Artsobservasjoner

tirsdag 9. november 2010

DYRESPOR I SNØ

Nå kommer en ny vinter og vi gleder oss til å oppleve nye og spennende dyrespor i snøen! Her kommer en liten oppfrisking på dyrespor i snø for dem som synes sånn er litt artig!
Her har 2 spor krysset hverandre på isen på Vevann i Tveit 2007 (over). Mink har hoppet ned mot venstre, og skogmus har hoppet opp mot venstre (de minste sporene).

Hvilket dyr har hoppet her? = jeg mener det er mink. 5 tær, ikke svømmehud, og størrelsen stemmer. Dessuten er bildet tatt på Vevann på Ve i Tveit, og minken følger bekker, elver og vann.
Hvem har sklidd på isen på bildet over? = Rådyr! Stakkars, det trodde visst at det var trygg snø og ikke glatt is under snøen! Fra Vevann i Tveit 2007.

På bildet over tror jeg det er rødrev som har gått mot venstre øverst, og mink (eller annet mindre mårdyr) som har gått mot høyre under. Bildet er tatt på Vevann i Tveit.

Hvilket dyr? = brun rotte. Du ser bakfotsporene og merker etter halen. Fra hagen i Vågsbygd.
(PS. Rotta ble funnet død senere på våren).
Hvilket dyr (over)? = hare, begge bakføtter. Bakføttene er lange. Mye pels under fotsålen om vinteren gjør at haresporet i snø blir utydelig.

Hvem har hoppet her? = snømus eller røyskatt.
Hvordan kan jeg vite det? = De har typisk 2 + 2 hopp; altså et hopp med kort avstand (2 hull i snøen) og et hopp med lang avstand (de neste 2 hull i snøen). Sånn går det annenhver gang - kort hopp, langt hopp, kort hopp, langt hopp. De lander med framføttene først, og så plasseres bakføttene i samme spor som framføttene når de kaster seg framover igjen med framføttene forover. Sporavtrykkene i snø blir oftest bare små hull med det karaktersistiske mønsteret : kort-lang-kort-lang.
Hvem har hoppet her? = hare.
Hvilken vei? = mot venstre.
Hva er bakføttene? = De forreste, dvs her til venstre. Framføttene er mye mindre og asymmetriske, dessuten plasseres framføttene alltid etter hverandre istedefor ved siden av hverandre (som ekorn).
Tekst og foto: Beate Strøm Johansen

Ingen kommentarer: