Artsobservasjoner

onsdag 12. mai 2010

PROGRAM 2010

 
Norsk Zoologisk Forening - Kristiansandsavdelingen

Program vår&høst å sånn 2010
Onsdag 19.mai. Fuglesangstur! Det er våååår (!) pippippene synger og herrene går rundt i skog & mark med strittende telelinser. I denne settingen kalles inn til fuglesangstur til Egsjordene hvor kyndige ornitologer vil veilede massene om hvilken pippipp som synger sånn og avklare at skrikene man nettopp hørte ikke var fra nøtteskrike allikevel, men kom fra et av gittervinduene i murstensbygningen til høyre. Vel møtt på parkeringsplassen for Otra Elvepark kl. 17.30! Fellestur med Pippippforeningen (NOF)


Torsdag 27. mai. Vår tradisjonelle fuglesangtur, denne gang til Nedre Timenes. Turleder Eldar Wrånes. Frammøte ved Shell-stasjonen i Rona i Randesund kl. 17.30!


Torsdag 3. juni. Ud-i-skauen! Dette er den mest hektiske tiden for dyrene, og utrolig mye å se & høre for den som vet hvor man skal gå. Av foreningens mest feltkyndige er det knappest noen som vet bedre hvor man skal gå for å komme innpå å oppleve vårnaturen enn Bjørn Haugerud. Husk godt fottøy, niste og nitroglyserinpiller (han går grassat fort av-og-til). Oppmøte på Shellstasjonen i Rona klokka 17:30


Søndag 13. juni. Museets dag! Agder Naturmuseum og botaniske hage og alle samarbeidende naturvernforeninger og lag samler seg til stor forsommerstevne på museets område med masse aktiviteter for krek & krapyl (voksne & barn). Zoologisk forening har egen stand, og det er supert om du vil stikke innom å bidra litt på denne i løpet av dagen. Informasjon i avis og på nettside om tidspunkt.


Søndag 20. juni. Randøyadagen! På denne dagen er det gratis båtskyss hele dagen fra Kongshavn til Randøya, og alle foreningene og lagene på øya har ”åpent hus” med informasjon & aktiviteter. Har du lyst til å bidra litt for NZF så hadde det vært supert: utmerket anledning til å verve nye zoologivenner på; ta kontakt med Anne Mette Rondeel eller Hilde Skiffard for info, men om du bare vil være turist så er det å anbefale også, i så fall bør vaflene nede på Friluftsrådets café betraktes som prioritert besøkssenter.


Onsdag 18. august. Flaggermustur. Vi prøver igjen området rundt Borkedalstemmen i Lillesand. Start på Borkedalen skole kl. 21.30. Rundturen varer ca 1,5 timer. Zoolog Roar Solheim fra Agder naturmuseum er guide. Ta gjerne med lykt – spennende for barn. Samarbeid med Agder naturmuseum.

Fredag 4 – søndag 6 september - Voksengruppas Listatur. Denne rystende høsttradisjonen lar seg ikke stoppe av noe levende! Ingredienser er Ut-i-naturen-turer på lørdag og søndag, med festmiddag på lørdagskvelden. Vi disponerer som vanlig Villaen fra fredag, så de ivrigste trekker innomhus allerede da. Siden forrige gang har Villaen vært brukt til innspilling av tysk krimfilm! I følge Harry Klein er plottet en blanding av ”Mörd in die Kneipe” og ”Ein Mörd hasst passiert!”. Vi håper å få en DVD av denne til gyselig visning ved midnatt. Som vanlig er nordre tårnværelse forbehold Überküchemeister Rosenthal og søndre tårnværelse forbeholdt nestleder’n. Påmelding til nestlederen senest 1 uke før!!.


Tirsdag 14. september. Dyreliv på Høyfjellet! Thor Inge Vollan tar oss med til høyfjellet og dyrelivet i dette karrigste av det karrige av den norske naturen. Fyren er i besiddelse av kamera så forvent en flott opplevelse i tynn luft! OG som et aldeles nytt hyl i foreningsaktiviteten, så lar vi hovedforedraget gli over i en bolk hvor medlemmene kan vise noen av sine egne bilder eller fortelle om en naturopplevelse mens massene nyter en kopp kaffi ellernosånn. I første omgang er det fint om man forholder seg til +/- fem minutter ellerså inntil vi ser hvor mange som vil bidra. Er det vellykket blir dette ein av dei faste postane.


Onsdag 29. september. Barnegruppa! Å lære dyrene å kjenne! Beate Johansen tar hele museet i bruk når smårollingene skal lære seg hva de forskjelllige dyrene og fuglene heter og kanskje hvorfor de heter akkurat det? Dyrepasser barnepasser Janicke Nicolaisen funker som bistandsarbeider for anledningen.


Onsdag 13. oktober Traner i USA! Vi visste det jo – men her kommer fotobevisene: Tranene i USA er MYE større enn de her hjemme. Vår mest langttrekkende bedriftsfotograf (arktis & antarktis for å nevne noe) Carl Erik Kilander har begått statene og ligget langflat udpå prærien i Nebraska for å forevige Sandhill cranes og rapphøner og rype! Fyren har bevist at han kan opp & ned på et minnekort, så forvent en fet aften i naturfotografiske omgivelser! Etterpå: Medlemmenes femminuttere! (egne bilder).


Onsdag 3. november Reinsdyr i Høstfjellet! Teleobjektiv-eier Jørn Johnsrud har i et hensynsløst antall år stukket til fjells og nordover når høsten drar seg til og reinsdyrene samles for å bedrive unevnelige ting. Hemmelige steder som Vingelen & Forelhogna har blitt namedroppet sånn innimellom, men endelig kan vi få bli med inn blant råfilene til Jørn og se hva det er som har trukket han til fjells alle disse årene!
Etter foredraget til Jørn blir det Medlemmenes femminuttere! Egne bilder og naturskildringer t kaffien!


Søndag 21 november. På jakt etter Burre! Få kjenner skauene rundt Kristiansand bedre enn Bjørn Haugerud, og denne gangen tar han oss med til beveren. Misforstått ”forvaltning” gjør at det ikke er på langt nær så mange bever som før, så benytt sjansen til å bli med til et av ”Bjørns utvalgte” steder og få et levende beveranlegg og ”arbeidsplassen” til et av våre mest spennende faunaelementer nærmere i øyensyn. Som tilleggsgevinst følger ”Haugerud Dobbelbrente Mokka”: skaukaffi som gir to av tre smaksløker granatsjokk. Oppmøte på Essostasjonen ved Krossen klokka 10.00


Tirsdag 23 november. Barnegruppas juleverksted! Suksessen fra tidligere år fortsetter heldigvis! Aktivitetsansvarlige Beate Johansen og vimse&virrekontrollør Janicke Nicolaisen lager opplegg og sørger for at medlemstallet holder seg uforandret fra før til etter sesjonen – tross bruk av sirkelsag. Påmelding til Beate eller Virr&Vims –ansvarlige.


Tirsdag 7. desember. Liv i Beverdalen. Det er få om noen naturvern eller zoologiske foreninger som er så heldige at de har en naturfilmer av profesjonelt format i nabolaget. Arve Henriksen har trollbundet mange av oss i sin måte å nærme seg og skildre naturen på. Gled deg til en høytidsstund med film og bilder! Etter dette kjører vi igjen Medlemmenes femminuttere! Egne bilder og naturskildringer t kaffien!


Tirsdag 18. januar Årsmøte! Dei faste postane samt tradisjonell julemat ved Skagerrakkysten: Reiks! Hilde Skiffard setter sammen en årskavalkade fra alle årets aktiviteter, og trenger bilder fra medlemmene fra alle slags NZF turer, museets dag etc. etc! Lever bilder til Hilde på møtet den 7. desember eller senest to veker før årsmøtet!


Alle innemøtene holdes på Agder naturmuseum kl. 18.30 dersom ikke annet er nevnt!!


Styret:

Leder: Asbjørn Lie Tlf. 97 06 40 81 Nestleder: Tor Kviljo Tlf. 95 24 48 12
Sekretær:Janicke Nicolaisen Tlf 48217322 Kasserer: Nils A. Nilsen Tlf.38 09 62 96, 92641204 (m)
Styremedl: Bjørn Haugerud Tlf. 38 19 93 48
Styremedlem: Hilde Skiffard Tlf. 90 65 21 29 Barnegruppa: Beate S. Johansen: 38 09 23 88 (a)


Post: Nils Arnt Nilsen, Nye Teglverksveien 30, 4632 Kristiansand Du finner oppdatert informasjon om aktivitetene våre på bloggen vår: http://zoologisk.blogspot.com/ . Vil du bli bloggforfatter ta kontakt med Asbjørn Lie. Se ellers hovedeforeningens nettsted: http://www.zoologi.no
Program og påminnelser via e-post? send epostadresse til asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no
Annet!


I tillegg til aktivitetene over, så er det fullt mulig å brenne av noen timer i zoologisk selskap på en av bedriftens udskutte feltstasjoner. Av disse nevner vi især følgende to:


  • Hytta på Randøya: med morgensol, fuglekasse og kaffitrakter – en uvurderlig ressurs for feltaktiviteter udi skjærrane. Ta kontakt med Formannen eller Hilde for oversikt overaktiviteter.
  • Snikkedalen: Urbanmontert Preikestove & sladderkrok gjemt i skogen i Randesund. Benyttes til onsdagssamlinger (zooloisk & uzologisk sladder & kaffi), styremøter og fuglefotografering (diger fuglematingsanlegg og fotoposter)m.m. Nestleder’n veileder og hvor og når det skjer neste gang!!
Siste!


Når to zoologiske interesserte møtes tilfeldig i skogen over eksempelvis en revelort eller kanskje et kobbel salamandere, så ansees det tilstrekkelig grunnlag til å starte et lokallag. Så var også tilfelle i Aust-Agder en gang i forrige årtusen. Men tidene forandrer seg, og fra øst meldes det nå om at aktiviteten har sunket mye ettersom ressurspersoner flytter eller blir satt opp med mindreårige! Til årsmøtet vil det derfor bli tatt opp om NZF Aust-Agder kan tas inn under Kristiansand og at vi gir ut felles program hvor medlemmene i Aust-Agder fortsatt vil ha noen av sine faste aktiviteter, men hvor hele programmet/fellesprogrammet kjøres ut herfra. I samme anledning vil det nok være rimelig å vurdere navnebytte siden Kristiansandsavdelingen allerede i dag dekker mye mer enn navnet tilsier. Hvorfor ikke ” Sørlandsavdelingen”? mye hyggeligere ut enn nitriste ”Agder”! Sesså, da var diskusjonen i gang, hehe!

2 kommentarer:

AnitaH2 sa...

Liker Sørlandsavdelingen.
Bare ikke andre lokallag som er i dette området synes vi "breier" oss da?

Kristiansand Zoologiske Forening sa...

Hei Norsk Zoologisk forenining dekker hele landet. Foreninga har ambisjoner om å danne få til fylkeslag i alle landets fylker. I Vest-Agder og Aust-Agder ser det ut til å være mest aktuelt med et lag ei Agder/Sørlandet zoologiske forening. Vi er i ferd med å inngå et nærmere samarbeid med Aust-Agder så da er kanskje Kristiansand litt for snevert? Kristiansandsavdelingen -hm et navnebytte er kanskje på sin plass?Vennlig hilsen Asbjørn Lie (leder)