Artsobservasjoner

fredag 20. februar 2015

På flaggermustur

Norsk Zoologisk Forenings flaggermusgruppe og SABIMA arrangerte flaggermushelg 23.-25. januar 2015. På programmet var det på fredagskvelden et kurs i artsbestemmelse av flaggermus i dvale, samt flere spennende flaggermusforedrag og pizza!
Lørdag var det gruvetellinger av overvintrende flaggermus både i Lier og på Grua, og søndagen var det telling i koboltgruvene på Modum.

 

Vi var i gruppen som dro til Grua på lørdagen, og med oss hadde vi hodelykt, vanlig lykt, ski, truger, støvler og niste. Det var et lite stykke å gå fra parkeringen og opp til gruven vi skulle til.Her er vi ved inngangen.Inne i gruven fant vi denne flaggermusen som var dekket av små vanndråper på grunn av kondens. Dette er en Myotis-art.Her er en brunlangøre (Plecotus auritus), det ser man på at den har lagt de lange ørene sine bakover og under vingen. Det som stikker fremover og ligner på ører, er bare ørelokkene.Søndag dro alle sammen til Modum, som har flere kilometer med gruveganger i fjellet. Dette er den største kjente vinterovernattingplass for flaggermus i Norge. Været og utsikten var fantastisk, og TV2 troppet opp og laget nyhetsinnslag om flaggermustelling (25.01).GruveinngangenGruven er stor, så et oversiktskart er fint å ha. Linn Anette orienterer seg. Ikke alle flaggermus er like enkle å få øye på, da de godt kan gjemme seg inne i hull og sprekker. Nordflaggermus (Eptesicus nilsonii) har gyldne/lyse flekker og hårspisser.Andre skapninger enn flaggermus liker seg også i koboltgruvene! Dette er flikfly (Scoliopteryx libatrix), en type nattfly. Edderkopper fant vi også flere av.Lillian er fornøyd etter to lange dager i gruvene.På vei ned kom vi over dette døde skoglemenet (Myopus schisticolor), og så dukket det opp en høyst levende snømus som veldig gjerne ville ha lemenet sitt tilbake!

Tilsammen ble det funnet 124 flaggermus. Artene som ble funnet var nordflaggermus, skogflaggermus, skjeggflaggermus, vannflaggermus og brunlangøre. Rundt 30 frivillige tellere var med, og alle fikk servert middag etter endt økt. Flaggermushelgen var en artig opplevelse, som absolutt kan anbefales.

Lillian og Linn Anette 

Ingen kommentarer: