Artsobservasjoner

onsdag 15. juni 2011

SALAMANDER-TELLING i restaurerte dammer

Tirsdag kveld 14. juni 2011 ble det foretatt etter-registrering av de nylig restaurerte dammene i Kristiansand sentrum, 2 dammer på Odderøya og 2 dammer på Lund.
Dammene ble restaurert denne vinteren (desember 2010) av kommunen, og det er viktig å gjøre en grundig undersøkelse i etterkant for å se virkningen av opprensingen. Vi gjorde selvfølgelig salamandertellinger på forhånd, og noen av dere som som leser dette var sikkert med på det! Prosjektet ble gjennomført i Det Internasjonale Naturmangfoldåret 2010 som et samarbeid mellom Agder naturmuseum, Zoologisk forening og Naturvernforbundet lokalt.

Vi møttes kl 1700 ved den kjente dammen i "Salamanderparken", den nedre dammen på Odderøya. Dammen var nå dyp og ren, faktisk så dyp at det ikke gikk å gå nedi med vaderstøvler. Fortsatt ganske kaldt vann her, antakelig pga skygge fra de store trærne.


Zoologisk forening's nyeste tilskudd, Anne og Ståle, møtte opp på superkort varsel og lærte seg raskt kjønnsbestemming av småsalamander. Her (over) er Anne tilvenstre, Marthe i midten og Beate til høyre. Smasalamanderen i midten for oppmerksomheten.

Brit og Beate viser hverandre sine salamandre! Etter 10-20 håvsveip hadde vi fått 4 stk småsalamander, 2 hanner og 2 hunner, begge velvoksne. Til venstre i karet er en hann og en hunn, hannen øverst med bølgete, bred hale.

Så gikk turen opp til den øvre dammen på Odderøya. Den var før bare en myrsump, men med masse salamadre i fjor forsommer. Nå ble vi positivt overrasket: det var jo blitt en ordentlig dam! (se under) Det var også satt opp gjerde, og mye trær var fjernet. Nå var det blitt åpent og lyst.


Vi håvet rundt hele dammen, men alle salamanderne befant seg i den solfylte enden her, med litt vannplanter. Nå var det kommet noe slimete grønnalge-greier i vannet som var ganske ekkelt.

Beate hadde vadebukser og gikk så langt uti som mulig. Størsteparten av fangsten ble gjort av personen med vadebukse, og det ble også resultatet i for-undersøkelsen i fjor på denne tida.


Øyvind Bruse hadde med sin datter Marie Bruse, som tar biologi på vgs. Hun hadde nå sitt livs første salamander-opplevelse, og vi håper at biologi-interessen ble styrket!


Totalt ble 9 småsalamandre funnet i øvre dam på Odderøya, 4 hanner og 5 hunner.


Et knippe hann-salamandre i hånda! hannene har store sorte prikker pp magen og bølgete bred halekam.
Så dro vi til Stadion dammen i heia bak gamle START-stadion på Lund. teglverksveien.

Denne dammen var nesten helt gjengrodd i fjor, og nå var den blitt fantastisk. Den ivrige huseieren i bakgrunnen har tatt ned alle trærne på friområdet og benyttet friområdets grunn til å lagre veden. Vi håper han snart flytter ved og kvisthauger over på sin eiendom så det blir lettere for allmenheten å komme til dammen.

Nils Arnt, pensjonert lærer, hadde med et buorm-skinn han hadde funnet i Mandal.


I stadiondammen så vi først 4 salamandre i vannet da vi kom. Brit og Marthe fra Naturvernforbundet har vært der 2 ganger tidligere denne våren, og har da talt 10-20 småsalamandre rundt hele Stadiondammen (det er en liten dam). Så her er det bra!

Til slutt dro vi til dammen ved stjerneblokka på Hamreheia, på kommunens lille friområde der oppe. Her var dammen blitt stor og åpen. den var veldig gjengrodd i fjor, og det var nærmest umulig å håve i den i fjor. Nå var den flott.

vannkalv og salamanderlarve (over).
salamander larve.


Foto: Asbjørn Lie.

Tekst: beate strøm johansen


1 kommentar:

Nils Arnt Nilsen sa...

Så flinke dere er, Asbjørn og Beate.Topp å lese tekstene og se de supre bildene dere knipser!
Nils Arnt.