LYNGØR!Helgen 28-30 mai inviterte Beate barnegruppa i NZF-Kristiansandsavdelinga til helgetur på hytta si på Lyngør. Det var en blanda værmelding før vi dro, men vi fikk kjempefint vær. Fredag formiddag regnet det masse, men da vi kjørte retning Aust-Agder etter arbeidstid, ble det blå himmel og nydelig grillvær. Lørdag blåste det opp til kuling samtidig med at det var knallsol. Søndag morgen regnet det lett, men så ble det fint vær resten av dagen og lite vind, så da dro vi på båttur til Flatskjæra ved Lyngør Fyr.
Speken-området på Lyngør er kjent for sine mange jettegryter, både store og små. Disse ligger i det nærmeste turområdet til Beate's hytte. Flotte former i svabergene etter istiden. Bør inspirere en kunstfotograf?

Asbjørn og Beate tok med seg jentene (Synne og Ingeborg Stokke) til holmene i bukta til Beate (Sønderstrandsbukta) for å telle måkereir. Måkene blir regelmessig matet av Beate m fler, og er ikke redd for oss. Ingen måker forsøkte å skremme oss vekk fra reirene sine.

Fiskemåkereir med 3 egg blir beundret av Ingeborg og Synne. Ingeborg er redd for at måkene skal stupe ned og hakke henne i hodet, så hun holder hånda på hodet for sikkerhets skyld!

Vi fant også mye lekker gåselort! Beate tok selvfølgelig med seg en del prakteksemplarer for å bruke til Natur-Sommerskolen på jobben (Agder naturmuseum).

Her fant vi rumpetroll! Dette er den tradisjonelle rumpetrolldammen, og den ligger ved Krigshola på Speken (vi ser littt av Langholmen helt i bakgrunnen). Denne dagen fant vi faktisk rumpetroll i 3 andre dammer utover på Speken. Kjempeartig! Nusselige rumpetroll i dam ytterst på speken mot Kjerringa/Fiskeskjær. Padderumpetroll er sorte, mens froskerumpetroll er grå. padderumpetroll er små, mens froskerumpetroll blir svære. Padderumpetroll svømmer i tette stimer, mens froskerumpetrollene prøver å unngå hverandre og svømmer rundt enkeltvis.

Det lå mye eggeskall fra ærfugl rundt omkring. Ingeborg prøver her å sette sammen 2 biter for å se om de hører sammen - kanskje kan hun lime det i sammen og få et helt egg? Ingeborg fikk bitene med seg hjem i en tom isboks (vi jobbet hardt med å få i oss 2 liter krokanis først!)

Ena med de to styggsøte hundevalpene Anja og Sofie beundrer Krigshola sammen med Ingeborg og Synne. Krigshola er en diger jettegryte der lyngørbefolkningen søkte tilflukt under slaget i Lyngør 12. juli 1812.

Tekst og foto: Beate Strøm Johansen

1 kommentar:

TurboLotte sa...

Næææh så fiint sted!!!