onsdag 9. desember 2009
Steinkobbe i Søgne skjærgården
Lappugle Mandal høsten 2009
tirsdag 8. desember 2009
Snømus ved Maurtjønna i Søgne
onsdag 11. november 2009
PROGRAM Nov 2009 - April 2010
Vegetasjonstiltak i verneområde på flekkerøya - dugnad. Dette er del 2 av et skjøtselstiltak som Zoologisk forening har tatt på seg for kommunen (mot betaling til foreningskassa) og hvor busker og trær skal fjernes/skjøttes/tilrettelegges for å få opp det riktige vegetasjonsbildet. Asbjørn kaller inn til denne nå i midten/slutten av november, så vær på mail-listen om du er interessert. Kommer til å ta noen timer på en lørdag eller søndag eller begge deler.
- Turer og uteaktiviteter i Barnegruppa som kommer til etter hvert. Her er det viktig at oppegående foreldre kommer frem med gode ideer til innen- eller utendørsaktiviteter for de minste. Skriv epost til asbjørn, så sender han den over til riktige vedkommende.
- Hyttetur på Lista. Det kjøres gjerne to slike turer hver vinter (desember og februar), hvor foreningen leier en eller flere av Gaia-hyttene som ligger straks innenfor verneområdet/stranden på Kviljo. Kjempekoselige turer med fuglekikking og kyst på dagtid og social aktivitet på kvelden. Ta kontakt med Hilde eller Asbjørn for å bli orientert om slike turer når datoene etter hvert fastsettes, og avtale påmelding.
- Hytta på Randøya drives av NZF, NOF og Botanisk forening i fellesskap. Hytta brukes mye i sommerhalvåret av Zoologisk, og vår & høst dessuten mye av NOF. I Zoologisk er det Hilde og Asbjørn som har overoppsyn med aktivitetene, så ta kontakt med dem for å delta på eller foreslå aktiviteter ut over det Asbjørn orienterer om på sin mail-liste.
- Snikkedalens Samtaleforening kjøres ca annenhver onsdagskveld, med stillferdig sladder om kring peisen i Snikkedalen foreningshytte. Innkalling via SMS. Send ”snikkis” til 95244812 for å komme på listen! Innkalling skjer samme dag, ut fra den filosofi at planlegging er feigt.
- Fuglefotografering på Snikkedalen Fórstasjon & Fotokulisse for småfugl & ekorn. Bjørn Vidar Olsson har ansvaret for et system av fórautomater plassert for å gi glimrende fotomuligheter for småfugler – og så disse fordømte ekornene som raider fórautomatene av og til. Ta kontakt med Bjørn Vidar for å få info om å bruke Snikkedalen til foto og drift av automatene. PS: nye elementer ønskes: 1 st. gammelt melkespann og 1 st. trerot med to kjuker på høyre side!
tirsdag 2. juni 2009
Frosketreff på Finnøy!
Pinsen 2009 var det feltherpetologisk treff på Finnøy i Rogaland, der vi skulle se på en nylig innført froskeart. Her er deltakerne. De kom fra Trondheim, Bergen, Oslo, Østfold, Sørlandet og Rogaland.
Hva er herptologi? Det er læren om amfibier og reptiler (krypdyr).
Amfibier og reptiler kalles med et fellesnavn for herptiler.
Her ser du bilde av en damfrosk (Rana lessonae) hann som kvekker. De grønne Rana-artene har kvekkeposer på sidene, mens de brune Rana-artene har kvekkepose under haken.
Vår vanlige buttsnutefrosk og spissnutefrosk er brune Rana-arter.
Her ser du Rana esculenta, hybridfrosk. De parer seg med damfrosk og kan bli triploide, altså flere kromosomer enn normalt. Derfor blir de større enn damfrosker. Se hvor stor denne er i forhold til hånden! Dette er en hunnfrosk, og hunnene blir større enn hannene.
Nydelige omgivelser rundt dammene på Finnøy der froskene har spredt seg.
Froskene kom til Finnøy ved ulovlig utsetting av rumptroll fra Polen for 6 år siden, og de har nå spredt til 2/3 av øya. Vi gjør oppmerksom på at det ikke er lov å innføre fremmede arter til Norge. Heldigvis er Finnøy en øy som froskene ikke kan spre seg ut i fra.
Har du lyst til å bli med i Norsk Feltherpetologisk Forum (NFHF), så se på internettsidene under Norsk Zoologisk Forening (http://www.zoologi.no/). Det er ikke en forening med medlemmer og medlemskontingent osv, men bare et uformelt forum for dem som er interessert. Det legges opp til å få til en ekskursjon årlig. Amfibieforsker Dag Dolmen ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim er primus motor for forumet.
Tekst og foto Beate Johansen
torsdag 28. mai 2009
Beverturen til Gill 27. mai
Beverhytta i Grotjønn.
Geirulv hadde tatt med en nattravn han hadde fått av en nabo. Den havnernok i (skinn)samlinga på Agder naturmuseum. Turen ble avsluttet i regn, noe vi var godt forberdt på. Tekst og foto Asbjørn Lie (som også var med).
onsdag 27. mai 2009
Hjem til flaggermusene i parken ved Agder naturmuseum
tirsdag 26. mai 2009
På bryggekanten
fredag 15. mai 2009
Fugleturbilder
Her er noen av bildene fra turen. Anna-Camilla var helt i ekstase da hun kom hjem. Slike opplevelser gir sterke inntrykk og gir masse lærdom og forståelse om naturen og dyrene vi har rundt oss. En fantastisk opplevelse både for voksne og barn ser det ut til.
Asbjørn kommenterer: Agder naturmuseum hadde fuglesangsekskursjon i parken på Gimle gård. Etterpå dro vi ut til Jan Ivar Eeg på Tømmerstø som har dueslag og driver på med brevduer. Her fikk vi se de merkelige ungene til duene, både nyfødte og halvstore unger. Jan Ivar er også ivrig på å sette ut fuglekasser, og vi dro videre til ei kattuglekasser for å kikke på hvor store ungene var blitt - en fin avslutning på fuglesangsekskursjonen. Det blir ikke siste gang!! Vh Asbjørn Lie
Dueunger. At de er vakre er vel en overdrivelse. Men noe så sjarmerende skal man lete lenge etter. | |
Ugleunger. | En klem til “Fluffy” |
Mer referat fra turen kommer litt senere. | |
Foto: Beate Johansen. |
tirsdag 14. april 2009
Traner og våtmark i Sverige påska 2009
Taffeland hann i Hornborgarsjøen
Avocetter nede på Hallandkysten
Kvinand i dam i Søderåsen nasjonalpark i Skåne.
fredag 3. april 2009
Praktærfugl i Torvefjorden
torsdag 2. april 2009
Dugnaden i tørrengene Belteviga gjennomført for i vår
Vi skal også lage et opplegg for dokumentasjon effekten av skjøtseltiltakene, altså hvordan skjøtselstiltakene virker inn på flora og fauna, spesielt insektfaunaen. Belteviga og Bergeneset ligger sørvest på Flekkerøya i Øksøy-Ryvingen landskapsvernområde med mange flotte turstier, og er vel verd et besøk. Bergeneset, heilt i sørvest, er i ferd med å restaureres som kystlynghei, med lyngsviing og beite med villsau.
Dra på tur i området, og meld gjerne fra til oss (f.eks på bloggen) om du gjør noen spennende observasjoner i området.
Denne gang var Hilde, Bjørn H, Olav, Nils Arnt, Knut R, Bjørn Vidar og Asbjørn med på dugnaden
Hilsen Asbjørn Lie
onsdag 1. april 2009
Gratulerer med bloggen!
Jeg har jo vært tilbake fra tid til annen og tatt den nye hytta deres i øyesyn og truffet venner som stort sett er dere i Zoologisk forening, men det er fint å følge dere på nett. Det gjelder sikkert ikke bare meg, andre har også flyttet ut for en tid eller bare trenger gode idéer til sitt eget lag.
Siden sist er jeg blitt nestleder i NZF med spesielt ansvar og interesse for registreringsverktøyet Artsobservasjoner. Det ble startet 5. mai i fjor og har allerede nådd over 1,6 millioner observasjoner lagt inn! Det vil si at det legges inn over fem tusen observasjoner hver eneste dag selv nå om vinteren, og det bare øker på.
Jeg har samarbeidet litt med deres dyktige webmaster Charlotte om hurtigknapper til observasjonene i Vest-Agder, flere kommer nok, f eks Google maps over alle amfibier i Mandal kommune eller alle pattedyr i Kristiansand kommune hvor man kan klikke på prikkene og få opp mer opplysninger. Men gå heller inn på programmet og gjør utvalget selv for ditt hjemmeområde!
Artsobservasjoner utvikles sammen med svenskene, jeg ser de har tre-fire hundre tusen uttak av data hver dag i gjennomsnitt, vi har nok foreløpig noe mindre. Men det viktigste for meg og de fleste er ikke bare å se andres data, men å legge inn sine egne observasjoner! Helt siden guttedagene har jeg skrevet i 7.sans-bøker hva jeg har sett, nå kan jeg samle det på ett sted og få oversikt på kart av mine egne observasjoner, med statistikk og slik jeg vil ha det. Og de dyra jeg ser og rapporterer inn brukes av forskning og forvaltning - universitetene har ikke ringeste sjanse til å selv klare å få inn mer enn en brøkdel av hva alle vi klarer til sammen. Det vil si at kartlegging av biologisk mangfold og overvåking av naturen må gjøres av oss, ingen andre kan klare det. Det er derfor Artsobservasjoner har blitt en så stor suksess og øker så raskt.
Det er lett å starte: Gå inn på http://www.artsobservasjoner.no og registrer deg. Trykk på "Manual" så får du opp en fyldig bruksanvisning. Så gleder jeg meg til å ikke bare fryde meg over å følge med på hvor dere har vært og hvem som var med, men også over hva dere har funnet og bilder av funnene. Kan jeg hjelpe med noe, så skriv gjerne til Magne (at) Flåten.no eller Flaten.no - lykke til videre!
tirsdag 31. mars 2009
Dugnad i Beltevika på Flekkerøya
Vi var 10 entusiaster som møttes i strålende sol i Beltevika. Vi fikk ryddet mye på kort tid. Entusiastene var: Asbjørn, Bjørn Vidar, Jan Ivar, Viggo, Per Kristian, Olav, Nils Arnt, Kai, Knut, Lars og Janicke.
Nils Arnt var en kløpper med
og visste akkurat hvilke
busker som skulle bort og
Ganske snart var tiden moden for en matbit. Nils Arnt hadde med kaffe og god og sunn mat som gikk ned på høykant. Janicke hadde med tidenes største pose med smågodt til barna. Da det ikke kom noen barn, ble posen raskt forfremmet til dessert.
Olav, Per Kristian, Knut og Kai jobber som noen helter.
Viggo fikk også
litt mat, han
sjarmerte oss i senk.
Vi hadde en flott tur og anbefaler alle å besøke området.
Ved å klikke på bildene, kan du se dem i større format.