Artsobservasjoner

søndag 21. august 2011

Kurs i insekter og kryptogamer knyttet til gamle trær i zoologisk

Gammel innhul eik med mye rødmuld på Åros i Søgne 20. august 2011 - et interessant tre for oss som er interessert i insekter og og kryptogamer (sopp, mose og lav).
Inne i huleika fant jeg dette fruktlegemet av oksetungesopp, Fistulina hepatica. Masse rødmuld, gjemmested for noen insekter?

Ved rota av den gale eika var det et annet fruktlegeme - en flott sopp som jeg ikke finner så ofte. Den var tidligere på lista over sjeldne og truete arter. Kanskje en indikator for andre sjeldne arter.

Hva med denne, ei resupinat kjuke eller en barksopp?


Hva er dette? Det skal vi finne mer ut av på kurset som zoologsik forening arrangerer i samarbeid med SABIMA 27.-28. august 2011.


Insekter står også på programmet. Denne rovflua, Asilidae, har fanget ei annen flue i lufta og er i ferd med å fortære den. Den ligner svær på ei danseflue, Empis tesselata, i insektboka mi. Eller kanskje en nærstående art? Terjevann 18. august 2011.

Larve til stor snabelsvermer, Deilephila elpenor i veien inn til Terjevann 19. august 2011. Kanskje på vei for å forpuppe seg? Den har spist seg stor og feit på mjølke- eller maure, den var i alle fall lengre enn 5 cm - en kjempestor larve. Sikkert gått på geitrams som er blitt vanlig langs veikantene langs veien. Men ingen av disse insektene er spesielt knyttet til gamle trær! Spennede å lære mer om hvilke arter vi kan finne på gamle trær .

Til å hjelpe oss med det kommer Halvard Holtung fra SABIMA. For å finne ut av soppene i den gamle eika kommer Even Wollstad Hansen, SABIMA. Vi får også med oss mange lokale dyktige folk så her er det mye å lære. Kurset er gratis, og vi skal ha eksursjon til områdene ved Tjomsevann, Lyngbudalen naturresevat i Søgne på lørdagen. Ettermiddagen drav inn til Agder naturmuseum for å studere innsamlete dyr og sopp nærmere.

Søndag skal vi til Nedre Timenes og Tveit kirke, hvor vi tidligere i år hengte opp feller for fangst av insekter ved gamle innehule trær.

Alle er velkomne.

Har du lyst til å bli med ta kontakt Asvjørn Lie.

PS! Fredag kveld kl. 21.30 arrangerer vi flaggermustur fra Søgne gamle kirke i Samarbeid med Agder naturmuseum.

Ingen kommentarer: