Artsobservasjoner

mandag 13. mai 2013

VELLYKKET PADDEPARRING på Strai

VELLYKKET PADDEPARRING på Strai 8.mai 2013

Plutselig var paddesesongen over oss, og hals over hodet måtte vi få laget det årlige paddeparrings arrangementet. Dvs det er Agder naturmuseum og botaniske hage ved Beate S Johansen som arrangerer den offisielle paddeparringa, men zoologisk forening er positive bidragsytere med blide padde-entusiaster og god annonsering via sine kanaler.

 Hvert år har vi forsøkt å finne et nytt sted å ha paddeparringa som har god parkeringsplass, men ellers er like bra som Storetjønn på Flekkerøya. Dvs det er 4 kriterier:  Mange padder, enkelt å komme helt inntil vannet, kort å gå dit for små barn, og god parkeringsplass. 

Etter annonsering på facebook og bloggsidene til sørlandsavdelingene av både Zoologisk forening og Biofoto, så kom det inn flere tips 6. og 7.mai om stor aktivitet på paddefronten i Randesund, Nodeland, Baneheia, Voie og Strai. Randesund og Nodeland ble undersøkt, og der er det vanskelig å komme inntil vannet. Tjernene ved Voie og Baneheia har litt få padder, men er ellers supre steder med god tilgjengelighet. Denne gangen besluttet vi å forsøke den nye lokaliteten på Strai.

Den kalde våren hadde forsinket paddenes aktivitet flere uker i forhold til i fjor. Beate holdt øye med noen av de kjente paddetjernene i noen uker før, og det var ingen tegn til padder. Plutselig kom varmen helgen 3-5 mai, og paddeaktiviteten eksploderte! Nå ble det hektisk organisering av hvem som kunne sjekke hvilke paddetjern, og hvor vi skulle legge årets paddeparring. Det ble ikke tid til annonsering i Fevennen, dessverre. Langhelgen med KristiHimmelfartsdag gjorde det vanskelig å få til arrangementet, derfor måtte vi hive oss rundt og legge det til onsdag 8.mai. Hadde vi ventet til uka etter, kunne det være for sent.

Med håp om at mange følger med på facebook og bloggsider til Agder naturmuseum, Norsk zoologisk forening og Biofoto, ble dette de kanalene der arrangementet ble annonsert, i tillegg til epost og sms. Men den 8.mai kom et van(n)vittig styrtregn i flere timer, noe som selvfølgelig legger en demper på utferdslysten til padde-elskere. Likevel ble vi 8 personer som møttes oppe ved Mumletjern langs lysløypa på Strai (en kort avstikker inn fra lysløypa).

 Det var omtrent 1,5 km å gå fra p-plassen til barnehagen på Strai eller Bunnprisbutikken, så dette stedet egner seg nok ikke for de minste. Men for andre som liker å gå en liten tur, så er Mumletjern en perle av et myrtjern inni skogen. Vi som var der, gleder oss allerede til nye turer i området ved Mumletjern pga de naturskjønne omgivelsene. Nå yrte det av padder på 2 steder langs bredden. Det var sikkert over hundre padder! Når paddene er i gang med egglegginga, så er de aktive hele døgnet og bryr seg lite om forstyrrelser.

 Her er ei diger hunnpadde i gang med å vikle eggstrengene rundt en gresstust nede i vannet. Hvis dere ser godt etter, så har hun en hann på ryggen og en hann på magen. Hannene sprøyter sædceller ut i vannet akkurat der eggene kommer ut. Så det er altså ytre befruktning. Betegnelsen "paddeparring" er feil zoologisk sett, men brukes av oss på dette arrangementet fordi det ser ut som paddene parrer, og  fordi det er et greit ord for overskrifter og annonser.

 Med håp om at mange har fått med seg årets paddeparring ett eller annet sted, så må vi nå bare vente et år til neste gang! Eller finne et tjern som ligger kaldere til, der paddeparringa starter litt senere. Vi håper at alle lesere av denne bloggen drar ut på eget initiativ når vi her formidler at det er aktivitet på paddene! Selve "parringa" kan være over på svært kort tid, kanskje bare dager til en uke hvis varmt vær. Dere må derfor gripe sjansen og dra ut på kort varsel hvis dere ønsker å oppleve paddenes bryllup!


Lykke til!
Tekst og foto: Beate Strøm Johansen


Ingen kommentarer: