Artsobservasjoner

onsdag 1. april 2009

Gratulerer med bloggen!

Kristiansand har alltid vært vårt mest sprelske lokallag, med mange medlemmer med gode ideer. Det er fantastisk fint å se igjen kjente og kjære fjes og følge med hva dere finner på etter at jeg flyttet til Vestfold. Dengang da jeg var aktivt med i foreningen i Kristiansand, husker jeg det gikk mest på analog fotografering, flytting av bever oppover Setesdalen med Peter Valeur og selvfølgelig overvåking av amfibier.
Jeg har jo vært tilbake fra tid til annen og tatt den nye hytta deres i øyesyn og truffet venner som stort sett er dere i Zoologisk forening, men det er fint å følge dere på nett. Det gjelder sikkert ikke bare meg, andre har også flyttet ut for en tid eller bare trenger gode idéer til sitt eget lag.

Siden sist er jeg blitt nestleder i NZF med spesielt ansvar og interesse for registreringsverktøyet Artsobservasjoner. Det ble startet 5. mai i fjor og har allerede nådd over 1,6 millioner observasjoner lagt inn! Det vil si at det legges inn over fem tusen observasjoner hver eneste dag selv nå om vinteren, og det bare øker på. 

Jeg har samarbeidet litt med deres dyktige webmaster Charlotte om hurtigknapper til observasjonene i Vest-Agder, flere kommer nok, f eks Google maps over alle amfibier i Mandal kommune eller alle pattedyr i Kristiansand kommune hvor man kan klikke på prikkene og få opp mer opplysninger. Men gå heller inn på programmet og gjør utvalget selv for ditt hjemmeområde!

Artsobservasjoner utvikles sammen med svenskene, jeg ser de har tre-fire hundre tusen uttak av data hver dag i gjennomsnitt, vi har nok foreløpig noe mindre. Men det viktigste for meg og de fleste er ikke bare å se andres data, men å legge inn sine egne observasjoner! Helt siden guttedagene har jeg skrevet i 7.sans-bøker hva jeg har sett, nå kan jeg samle det på ett sted og få oversikt på kart av mine egne observasjoner, med statistikk og slik jeg vil ha det. Og de dyra jeg ser og rapporterer inn brukes av forskning og forvaltning - universitetene har ikke ringeste sjanse til å selv klare å få inn mer enn en brøkdel av hva alle vi klarer til sammen. Det vil si at kartlegging av biologisk mangfold og overvåking av naturen må gjøres av oss, ingen andre kan klare det. Det er derfor Artsobservasjoner har blitt en så stor suksess og øker så raskt.

Det er lett å starte: Gå inn på http://www.artsobservasjoner.no og registrer deg. Trykk på "Manual" så får du opp en fyldig bruksanvisning. Så gleder jeg meg til å ikke bare fryde meg over å følge med på hvor dere har vært og hvem som var med, men også over hva dere har funnet og bilder av funnene. Kan jeg hjelpe med noe, så skriv gjerne til Magne (at) Flåten.no eller Flaten.no - lykke til videre!

1 kommentar:

Anonym sa...

Takk for en interessant blogg