Artsobservasjoner

onsdag 24. april 2013

Arvids fuglebrett, del 3.




Beklager, rekkefølgen ble jo helt feil, omvendt av hva jeg hadde tenkt.  Man lærer stadig her i livet.  Håper bildene allikevel kan være til glede og inspirasjon!!



 Her kommer gamlehauken (hunn, til venstre) og valser opp med "Veslemøy". Ingen tvil om hvem som er sjefa !!
 Se så!  Endelig frokost.  Gamlehauken (hunn)
 Kom igjen, om du tør !!
 En av de riktig kalde morgenene, klager hun over kalde bein, tro ?  Det gjorde i alle fall jeg !!
 Forberedelse til frokost.  Ribbing av fasan.
 Frokost i den gyldne time.
 Var det noen som misunnet meg maten?
 Nice bird.
 Bestikket er i orden.
Kongen på haugen.  Sees vi vinteren 2014?



Tekst og foto:  Arvid H Anthonsen
Fotolokalitet: Randesund, vinteren 2013.

Hønsehauk på Arvids fuglebrett, del 2:

 Morgenstemning, den "gyldne time","Veslemøy" på grevling.  Haukene foretrakk grevling fremfor annet for, kanskje fordi de var høstfeite og og gode, klare for vinteren.
 "Veslefrikk" må pent vente på tur, mens storesøster forsyner seg av delikatessene.
 En støyende kråkeflokk passere over fuglebrettet.  "Veslemøy" gjør sitt beste for å gjøre seg så lite synlig som mulig, og samtidig skjule sitt "bytte".  Denne oppførselen gjentok seg hver gang det var kråker i området.
 Musvåken  gjorde også sin entre`med jevne mellomrom.  Her venter den på tur.
 Den som venter på noe godt...........
 Åtet forsvares med intense skrik.
Call of the wild.



Tekst og foto:  fremdeles Arvid H Anthonsen.
Også disse bildene er tatt i Randesund.

Hønsehauk på Arvids fuglebrett vinteren 2013.

Naturgløtt med hønsehauk i 3 deler.
Del 1:

 Fuglebrettet er ikke hjemmesnekret, det er laget av naturen selv.  Her ligger grevlingen klargjort for hønsehauken.
 Det går lite med solsikkefrø på mitt fuglebrett, her går det mer i "storkjøkken" mat.
 Her er unghauken hann, jeg har døpt ham "Veslefrikk".
 Unghauken hunn, "Veslemøy".
"Veslemøy" i soloppgang.


Tekst og foto Arvid H Anthonsen
Alle bilder tatt på åteplass i Randesund vintern 2013.
Jeg har tilbragt grovt regnet 70 timer i kamuflasjen med temp fra +2 til - 14 grader.

mandag 22. april 2013

Bjørn Vidar Olsson viser bilder i zoologisk 23. april - en smakebit!

Kvinand hann! Foto: Bjørn Vidar Olsson.

Hovedforedraget blir fra Hilde Skiffard  tur til Anholdt, men
"Hvis det blir tid til det viser jeg en kort serie fra 2 besøk i Søderåsen Nationalpark i Halland i Sverige.  Legger brett på landskapet og fuglene i dammen der.
Legger ved 2 bilder som illustrerer kåseriet.

Mvh. Bjørn Vidar".

Det blir tid!

Møtet er åpent for alle, så da sees vi på Agder naturmuseum kl. 18.30 tirsdag 23. april 2013.

Asbjørn Lie, NZF

torsdag 18. april 2013

Vår!

Endelig ser det ut til at vinteren har sluppet taket og at våren har kommet for godt! Det var deilig å ta turen inn i Aberdalen og inn til Rossevann igjen. Sola varmet og det var det flere enn jeg som hadde merket:


Denne padden var på vei fra vinteroppholdsstedet sitt og ned mot bekken eller Rossevannet.

Fuglene sang:  bokfinker, måltroster, rødstruper og svarttroster. Og en sannsynligvis bokfink som lignet mer på en mellomting mellom en bokfink og en trepiplerke. Men uten slutten til begge disse artene. Og det er enda litt tidlig for trepiplerka (?) Det var heller ingen fugler som viste en slik akrobatikk som det trepiplerka gjør.


Langs veien hadde hestehoven tittet fram! Deilig, gul og struttende!



Endelig er våren her! Gisle


Påskeferie på Anholt - blant sel og fugl! ved Hilde Skiffard i zoologisk tirsdag 23. april kl. 18.30



Påskeferie på Anholt - en uventet svipptur til total avslapning! Omgitt av sel, fugletrekk og praktfullt vær med innslag av havertparring og 100 talls rovfugl på løpende bånd langs stranda.

