Artsobservasjoner

søndag 21. desember 2014

Vellykket tur i beverland

Høstturen til NZF Sørlandsavdelingen gikk i år til Øvre Birkeland. Her hadde undertegnede med god hjelp av en lokal kjentmann funnet fram til to veldig aktive beverkolonier. Vi var til sammen seks stykker som fikk en spennende tur i beverpreget landskap.
Fem av de seks deltagerne er klare for tur. Samt to firbente.

Her ved Rundetjønn ligger en beverhytte bestående av to "avdelinger". Hytta til venstre i bildet er helt nylig påbygget med kvist og mudder, men også haugen i høyre bildekant er stor og nypåbygget. Ikke ofte man kan se slike todelte hytter. I framgrunnen ses en stor kanal opparbeidet av bever.

Et spennende funn; underkjeve til bever.



Helt i ytterkant av lokaliteten har beveren økt dybde og bredde i en menneskeskapt grøft ved å legge mudder og kvist ut til sidene.

Mudder er lagt opp i grøftekanten for å øke dybden.

Et par-tre steder krysser beverens transportåre en mye brukt tursti.

Her ses en av de virkelig store stemmene. Dette er en flott beverlokalitet med mye tilgjengelig mat. Stemmen er 2 m høy og rundt 20 m lang. Hytta er svært stor. Et viltkamera avslørte full aktivitet senest natta før vi var innom.

En god og lang bålpause hører med.

onsdag 26. november 2014

Skautur!

Turen går trolig til et lite stykke villmark i Birkenes kommune. 

Det er øyeblikkelig desember, og derfor tid til en siste udadrettet aktivitet i zoologisk retning før julemørket senker seg over julekjøpende medlemmer som med julesenket hode inntar Sørlandssenteret… Vi treffes søndag 30. november kl. 10.00 på Albert matsenter ved Kongsgård 2 (toppen av Narvikbakken) for felles avreise til hemmelig skogholt øst i Kristiansandsregionen. Denne mystiske beskrivelsen er udelukkende forårsaket av manglende bestemmelse om hvor turen går… Husk uansett godt fottøy og egen kaffikopp samt telelinse, kvikklønsj og klær etter forholdene. Det er overskudd av biler, så bilfrie medlemmer møter bare opp på Albert, eller ringe en i styret for henting!

torsdag 6. november 2014

Programmet for høst, vinter og vår er klart!

Styret i NZF Sørlandsavdelingen har nå snekret sammen foreningsprogrammet for de neste kalde månedene og like fram til sommeren. Vi tør påstå her finnes mange godbiter både i form av foredrag og turer. Merk at første post på programmet foregår allerede om 12 dager. Tom Udø vil fortelle om bekjempelsen av mink i sjøfuglreservatene våre. Se det nye programmet HER.
Mink. Foto: Asbjørn Lie

onsdag 15. oktober 2014

Kongeørn?

Jeg så en stor rovfugl i skauen i dag. Det kunne vært en våk, men jeg synes fuglen var større og annerledes. Jeg fikk desverre ikke noe bilde av den. Fuglen kom flygende over meg med en gjeng kråker etter og var borte i løpet av kort tid. Kan noen gi meg noen tips?

mandag 6. oktober 2014

Ny dato for beverkveld!

Merk at datoen for beverkvelden er endret fra tirsdag 21. oktober til tirsdag 28. oktober. Nytt er også at Arve Henriksen bidrar med "kortfilm" om bever. Mer info kommer!

onsdag 1. oktober 2014

søndag 10. august 2014

Røyskatt (Mustela erminea)

På Sloaros DNT-hytte (8.august 2014) fikk vi plutselig besøk av en nysgjerrig røyskatt! Du kan såvidt se den buskete sorte haletippen som viser at det er en røyskatt og ikke en snømus.



Tekst og foto: Beate Strøm Johansen

Fjellryper (Lagopus muta) og lirype (Lagopus lagopus)

Hovden-Sloaros: Fjellrypekull og en lirype stegg.

På fottur fra Hovden til Sloaros i Setesdalsheiene vest 7-9 aug 2014, kom vi over et kull med store fjellrypeunger som var flygedyktige. De gikk midt i turstien, ellers ville vi aldri lagt merke til dem. For en utrolig kamuflasje! Fjellrypene pleier å snike seg vekk på bakken istedet for å fly opp, og det er sikkert en lur strategi siden de nærmest er usynlige.

Kan du se dem? 

 Hvor mange fjellryper ser du på dette bildet?
 
 Her flyr hele flokken av gårde.

Da de fortsatte videre foran oss på stien og vi fulgte etter (da vi skulle den veien), så fløy de til slutt opp. Det var minst 7 unger, kanskje 9 unger.


Lirypesteggen satt like ved turveien fra toppen av Hovden (litt under toppen av fjellet Nos) , og den kaklet på steggevis da den skvatt til da den oppdaget oss. Utrolig artig lyd!

Tekst og foto: Beate Strøm Johansen

søndag 27. juli 2014

Kanotur i villmarka - endret dato!!

Da antar jeg at nettabstinensen hos foreningens medlemmer har inntrådt sånn etter en webfri sommerferie, og at bloggen igjen har sine lesere!

Tiden er da inne til å opplyse om at foreningens aller nyeste innslag på aktivitetsfronten; KANOTUR I VILLMARKA - er flyttet fram til lørdag & søndag 16-17 august!

Sannsynligvis vil KanoKameratene Jan Ivar Eeg & Arvid Anthonsen ta oss med til den hittil uudforskede innlandshavet Grimevannet sånn i Lillesandstraktene noesteds, men det fastslåes sånn nærmere turen; uansett er det til flott natur reisen går!

Jan Ivar og Arvid besidder de nødvendige kanoer og utstyr til dette, så det er vanlig ude-overnatting den enkelte må besørge (dvs sovepose, liggeunderlag, pølsepinne og - dersom man er mørkredd - kanskje en Luger og en eske patroner).

Har du egen kano, så kan du selvfølgelig bruke den på turen, og ha frihetsgrad til å begrense deltagelsen til dagstur dersom timeplanen den helgen har gått i vranglås!


Påmelding & praktiske opplysninger; ring Jan Ivar på 91573044!

Vel møtt!


onsdag 16. juli 2014

Slått i Holskogen

Fra tredje slåttedag i Holskogen.
Asbjørn, Hilde og Arnold
(et par andre hadde gått da vi husket å ta bilde av noe annet enn dyr og planter...)
Her slås det for å bedre bestanden av grov nattfiol.
Det ble tatt noen trær mandag, noen flere tirsdag og onsdag.
Hele enga ble slått tirsdag, og de første som kom onsdag fikk hilse på både stålorm og mus som kom fram.
Onsdag ble hele enga ryddet for det visnende plantematerialet, i tillegg til at en del kratt ble fjernet.


torsdag 19. juni 2014

Bli med på Randøyadagen søndag 22. juni 2014


Eldar Wrånes stiller opp for zoologisk forening, her sammen med interesserte tilhørere ved en liten spørrekonkurranse om skjell som vi hadde et tidligere år.


Norsk Zoologisk Forening, Sørlandsavdelingen disponerer sammen med Agder Botaniske Forening og Norsk Ornitologisk Forening, Kristiansand lokallag ei flott hytte i friluftsområdet på Østre Randøya. Hvert år arrangerer Midt-Agder Friluftsråd (MAF) Randøyadagen i samarbeid med foreniger og lags på øya, med ulike arrangementer. Vi holder åpen hytte og og forteller om våre aktiviteter på øya. Vi har som kjent et større skjøtselsprosjekt for å ta vare på de flotte tørrbakkene og blomsterengene her ute. Dette er et samarbeid mellom Agder Botaniske Forening og NZF, Sørlandsavdelingen.  Det vi bli et sentralt tema under årets blomstervandring som starter fra hytta vår kl 13.
 
 
Viktig informasjon:
- Felles båttransport fra Kongshavn kl.10.00 for dem som må forberede aktiviteter
- MAF disponerer og vil sammen med Kai Lindal sørger for gratis båttransport.
 
Det vil bli arrangert konsert i fjellanlegget, omvisninger og gudstjeneste i tillegg til aktivitene til de ulike foreningene som disponerer hytter på øya. Se annonse i F.vennen, Naturloskatalogen mm.
 
Vi håper at mange fra våre foreninger blir med ut, gi gjerne beskjed hvis blir med til Asbjørn Lie tlf. 97064081 eller send ei melding på asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no

Dette er en fin anledning til å bli kjent med øya og hytta vår!
 
 
Da sees til søndag! Asbjørn

mandag 16. juni 2014

Det nærmer seg midtsommer og tid for slått! Bli med på slåtten på Flekkerøya, Holskogen og på Østre Randøya!


Våren og sommeren kom tidlig i år, det er snart til for slått. Vi starter som vanlig i Holskogen, her ser du oss i aksjon henten fra en bildekavalkade Ann-Elin Synnes tok i starten av prosjektene, her fra Slettane i Holskogen.

