Artsobservasjoner

tirsdag 24. april 2012

ORRELEIK for BARNEGRUPPA 2012


 21-22 april 2012 møtte 3 familier opp på barnas orreleik-helg i Abusland i Evje og Hornnes kommune.Vi var de samme familier som i fjor, men i år var flere barn blitt med. De yngste syklet veistykket til Bispestolen, men derfra måtte vi gå.
Vi surklet over våte myrer. I fjor gikk vi på ski her på samme tid!
Jente-delegasjonen på turen - fra 6 til 47 år!
Mye tung bagasje å bære over våte myrer. Både været og myrene sugde denne dagen.
 Få musehull og museganger i graset denne våren. I fjor var det fullt av muse-sportegn overalt!
Hjelp! Et drap har skjedd! Purremannen (=Hercule Poirot) hadde antakeligvis løst mysteriet, men det gjorde ikke vi. Det kom forslag på rødstrupe og rødstjert som var drept og spist opp.
En furukongle sitter fast i en uthogd sprekk i furustammen. Hva er dette? Dette er en "spettesmie". Det er flaggspett som gjør dette. Den setter konglen fast for å hakke ut de proteinrike konglefrøene. Under treet lå en haug med opphakte kongler.
Enda et sportegn! Vi fant ut at det måtte være elglort. Tenk at Norges største fastlands-pattedyr lager så små lorter!

Endelig framme ved orreleik-myra, vi la fra oss bagasjen og gikk rett bort til bålplassen for å svi pølser. Olav kom dagen før og møtte oss med rykende bål!
Da vi hentet vann, fant vi denne døde lemenen i lyngen. Den har ligget her død gjennom vinteren, og nå var hodeskallen kommet tydelig fram
Slik ser hodeskallen ut. Beate tok den selvfølgelig med seg!
På tisseturene gjorde vi fargefulle oppdagelser, som denne blomsterlaven (eller rødbegerlav?).

Barna  gjorde en iherdig innsats for å sikre fortsatt bålbrenning utover kvelden. Alle tynne tørrfuruer i nærmeste omkrets ble angrepet med øks og sag! (neste år må vi flytte bålplassen til et sted med flere tynne tørrfuruer!)
Faller treet snart nå, tro?
Godt samarbeid må til!
Alle barna (unntatt en) holdt på i timesvis med vedhogst.......Mannfolka holdt pølsene varme ved bålet  mens barna hogget ved og Beate fotograferte...
Den første tørrfurua er nede og endelig lagt på bålet. Verket beundres!

Det mørknet omsider og det ble stemningsfullt ved bålet. Nå hørte vi orrfuglene synge i trærne innover.....nydelig lyd!
Fornøyd vedhogger har nå lagt på en einerkvist og det spruter skikkelig!
Det ene einerkrattet etter det andre forsvant på bålet....
Mørket la ingen demper på hogge/sage-aktiviteten!
Gnistregnet fra einerbuskene beundres av alle.
Natti natti i barhytta. Det var ikke så kaldt men godt å ha på lue.
Flere av de unge hadde problemer med å sove ettersom Beates snorking tiltok time for time. En banket i liggeunderlaget og en annen lyste Beate i ansiket med lommelykt for å få slutt på ulyden.!!
Det ble dårlig med orreleik om morgenen. En orrhane kom ned i mørket og begynte å kjoe, men så hørtes noen kraftige vingeslag og deretter ble det stille og ingen flere orrfugl kom på leiken. (Ble den tatt av rovfugl?) Det regnet og sluddet og blåste noe veldig om natta og utover morgenen, så vi tok frokost i soveposene.
Da det ble nesten opphold, pakket vi sammen og trasket tilbake mot bilene.
En fornøyd gjeng på vei hjem fra orreleiken!
Olav Didriksen dro alene opp på leiken fredag, og opplevde 3 orrhaner på leiken på den svære myra. Mange orrhøner satt på bakken og i trærne rundt, blandt annet rett over kamoflasjeteltet hans! Orrhanene holdt seg midt på myra blandt noen småfuruer, så avstander ble stor og det var vanskelig å få gode bilder.
Olav forteller at det var lyden av orrhanespillet som fascinerte mest - det trillet toner gjennom lufta fra alle kanter! Virkelig stemning!
Orrhøne i toppen av ett av trærne på leiken.
På bilveien hjemover traff Olav på denne røya som gikk i veien og spiste grus.

Tekst:Beate Strøm Johansen
Foto: Alle (mest Beate strøm johansen)

Ingen kommentarer: