Artsobservasjoner

tirsdag 3. mai 2016

Flammesandbie ny art for Norge oppdaget på Flekkerøya

 Flammesandbie, hunn fotografert på Flekkerøya. Det er en art som er i spredning i Nord-Europa og var forventet å dukke opp i Østfold. Der er den enda ikke funnet, men Frank Strømmen fant den allerede i 2013 på Bergemyra! Frank mener at de kanskje kan ha tatt turen direkte fra Danmark!
 Det er en art som flyr tidlig på våren. Frank observerte den så tidlig som 11. april i år på Myren gård i Vågsbygd. En av de flotteste vepsene vi har?
 Her er hunnen. Det er store sjanser for at den kan dukke opp i hagen din. Frank har fotografert den på rips, stikkelsbær, vårkål, høstberberis og laurbærhegg.
Flammesandbie hann
Flammesandbie hann.
Bilde 4 og 5 er hanner, resten av bildene er av hunner. Hunnen kan ikke forveksles med noen andre arter, hannen er noe verre.

Ta med deg fotoapparat og gå ut og let i hagen, den er funnet flere plasser på Flekkerøya, ved Tveit kirke og som nevnt på Myren gård. Vi hører gjerne fra deg hvis du skulle finne den.
Nå i mai er sjansene gode for å finne den, den flyr til i begynnelsen av juni.

Alle fotos og bakgrunnsinformasjon Frank Strømmen.

Interessert i insekter, biler og blomsterfluer? Det skal være kurs i artsbestemmelse (av blomsterfluer) i regi av SABIMA 21.-22. mai på Flekkerøya. Du finner lenke til SABIMA her på bloggen.

Nyttige lenker:


 


 
Mvh Asbjørn Lie

Ingen kommentarer: