Artsobservasjoner

onsdag 11. november 2009

PROGRAM Nov 2009 - April 2010

Norsk Zoologisk Forening – Kristiansandsavdelingen
november 2009 - april 2010


Søndag 29. November. Bjørn Haugerud tar oss med ut i skogen for å se hva som rører seg nå i den siste tiden før vinteren tar kvelertak på folk og fe. Ikke minst skal vi se hva beveren foretar seg sånn rett før isen stenger butikken. Siden såkalte jegere fortløpende tar knekken på bevere nesten uansett hvor de er og hvor liten skade de gjør, så må Bjørn først finne en av de overlevende før han vet hvor turen går. Møtested annonseres derfor av Asjørn på mail lista et par dager før.


Tirsdag 8. Desember. Barnegruppa! Beate Johannessen og Janicke Nicolaisen lærer småkrapylettene å lage steinsmykker. Et må-tiltak sånn rett før jula senker seg! Ta kontakt med Janicke eller Beate for påmelding og eventuelt for å klarere om slyngelen øyenstenen din er i rette aldersgruppe.


Onsdag 9. Desember. Fellesmøte med gjøkeredet Fugleforeningen. En av våre aller mest frittgående Zoologer bladde seg herforleden ut av reisekatalogen og havnet kort etter i Asabadjan. Lett rystet men med fulle minnekortet returnerte Dr. Roar Solheim og uttalte ved ankomst at dette burde flere advares mot. Forvent et fagspekket billedforedrag med vekt på fugl men slett ikke fritt for andre zoologiske så vel som kulturelle utgydinger fra framand land.


Tirsdag 19. Januar. Det var i de dager det gikk ut befaling fra formannen om at alle skulle skrives inn i manntall, med andre ord ÅRSMØTE! I tillegg til valg & papirarbeid & årsberetning & regnskap, så omfatter årsmøtet bevertning (reker! – for å få distanse te jula) samt billedkavalkade fra årets aktiviteter. Bilder (.jpg) leveres til Hilde Skiffard senest 15 desember!! NB til årsmøtet er det BINDENDE PÅMELDING TIL FORMANNEN > 1 VEKE FØR!


Tirsdag 26. Januar. Karl Erik Kilander, en av foreningens mest bereiste korresponenter, ble nylig pekt ut som frivillig til å være cruiseguide på Falklandsøyene, Sør-Georgia og Den antarktiske halvøy!! Vi snakker pingviner, sel, albatross (eller var det albatrost?) hvalfangst-minner og antarktIS og annet snacks aldeles hinsidig langt hjemmefra. En høydare!


Onsdag 17. Februar. Formannen har vært på Island! I fremsynthetens lys tok han med seg et fotografiapparat og en teleskoplinse og kunne derved samle natur & fuglebilder over en lav sko. Forvent masse bra bilder & nyttige reisetips fra en del av Norge de færreste har vært i. Møtet er sammen med fugleforeninga, noe vil selvsagt beklager.


Onsdag 24. Mars. Foreningens ubestridte polarrev, Odd Kindberg, har nå tilbrakt så mange somre på Bjørnøya at det går rykter om at han er hemmelig forlovet med ei binne der oppe. Nåvel, innimellom fotograferer han, og etter mange år som forskningsassistent på Bjørnøya, så er det få som kan vise oss denne utilgjengelige del av Norge i ord og bilder som Odd. Fett! Møtet er sammen med fugleforeninga, noe vi selvsagt beklager.


Onsdag 14. April. Nestformannsturen 2009 gikk til Hornborgarsjøen i Sverige med avstikkere til skånske verneområder & nasjonalparker. 15754 traner var på stedet da vi ankom, og vi har bilder av alle bortsett fra to, som var i buskene og hekket akkurat da. Forvent usannsynlig masse bilder fra mellomsørsvensk natur på denne happeningen!


Lørdag 24 – søndag 25. April. Orreleik på Abusland! Skauturansvarlige Bjørn Haugerud tar tradisjonen tro med interesserte kikkere til vårens mest dampende eventyr (nåvel innimellom har det sluddet vannrett på disse turene, så dampingen har uteblitt). Bålkos, våt sovepose og skautur på søndagen er faste innslag. Hytta ligger ca en times gange fra parkeringen. Barhytta kan etter avtale med Bjørn også lånes for medlemmer. Det er liten plass i hytta og derfor absolutt betingelsesløs påmelding til bjørn!


Alle innemøter holdes på Agder Naturmuseum (Gimle gård) kl. 18.30 om ikke annet er nevnt!


