Artsobservasjoner

fredag 5. februar 2010

Fargemerking av fugl

Gjennom året har jeg observert og fotografert fargemerkede fugl. Sildemåka nedenfor ble fotografert på Store Timblinger 26. april 2009, og seinere på brygga på Bragdøya 6. juni. Nummeret på ringen kan leses av. Det går ikke på fossekallen fotografert i Mevann på Repstad i Søgne 10. januar, men kombinasjonene av lys blå ring, vanlig ring og rød ring på høyre bein kan vel kanskje si noe om hvor den er ringmerket? Er det noen som kan spore historien til disse fuglene? Legg inn er merknad her på bloggen eller send ei melding til meg, vh Asbjørn.

Denne fuglen, sildemåka, ble merket på Breidalsholmen, knappe 800 meter fra Timlingen, 25.4.2004, av Sven Rislaa. Den ble merket som voksen hann, og var vel på næringssøk da den ble fanget og fikk fargeringen sin. Den er forøvrig ikke rapportert utenom disse to avlesingene. Normalt er sildemåkene på den Iberiske halvøy og i nordvest-Afrika på denne tiden, det er sikkert denne fuglen også :-)Det er fargeringmerket mange måker både i Kristansand og vestover i fylket de siste 10-12 årene. Fiskemåker og hettemåker med hvit ring, gråmåker, svartbak og sildemåker med blå eller svarte ringer. Alle ringene begynner med J. Men kan få vite hvor fuglene er merket eller sett tidligere enten ved å sende meg en mail, eller ved å gå inn å nettsiden www.ringmerking.no/cr og registrere fuglen der. Da vil man få opp merkedata og funn umiddelbart, og man får se google maps, får se bilder av fuglen om de finnes, samt legge inn bilder av fuglen man har sett. Det er til stor hjelp for oss som ringmerker disse fuglene om flere tar seg tid til å lese dem av og rapportere dem :-) Og ikke minst, det er veldig gøy når man først får begynt. Veldig mange av fuglene man ser har tidligere avlesinger, ofte avlest mange ganger også. MvhMorten Helberg
10. februar 20101 kommentar:

Morten Helberg sa...

Heia

Denne fuglen ble merket på Breidalsholmen, knappe 800 meter fra Timlingen, 25.4.2004, av Sven Rislaa. Den ble merket som voksen hann, og var vel på næringssøk da den ble fanget og fikk fargeringen sin. Den er forøvrig ikke rapportert utenom disse to avlesingene. Normalt er sildemåkene på den Iberiske halvøy og i nordvest-Afrika på denne tiden, det er sikkert denne fuglen også :-)

Det er fargeringmerket mange måker både i Kristansand og vestover i fylket de siste 10-12 årene. Fiskemåker og hettemåker med hvit ring, gråmåker, svartbak og sildemåker med blå eller svarte ringer. Alle ringene begynner med J. Men kan få vite hvor fuglene er merket eller sett tidligere enten ved å sende meg en mail, eller ved å gå inn å nettsiden www.ringmerking.no/cr og registrere fuglen der. Da vil man få opp merkedata og funn umiddelbart, og man får se google maps, får se bilder av fuglen om de finnes, samt legge inn bilder av fuglen man har sett.

Det er til stor hjelp for oss som ringmerker disse fuglene om flere tar seg tid til å lese dem av og rapportere dem :-) Og ikke minst, det er veldig gøy når man først får begynt. Veldig mange av fuglene man ser har tidligere avlesinger, ofte avlest mange ganger også.

Mvh

Morten Helberg