Artsobservasjoner

mandag 20. mars 2017

Sjøaurens personlighet! - Bli med forsker Susanna Huneide Thorbjørnsen



Velkommen til møte på Agder Naturmuseum imorgen, tirsdag 21. mars kl. 18.30! 



Hensynsløst sakset fra programmet:

Sjøaurens personlighet! Vi fortsetter vår populære forfølgelse av de zoologiske aktivitetene på undersiden av vannflaten, og får enda en gang besøk helt fra spissen av forskningsfronten! 

Forsker og student Susanna Huneide Thorbjørnsen fra Havforskningsinstituttets avdeling Flødevigen vil bruke avansert telemetri for å studere hvordan forskjellige sjøaureindivider har forskjellig bruk av gruntvannsområder og de frie vannmassene – og viser adferd som kanskje likner mer på personlighet enn instinkt og læring. Glimrende anledning til å bli litt mer kjent med vår edleste kystfisk! 


   Susanna Huneide (til venstre) og Katinka på feltarbeid i Tvedestrandsfjorden Susanna 
   holder laptop'en som kan lese ut dataene fra lyttebøyen (hvit sylinder) som Katinka 
   nettopp har tatt opp fra sjøen 


Ellers: 
I morgen regner vi med å også ha tid til korte rapporter fra lokal virkelighet ("medlemmenes femminuttere") så har du noe du vil dele med oss andre, ta med deg bilder på pinne og benytt sjansen!   

onsdag 15. mars 2017

Bli med NZF på sjøpattedyrtur i sommer

NZFs sjøpattdyrgruppe arrangerer tur til Svalbard første uka i august, 31. juli – 7. august 2017.

 Sjøpattedyrgruppa hadde sin første offisielle tur, ei langhelg til Tromsø, 6.-8. november 2015. Da reserverte vi plasser på Smarthotel i Tromsø, som vi benyttet som base for samlinga. Hver enkelt stod ansvarlig for å booke seg inn, eller velge ei annen løsning. Arrangementet omfattet turer med ribb begge dager og foredrag på kveldstid. Vi ordnet med booking, men alle dekket sine egne kostnader. I år blir turen organisert på tilsvarende måte:

Turer: Det er mulighet for å bli med på minst to båtturer – en hvalrosstur med lukket ribb (går hver dag) og minst en hvaltur (går bare tirsdager og torsdager).

 Hvalrossturene, der det også er mulig å se hval, går med Better Moments og koster 2.200,- per. pers. Se: http://www.bettermoments.no/portfolio/walrus-safari/
 
 Hvalross er en av de artene vi vil få oppleve. Foto: Bård Øyvind Bredesen
 Foto: Bård Øyvind Bredesen
Storkobbe er en annen karakterart, foto: Bård Øyvind Bredesen
 
Vågehval fotografert i Forlandsundet i 2011 er blant de hvalene vi har sjanse til å få se, kanskje får vi også se blåhval? Foto: Asbjørn Lie
 


 
Polarrev, ismåke og Svalbarrein er det gode sjanser for å finne helt inne i Lonyearbyen. Fotos: Asbjørn Lie
 
Vi leier også bil og kan reise på tur i innover i Adventdalen og langs kysten ut til Bjørndalen. Du kan også oppleve mye natur og dyreliv uten bil og uten risiko for å møte isbjørn, f.eks. svalbardrein, polarrev og ismåke helt inne i byen.
Reise: Det er billigst og gjennomgående raskest å reise med Norwegian.
De har imidlertid bare avganger 3 dager i uken og mellomlander ikke i Tromsø.
SAS er dyrere, men har avganger hver dag og mellomlander ofte i Tromsø.
 Hvis du reiser fra sørlige deler av landet  foreslår vi Norwegian fra Gardermoen mandag 31. juli kl. 17:25. De som vil reise fra Tromsø kan dra med SAS derfra samme dato. Retur kan f.eks. enten bli med Norwegian fra Longyearbyen lørdag 5. august kl. 0400, med SAS på søndagen eller Norwegian på mandagen – avhengig om man ønsker å bli 5, 6 eller 7 dager. Hver enkelt bestiller flybilletter selv. 
Overnatting:
Vi reservert 4 overnattingsplasser for 7 netter på Mary-Ann´s Polarrigg til 6000 kr/person. Dette er samme pris som på Gjestehuset 102, der vi har bestilt for 5 personer. Det er også mulighet for å ligge i telt på campingplassen ved flyplassen. Du kan også stå for overnatting selv.
Hvem kan bli med: Medlemmer i NZF blir prioritert, men ellers åpent for alle.
Turledere: Bård Øyvind Bredesen. E-post: brbred@online.no
Asbjørn Lie. E-post: asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no.
Påmelding til Asbjørn. Frist: 1. april eller så tidlig som mulig for å få billett.
 
 

mandag 13. mars 2017

Terner, herpetiler, marint prosjekt og kartlegging i fokus

Medlemsmøtet tirsdag 14. mars er viet til prosjektene som har foregått i regi av NZF, og i noen tilfeller også i samarbeid med andre foreninger. Vi vil presentere de ulike prosjektene og se framover mot og en videreføring av disse.

 Godt hekkeresultat av makrellterne i Stræden i 2016, minkfelle satt ut av Naturoppsynet. Viktig tiltak for å sikre hekking!

Det blir en presentasjon av den marine kartleggingen ved Lillian Tveit (og litt film fra Ann-Elin Synnes), Beate Strøm Johansen forteller om kartleggingen av herpetiler (amfibier og krypdyr), og Asbjørn Lie forteller om kartlegging av makrellterne i Kristiansand og Søgne. Vi er i gang med å videreføre disse, og ser på nye muligheter og søknader. Bilde/filmforedrag.

 Buorm, en herpetil. Legg merke til den til høyre med uklare øyne, hvorfor det kan betate fortelle om på møtet. Foto: Beate Strøm Johansen




Asbjørn Lie tar en gjennomgang av skjøtselsprosjektene vi har gående på Østr Randøya, Slettane i Holskogen, i Risleviga og Belteviga  på Flekkerøya.

Det blir et variert program med avstikkere til Danmark og rundt i de lokale prosjektområdene.

Vel møtt, alle er velkommen på Agder naturmuseum tirsdag 14. marsk kl 18:30

Mvh Beate, Lillian og Asbjørn