Aktiviteter ud over programmet...


Akkurat nøyaktig, presis når dette skrives, så bærer foreningens utskremte medlemmer ut skaldyrlik og avfall fra foreningshytta på Randøya etter et utvilsomt meget vellykket krabbelag helgen 7-8/11. Det er et online-eksempel på aktiviteter som ikke rekker å komme på programmet før løpet er kjørt! En rekke sånne aktiviteter, hvorav flere med tvilsomt tilsnitt, bekjentgjøres udelukkende pr. formannens mail liste! Send kode ”jeg-er-et-typisk-foreningsmenneske!” til epost asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no for å komme på zoologisk forenings liste og derav nyte godt av påminnelsesmail på alle foreningsaktiviteter så vel som altså enkelte udvalgte utenomsportslige aktiviteter!


Aktiviteter som kommer men som ikke er datofastsatt når dette skrives er eksempelvis:  • Vegetasjonstiltak i verneområde på flekkerøya - dugnad. Dette er del 2 av et skjøtselstiltak som Zoologisk forening har tatt på seg for kommunen (mot betaling til foreningskassa) og hvor busker og trær skal fjernes/skjøttes/tilrettelegges for å få opp det riktige vegetasjonsbildet. Asbjørn kaller inn til denne nå i midten/slutten av november, så vær på mail-listen om du er interessert. Kommer til å ta noen timer på en lørdag eller søndag eller begge deler.


  • Turer og uteaktiviteter i Barnegruppa som kommer til etter hvert. Her er det viktig at oppegående foreldre kommer frem med gode ideer til innen- eller utendørsaktiviteter for de minste. Skriv epost til asbjørn, så sender han den over til riktige vedkommende.
  • Hyttetur på Lista. Det kjøres gjerne to slike turer hver vinter (desember og februar), hvor foreningen leier en eller flere av Gaia-hyttene som ligger straks innenfor verneområdet/stranden på Kviljo. Kjempekoselige turer med fuglekikking og kyst på dagtid og social aktivitet på kvelden. Ta kontakt med Hilde eller Asbjørn for å bli orientert om slike turer når datoene etter hvert fastsettes, og avtale påmelding.
  • Hytta på Randøya drives av NZF, NOF og Botanisk forening i fellesskap. Hytta brukes mye i sommerhalvåret av Zoologisk, og vår & høst dessuten mye av NOF. I Zoologisk er det Hilde og Asbjørn som har overoppsyn med aktivitetene, så ta kontakt med dem for å delta på eller foreslå aktiviteter ut over det Asbjørn orienterer om på sin mail-liste.
  • Snikkedalens Samtaleforening kjøres ca annenhver onsdagskveld, med stillferdig sladder om kring peisen i Snikkedalen foreningshytte. Innkalling via SMS. Send ”snikkis” til 95244812 for å komme på listen! Innkalling skjer samme dag, ut fra den filosofi at planlegging er feigt.
  • Fuglefotografering på Snikkedalen Fórstasjon & Fotokulisse for småfugl & ekorn. Bjørn Vidar Olsson har ansvaret for et system av fórautomater plassert for å gi glimrende fotomuligheter for småfugler – og så disse fordømte ekornene som raider fórautomatene av og til. Ta kontakt med Bjørn Vidar for å få info om å bruke Snikkedalen til foto og drift av automatene. PS: nye elementer ønskes: 1 st. gammelt melkespann og 1 st. trerot med to kjuker på høyre side!
Foreningen har egen blogg! Se http://zoologisk.blogspot.com/ eller hovedforeningens hjemmeside www.zoologi.no Kontakt Asbjørn for skriveadgang til bloggen!


Styret
Leder: Asbjørn Lie tlf 97 06 40 81 Nestleder: Tor Kviljo, tlf 95 24 48 12
Sekretær: Janicke Nicolaisen tlf 48 21 73 22 Kasserer: Nils A. Nilsen tlf 38 09 62 96
Styremedlem Hilde Skiffard, tlf 90 65 21 29 Styremedlem Bjørn Haugerud tlf 38 19 93 48


Barnegruppa: Beate S. Johansen 38 09 23 88 (dagtid)


Post: NZF Kristiansandsavdelingen v/Nils Arnt Nilsen, Teglverksveien 30, 4632 KRISTIANSAND2 kommentarer:

AnitaH2 sa...

Siden en del av oss er ganske tilårskomne, synes jeg dere kan spandere litt større fonter på programmet?
;-)

Unknown sa...

Skal jeg fikse med en gang!