 Detaljstudier fra Slettane i Holskogen!
 Slåtten på Østre Randøya! Vi begynner å se effekten av slåttene i form av blomsterrike enger!
Vi har også et prosjekt gående i Belteviga i Øksøy Ryvingen landskapsvernområde på Flekkerøya. Prosjektene i Holskogen og på Randøya driver vi sammen med Agder botaniske forening.
 
Jeg håper på at mange har tid og lyst til å bli med i år også. Vi starter opp like etter St. Hans i Holskogen. Ta kontakt så setter vi deg på ei e-post-liste slik at du får beskje i god tid før vi starter opp.

Mvh Asbjørn Lie leder av skjøtselsgruppa! Tlf 97 06 40 81 eller send ei melding til asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no

Alle fotos: Ann-Elin Synnes.

lørdag 14. juni 2014

Rovfugl...

På tur i Danmark kan en se mange fugler bare fra bilvinduet! Det åpne og deilige landskapet viste seg fra sin beste side da vi var der i slutten av mai.

Vi tok noen bilder på turen. Er det noen som kan se hva dette er? Kan det være en sivhauk? Bildene er tatt med en 80 - 3oo mm fra bilen; ikke de helt gode bildene...










tirsdag 27. mai 2014

Fuglesangstur til Timenes naturreservat med Eldar Wrånes tirsdag 27. mai kl18


Eldar Wrånes med en skare med interesserte tilhørere under fjorårets fuglesangstur!

Fuglesangstur! Vår faste forsanger, Eldar Wrånes har blitt en slags pensjonist, og derved travlere enn noen gang!. Vi har allikevel fått tinget han til å bestyre årets fuglesangtur! Turen går i Nedre Timenes naturreservat, og vi treffes ved Håneskrysset ved rundkjøringen som ligger på sørsiden av E18 kl. 18.00. Her er det god parkering og busstopp for M2 og D2 fra byen! Dersom du ankommer og ikke ser andre zoologer, så er det bare å etterlikne paringsskriket til Aralsothønen, så kommer de straks!

Bli med ut i den vakre maiskogen, nå er fuglesangen på sitt beste - og de fleste artene er kommet. Nå er tårnseileren og nattravnen kommet så da er det vel nærmest komplett!

Tekst. Tor Kviljo og Asbjørn Lie Foto Lars Jøran Sundsdal.

onsdag 14. mai 2014

Vel blåst Jan Ivar, takk for flott ugletur.

Omkring 75 store og ikke fult så store ugleinteresserte møtte frem på parkeringsplassen ved gamle Frigstad kirke i Randesund onsdag ettermiddag. Vi fylte opp bilene og ugleleder Jan Ivar Eeg ledet oss til to uglekasser hvor kattuglene hadde hatt vellykket hekking og klekking.  Det var fem unger i hver kasse, det tyder bra for bestanden.  Størrelsen på ungene varierte en del, da uglene legger egg med dagers mellomrom, men starter ruging fra første lagte egg.



Amalie og kompisen er klar for ugletur.

Ugleleder Jan Ivar Eeg henter ut sjarmtroll på løpende bånd.

Ung møter ung med nennsom hånd. 

Muligens ikke like ung, men nennsom hånd lell.

Bildebrikkene gikk nærmest varme.

Asbjørn (bak)  og den andre sjarmøren!.

Søster Hilde assisterer dr, Eeg ved ringmerkingen.

Ugla har fått "ring på fingeren" og er klar for livet som voksen kattugle.

Noen fant ut at naturen har mer enn ugler å by på, nemlig rompetroll.

Nå er i alle fall jeg lei.  Kan de ikke snart gå nå!
 
Det er den indre sjarm og skjønnhet som teller.

Vi takker for utvist tålmodighet.  Med ring om fot og godt museår, ser fremtiden lys ut, noe til og med bildet indikerer.

Jan Ivar "stenger butikken" for 2014 sesongen.  Men jeg synes tydelig han sa: "Velkommen tilbake våren 2015" !!

søndag 11. mai 2014

Glimt orremyr.

Vedlegger noen glimt fra nettene på orremyr 2014. Har ingen andre i foreningen vært på leik i år?
                                                       
                                                       Årets fotomotto var "I farta".





Herr og fru Orre.




Her kommer jeg !!



Hvor er damene?



Inn for landing.



Nr. 8 kommer inn for landing, da er vi fulltallig.




Håpet på vannspeiling, men ikke denne gangen, nei!



Takk for i år, Arvid, overlever jeg høstjakta, så sees vi våren 2015!!!