Hilsen Hilde :-)

Ikke noen dårlig erstating for fordraget om fritidsfiske i sjøen!
Bjørn Vidar Olsson skal også finne fram noen bilder, så dette kan bli bra!
Møtet er åpent for alle, vel møtt!
Følg med hilsen Asbjørn

Avlysing av foredraget 23. april om fritidsfiske i sjøen!

Dessverre mister vi et av kanskje vårens mest spennende foredrag! Foredragsholder Torbjørn Opsahl har blitt syk, og har dessverre ikke anledning til å holde det planlagte foredraget over mastergraden sin; Virkningene av fritidsfiske i sjøen. Foredraget skulle vært holdt på møtet nå tirsdag 23. april. 

Heldigvis er foreningen oppsatt med hurtigarbeidende medlemmer, og i en fart blir derfor en alternativ møtekveld satt opp, men her er det også glimrende plass til DEG - og bildene dine! 

Innledningsvis slipper vi til Hilde Skiffard - notorisk fotograf og nyss hjemkommet fra en ukes tur på Anhold - øya ute i Kattegat som byr på fugl, strender og sel - i tillegg til gyselig kald Kattegat vind! 

Etter Hilde sine havlige orienteringer, tar Bjørn Vidar Olsson (enhver videre presentasjon overflødig - han har vært notorisk til stede i byens foto & naturrelaterte foreninger i over førti år nå!) oss med ud i naturen et eller annet sted - jeg aner ikke hvor, men både bilder & fortelling er se & hørverdig til stede når BVO slipper til!  

I tillegg til disse to, er dette møtet en utmerket anledning for å holde en utvidet "medlemmenes 5 minutter" hvor hvemsomhelst kan vise bilder og/eller fortelle fra siste opplevelser udinaturen! Bare ta med minnepinnen - så skal vi sørge for at PC og prosjektor denne gang er samkjørt og i humør...  Sees på Agder Naturmuseum tirsdag 23. april!
 

onsdag 10. april 2013

ORRELEIK i Abusland, Evje

En iskald natt på orrehaneleik i Abusland, Evje 

På sparket fredag kveld 5.april fant vi ut at vi ville dra på orreleik neste natt. Vi ringte Bjørn Haugerud, som er NZF's orreleikambassadør for området Abusland i Evje. Han fortalte at det var mye snø der, 50-70 cm, og at det nå om dagene var minus 15 grader om natta der oppe. Han tipset om at han hadde sett spor etter orreleik-aktivitet på ei myr litt lenger sør enn den myra vi pleier å besøke.

Vi oppdaget plutselig at vi verken hadde pulk eller kjelke eller sklibrett til all bagasjen, så da var det å pakke i 2 ryggsekker og gå 2 ganger. (positive som vi er syntes vi det bare var fint å få litt lenger skitur!). Vi måtte bruke klister. Vi gikk over vannene (Ystevann og et par til) rett til leikmyra. Det var lett å gå, flatt og fint, så da var det ikke så farlig om sekkene var tunge. 





Vi satte opp et vanlig 3manns fjelltelt med inngang rett inn i et kamuflasjetelt, så vi kunne krype rett inn der neste morgen når orrhanene begynte levenet. Vi satte kameraene opp på stativ så alt sto klart der inne.


Det kom noen voldsomme vindkast, så det var ikke lett å tjore fast teltet i trær og i snøen, men det gikk til slutt. Det ser da ganske koselig ut?




Trøblete å få tent bålet pga de sterke vindkastene. Vi frøs og maten ble ikke god, så vi krøp ned i soveposene tidlig. Med tykke soveposer er det bare skjønt å ligge ute i kulda! Det er bare tiden før og etter soveposeoppholdet som er så innmari frrrrrrr........


Orrhanene begynte spillet på myra etter soloppgang, så det må ha vært ihvertfall 0730. det kom 5 haner ned på leiken. De fortsatte ca halvannen time. Da var det bare 2 haner igjen som spradet rundt der.













  Da vi gikk hjemover dagen etter, sjekket vi sportegn på den faste "Haugerud"-leiken ; og der lå det helt ferske fjær etter nattens kamp! Så nå er det bare å komme seg ut på orreleik! Vi hadde bare 5 haner nede på vår myr, så det blir spennende å se framover hvor mange som leiker framover nå.

Tekst og foto: beate strøm johansen











Grønlandssel?

 



Bildet er fra Tempelfjorden forrige uke og denne selen var mye større enn ringselene (som det var mnage av på isen).

Jeg mener dette muligens er grønlandssel og er takknemlig for innspill