Artsobservasjoner

mandag 18. oktober 2010

KANOTUR NED OTRA søndag 17 oktober 2010

Jan Ivar Eg og Beate Strøm Johansen benyttet den strålende høstdagen på søndag til en kanotur ned Otra. Vi satte fra oss syklene et stykke nede, og kjørte kanoen opp til Vigeland Hovedgård, og startet padlinga derfra.
Det var mye vann i elva og vannføringa var litt kraftig - Beate ble smånervøs selv om Jan Ivar lovte at det var 90% sjanse for at vi ikke vælva. Beate kunne nok ønsket seg en 100% prognose...
Puh - etter det første stryket så fløt elva rolig igjen, og vi kunne slappe av og følge med på alle laksene som hoppet og spratt! Fikk dessverre ikke bilde av fiskesprett.
Nydelige gulgylne høstfarger - tenk så heldige som bor i et land der vi har slik flott natur rett utenfor studedøra!
Vi gikk i land på denne lille tangen og drakk kakao og nøt sola. Ally ventet tålmodig! Foran oss ser vi en av hengebroene som vi skulle sykle over etterpå.

Jan Ivar styrte oss inn den smale Høyebekken. Her var det virkelig koselig. Her så vi en gjerdesmett og en dvergspett langs bekkedraget. Vi passerte under borer, veltete trær og svære rør - kjempeartig!

Plutselig så vi at Høyebekken var sperret av et fiskegarn under en av broene. Her var det ikke så lett å passere. Det kan da ikke være lovlig å sperre hele bekker tvers over med fiskegarn etter at laksesesongen er forbi?
Her ser man hvordan garnet sperrer hele Høyebekken.
Helt inne på høyre side ser det ut som noe har rotet seg fast i garnet.
Oj - det var en fossekall (Norges nasjonalfugl) som hadde satt seg fast i garnet og dødd. Dette var forferdelig trist. Hvordan kan folk gjøre sånt? Hvis noen setter garn på denne måten så må de ihvertfall sjekke det hver time for fugl som kan forville seg oppi. Dette garnet så ut til å være glemt.
Beate skar løs en bit av garnet for å få med fossekallen til Agder naturmuseums samlinger. Den ble levert der samme kveld.
Etter det dramatiske funnet av den døde fossekallen, fortsatte vi innover Høyebekken til det ble så mye søppel og trær i elva så vi måtte snu. Vi hadde syklene parkert på motsatt side av Otra for der Høyebekken går inn.
Nå startet neste fase av søndagsturen: sykkelturen oppover igjen over flest mulig hengebroer.
Jan Ivar prøver her å forsikre meg om at det er heeeelt trygt selv om det gynger.


Vi syklet over totalt 4 hengebroer - kjempegøy og litt skummelt! Her er Jan Ivar Eg på vei over. Det var en kjempegøy tur som vi kunne ta med flere NZF'ere en annen gang? Kanskje vi skulle bli flinkere til å kontakte hverandre for å dra på tur sammen i helgene?
Folk er velkomne til å kontakte både Jan Ivar og Beate for å høre om turfølge.

Tekst: Beate Strøm Johansen
Foto: Beate Strøm Johansen og Jan Ivar Eg

Ingen kommentarer: