Artsobservasjoner

fredag 11. mai 2012

GREVLING (Meles meles) i hagen!

Torsdag 26.april 2012 fikk jeg mitt livs mest spennende gave: VILTKAMERA!!!!

Det er jo en helt genial oppfinnelse!!! Man kan spionere på dyrelivet i hagen mens man sover sin dypeste søvn!
Alt man trenger å gjøre er å sette inn batterier, en minnebrikke og slå på ON-knappen- Lettere kan det ikke bli! Dette er et Bushnell-kamera. Det kan ta både bilder og video.

Vi bor i Vågsbygd like ved Karuss. Vi satte opp viltkameraet i hagen neste dag, og bandt fast en død, rå høne i en gammel trerot. Vi bandt fast kameraet på et tre noen meter i fra, og satte det på stillbilder. Vi visste ikke hvor langt unna åtet skulle være, så dette ble jo  bare et første forsøk. Så reiste vi til Runde (ved Ålesund) i 4 døgn. Spenningen var stor da vi kom tilbake - hadde det vært noen dyr eller fugler på åtet? Vi håpet på en rovfugl, og kanskje noen gode skjærebilder. Om morgenen 2. mai tok jeg inn minnebrikka og satte i PC'n. 

Første natten 27-28 april: 2 ulike katter.
Andre natten 28-29 april: en stripet katt - og så:  EN GREVLING!!!!
Tredje natten 29-30 april: katter og GREVLING!!!
Fjerde natten 30 april - 1 mai: 3 ulike katter og GEVLING!!! åtet var nå spist opp.
Femte natten 1-2 mai: en stripet katt. 

 Dette er det aller første bildet av grevlingen, den kommer inn i bildet fra høyre. Viltkameraet tar svart-hvit bilder i mørket. Jeg jublet høyt da jeg så den skjønne grevlingen. Tenk at vi har et vilt dyr i hagen vår!!!
 Grevlingen gikk rundt og snuste, og tok så et tak i åtet og prøvde å dra det løs. Høna var heldigvis bundet godt fast. Ellers hadde grevlingen dratt med seg i skjul, og vi hadde ikke fått flere bilder.
 Siden grevlingen ikke klarte å løsne åtet fra den andre siden, så prøver den seg fra denne siden.
Det gikk ikke på den andre siden, så de prøvde den på nytt på denne siden! her tar den et godt tak i høna og drar til! Det løsnet bare fjær.
 Grevlingen tar et nytt tak.
 Så drar og røsker den alt den er god for. Men høna sitter bom fast.
 Kanskje jeg skal forsøke litt fra denne enden?
 Grevlingen tar et godt bitt rundt åtet. Grevlingen har ikke så stor munn og ikke lange tenner, så den har problemer med dette seige hønekjøttet.
 Grevlingen tar et nytt tak i høna og røsker i vei!
Den fikk bare munnen full av fjær! 
Men grevlingen ga ikke opp! Den fikk spist noen kjøttbiter etterhvert! Til slutt var det lite igjen av åtet. Denne natten holdt den på med åtet fra kl 00:49 til kl 02:51. 

Grevlingen kom tilbake neste natt og klarte da å spise resten av åtet. 
Den var ved åtet fra kl 22:58 til kl 23:44. 
Natten etter kom den ikke tilbake. Og så ble brikka tatt inn og sjekket!

I de påfølgende nettene er viltkameraet blitt flyttet og åtet er flyttet, og vi har prøvd oss fram med avstanden fra kamera til åtet. Vi har tatt bilder en natt til, og deretter video på 30 sekundersopptak. Følg med på neste blogg i viltkamera-føljetongen!

Tekst: Beate Strøm Johansen
Foto: Bushnell viltkamera

Ingen kommentarer: