Artsobservasjoner

mandag 17. juni 2019

Program for vår og høst 2019


PROGRAM VÅR / HØST 2019

Zoologisk Forening Sørlandsavdelingen


28. mai: Naturtur og fugletur til Nøkketjønn

I tillegg til den tradisjonelle fuglesangsturen blir det i år også en "voksentur" i mer utfordrende terreng i år. Turen går til Nøkketjønn for å se og høre hva som rører seg i naturen. Arve Henriksen og Eldar Wrånes leder turen tirsdag 28. mai. Oppmøte ved bensinstasjonen på Krossen klokken 18.00 for bilkomprimering. Veiviser er Arve Henriksen, mens Eldar Wrånes bidrar som fuglekommentator - dette blir spennende!

4. jun: Eldars fuglesangtur

Eldar Wrånes drar oss med på en tur hvor man må ha ørene med, og vi lytter etter fuglene i skogen. Som en del av kommunens miljøuke er det her en super mulighet til å lære noen nye arter, samt friske opp i «de gamle». Passer for både nybegynnere og erfarne fugleinteresserte. Vi møter opp klokka 18:00 ved kjettingen (ved rundkjøringen på Timenes). Kontakt Thor Inge Vollan (415 11 397) ved spørsmål.

8. jun: Miljødagen på Torvet i Kristiansand

Kristiansand kommune arrangerer miljøuka (se https://www.miljoukakristiansand.no) første uke i juni. NZF Sørlandsavdelingen bidrar til Miljøuka med fuglesangtur i Timenes naturreservat 4. juni.

14.-16. jun: Marin helg på Randøya

Vi prøver å få til en helg med marine undersøkelser av ymse slag i forbindelse med Randøyadagen (med forbehold om at den blir arrangert) og litt vedlikeholdsarbeid på foreningshytta på Randøya i samme slengen dersom værgudene står oss bi. Det vil bli begrenset med båttransport i regi av foreningen, så i utgangspunktet må alle ordne egen transport.

15. jun: Randøyadagen

Randøyadagen er en av de koseligste dagene i året, og i tradisjon tro så stiller vi igjen opp ved foreningshytta på Randøya! Vi kjører marint tema, muligens et strandnottrekk og kaffe og kjeks til alle som vandrer forbi og tar en titt på akvariene vi stiller ut med det vi måtte få tak i av levende vesener fra fjæra. Asbjørn tar oss også med på en blomstertur rundt på øya, og deler sin kunnskap med alle som vil høre på! Egen båttransport er en forutsetning, da det ikke arrangeres offentlig transport ut til Randøya lenger. Ta kontakt med Hilde Skiffard (906 52 129) for mer info!

Mot slutten av juni: Ugletur

Ugletur med Jan Ivar. Ugleturen er blitt en fast post i programmet, og vi kjører i samme stil i 2019. Vi blir med Jan Ivar ut i skogen ved Høvåg og tar en titt oppi Jan Ivars uglekasser for å se hvordan rekrutteringen av nye avkom har vært i år. Birger Westergren er med og supplerer på med ekstra informasjon og fakta om dyrene vi måtte se. Bli med på en gøy opplevelse for både store og små! Ugleturen annonseres på kort varsel når ugleungene har blitt store nok. Følg med på Facebook og bloggen.

~ SOMMERFERIE ~


17. aug: Artsjakten 2019

Artsjakt i Risleviga. I år som i fjor hiver vi oss med på artsjakten i regi av SABIMA (Samarbeidsrådet for biologisk mangfold). Artsjakten er en landsomfattende konkurranse om å finne flest arter (av alt fra fugl til moser) på ett døgn. Vi samler alt vi har tilgjengelig av ekspertise og går for gull! Vi samles i Risleviga på Flekkerøya, hvor det blir mulig med overnatting for entusiastene som ønsker å fortsette kartleggingen til utpå søndagen. I Risleviga finnes både spennende insektlokaliteter, og mulighet for marin kartlegging for de som er interessert i det. Det blir også kartlegging av flora, fugl og det vi ellers skulle se på turene. Påmelding til Thor Inge (415 11 397) ca. to uker før. Mer info kommer, men last gjerne ned SABIMA sin app «Artsjakten» for iPhone og Android allerede nå!

Slutten av august: Museets flaggermustur

I august holdes den årlige flaggermusturen. Turen starter i nitiden og vi ledes langs alléer og vannløp hvor flaggermusene liker å jakte. Normalt legges turen til områdene rundt Søgne Landbrukshøyskole, men dette kan endres om bedre bestander finnes andre steder. Turen passer også for barn, som bør ta med en forelder samt lommelykten sin, for det er god sjanse til å se jaktende flaggermus! Vi har også med ultralyddetektorer så vi kan høre de spesielle ropene flaggermusene lager når de jakter – og som er så høyfrekvente at vi ikke kan høre dem med ørene våre. Turen annonseres av Agder Naturmuseum på deres sider, samt på NZF blogg og Facebookside, så følg med og bli med på spennende tur til livet i mørket!

6.-8. sep: Voksentur til Lista

Som vanlig er det klart for høsttur til Lista, hvor man møter en særegen, vakker natur som mange av oss ikke kan få nok av. Turen omfatter turer i heiene og på strendene, samt fugletitting. Her er det trangt om plassen, så påmelding til Thor Inge (415 11 397) sånn ca. to uker før.

24. sept: Marin kveld

Vi får besøk av en marinbiolog som forteller oss om et av de store kartleggingsprosjektene under havets overflate MAREANO! Oppmøte på Museet til vanlig tid (klokken 18:30). Vel møtt!

15. okt: På jakt etter ugler i Nord-Amerika

Roar Solheim - førstekonservator i zoologi ved Agder Naturmuseum og botaniske hage - inviterer til visning av spennende fotoforedrag med fokus på ugler i Nord-Amerika. Roar har i flere år hatt en stor interesse for fugl, som har resultert i over gjennomsnittet mye kunnskap om ugler. Noe av dette deler han med oss, så møt opp hvis du vil bli litt klokere om uglene!

19.-20. okt. Pøbelplantetur

I oktober er det tid for en helg på Randøya, og på programmet står rydding av pøbelplanter og marint tema. Vi tar ny runde med opprydning av uønskede planter på øya, og vi tar også med strandnot og båt for å se litt nærmere på hva som kan befinne seg under vann på denne tiden av året. Litt opprydning av plast og skrot i fjæra er også mulig for de som har mulighet til dette. Det er overnattingsplasser på hytta til zoologisk (som nå er i mye bedre stand etter flott innsats fra medlemmer!), men det er begrenset plass, så påmelding til Asbjørn Lie (970 64 081) for de som måtte være interessert i å være der over helga!

26. okt: Høsttur med Arve

Arve Henriksen er en dyktig naturfotograf, og vi vært så heldige å få en privat visning av en av Arves flotte naturlokaliteter. Oppmøte er kl. 09:30 på Krossen (turen må gå tidlig for å få med dagslys) før det bærer inn i de dype skoger for å se hva som måtte befinne seg der. Ha med godt med klær, gode sko og kamera!

12. nov: Et knippe kortreiste foredrag

Våre foreningsmedlemmer er titt og ofte ute på tur, og heldigvis har mange av dem har ofte med seg kameraet! Vi har invitert noen av medlemmene våre til å vise og fortelle litt om turer og opplevelser de har hatt i løpet av året (eller året som var). Vi inviterer til en koselig kveld med flotte bilder og fortellinger fra fjernt og nært. Oppmøte på Museet til vanlig tid (klokken 18:30). Vel møtt!

24. nov: Førjulsstemning på museet

I tradisjon tro har vi igjen en zoologisk stand på juleverkstedet på Agder Naturmuseum, både for foreningsmedlemmer og potensielle nye medlemmer. Her blir det mulighet for å lage insektshotell, spise pepperkaker, og ikke minst en flott mulighet for å mingle med andre naturinteresserte. Arrangementet passer fint for både store og små, og jo flere jo bedre! Vel møtt!

10. des: Foredrag (blir annonsert senere)

Oppmøte på Museet til vanlig tid (klokken 18:30). Vel møtt!

21. jan: Årsmøte

Årsmøte i zoologisk forening går av staben i januar, og som vanlig inviterer vi til rekemåltid med godt tilbehør! Vi går igjennom de vanlige postene (årsberetning, regnskap, valg), og avslutter med høydepunktet for kvelden, Hildes bildekavalkade!Andre aktiviteter:


Slåttemarksprosjektene

Skjøtsel av slåtteengene fortsetter som i fjor i Holskogen, Vågsbygd, på Flekkerøya og Østre- Randøya. I år blir det litt endringer i prosjektene, og vi holder et møte til våren om hva som vil skje videre. Planen er å gjøre opp økonomien for tidligere år, og at vi fra i år foretar sluttoppgjør årvis. Hyggelig å delta i arbeidet med å ta vare på biologisk mangfold – ved å restaurere og drifte flotte blomsterenger med et rikt biologisk mangfold. Kontaktperson: Asbjørn Lie  asbjorn.lie@uia.no

Kartlegging av arter

Det tverrfaglige kartleggingsprosjektet, støttet av SABIMA, hvor vi kartlegger alt fra planter, sopp til fugler insekter, vi har både marin kartlegging med strandnottrekk. Vil du bli med kontakt med Asbjørn på asbjorn.lie@uia.no. Herpetilkartlegging (reptiler og amfibier) er en del av prosjektet, men her er Beate Strøm Johansen kontakt: beate.johansen@uia.no

 Foreningshyttene

Zoologisk forening er ingen stor ressurs hva gjelder jordisk gods, men har underlig nok - i tillegg til en kaffitrakter og et knippe flaggermusdetektorer – også et par hyggelige eiendommer til disposisjon! Disse brukes til aktiviteter i foreningsregi og disponeres f.ø. av medlemmene til zoologiske turer!

Den første eiendommen vi fikk bruksrett til, er Snikkedalen sør i ytre Drangsvann i Randesund. Denne ligger bare 500m fra Rona senter, og brukes til uformelle onsdagstreff fastsatt etter innfallsmetoden. Her er for sludring og kaffi viktige ingredienser, dugnad viktig nødvendighet! Snikkis er dessuten åsted for en usømmelig mengde bilder av småfugl og ekorn (som besøker hva som er en av byens best betjente fóringsplasser). Fuglefóring og fotografering styres av Bjørn Vidar Olson, så pip til han dersom du trenger slot-tid for beste fotoplass! Kaffitreffene bestyres av Tor Kviljo; ta kontakt for varsling ved neste snikkis!!   

I tillegg til Snikkedalen, så deler NZF, NOF & botanisk forening på en hytte på Randøya! Denne perlen er glimrende for foreningsaktiviteter med utgangspunkt i skjærgården, og er selvsagt betjent på Randøyadagen som avholdes i juni hvert år. Hytten har dog noe restaureringsbehov, og det blir i år dugnad på hytten dagen før Randøyadagen. Et par ting bør gjøres, bl.a maling og skifting av diverse slitedeler som kledning etc. Vi håper at flere dukker opp slik at vi kan få hytten i god stand denne sommeren! :)

Styret består i 2019 av:

Styreleder Thor Inge Vollan (415 11 397)                 Nestleder Ann-Elin Synnes (932 03 914)

Styremedlem Bjørn Haugerud (916 70 665)             Styremedlem Hilde Skiffard (906 52 129)

Kasserer Nils Arnt Nilsen (926 41 204)                    Styremedlem Jan-Ivar Eeg (915 73 044)
              

Post:
NZF Sørlandsavdelingen v/Nils Arnt Nilsen,
Teglverksvei 30, 4632 KRISTIANSAND