Artsobservasjoner

torsdag 7. april 2011

PADDEPARRING og BEVERSPORTEGN 14.april 2011 på FLEKKERØYA


PADDEPARRING OG BEVERSPORTEGN:

Torsdag 14.april fra kl 1730: Storetjønn, Flekkerøya (turveien til Beltevika)


Paddene er i disse dager i ferd med å våkne opp fra vinterdvalen og vandre mot yngleplassen sin i Storetjern på Flekkerøya. De første overkjørte paddene ble allerede observert her søndag 3. april 2011. Faktisk ble det obervert en våken og kald padde på en snøflekk ved Grimsvann allerede 19.mars!


Det er mye beveraktivitet i Storetjønn, så vi kombinerer paddeparringa med å oppleve beverens mange sportegn.



For å fange padder: Ta gjerne med bøtte og håv og gummistøvler. Arrangøren tar med noen håver og noen hvite kar til utlån. Ta med varme klær (det blir fort kaldt utover ettermiddagen og kvelden). NB! Vi slipper selvsagt paddene ut igjen etterpå!


Veiforklaring: Kjør riksvei 457 mot Møvik, der fortsetter riksveien videre gjennom tunnelen under sjøen til Flekkerøya. Sving til høyre mot Åshavn i første rundkjøring. Følg fylkesvei 8 litt forbi Kjære brygge. Du ser Storetjønn på venstre side av veien. Litt videre går turveien til Beltevika inn til venstre i en brå sving. Vi har for anledning fått tillatelse av grunneier til å kjøre inn turveien mot Beltevika og parkere på p-plassen ved søppeldunkene. Det er også mulig å parkere på p-plass nede ved sjøen hvis du fortsetter fylkesveien videre rundt høyresvingen etter Storetjønn, og ned liten vei til høyre.
VELKOMMEN!

Spørsmål: zoolog Beate S. Johansen mob 93218653

Arrangør: Agder naturmuseum og botaniske hage


Her er noen bilder fra paddeparringa ved Storetjønn; Flekkerøya i 2010:

(Foto: Beate Strøm Johansen)






Vi håper at foreldre benytter ettermiddager og helger nå framover til å ta med barna og lete etter padder og frosk i dammer, tjern og større vann i sitt nærmiljø. Paddeparringa varer bare i 1-2 uker, man må derfor være ofte ute for å følge med på utviklingen, eller man må ha skikkelig flaks for å finne ansamlig av padder i vann. Etter egglegging går paddene på land for å spise insekter, snegler og mark resten av sommeren. Agder naturmuseum ønsker informasjon om hvor det foregår paddeparring. Padder gyter nemlig ikke i alle vann. Finner du mange padder i en bekk, dam, tjern eller i en bukt til et større vann, så send en epost til Beate Johansen på Agder naturmuseum:




2 kommentarer:

Unknown sa...

Jaaa så gøy!!! Vi prøver å bli med.

simon sa...

vi kommer også, jeg skal fange et dusin padder